Bløffer DinSide Data?

Svært mange lesere reagerte på vår kritiske artikkel om Lycos’ søkested for MP3-filer, med norsk søketeknologi fra FAST - og mange mente DinSide Data var på jordet.

I denne artikkelen bringer vi et utvalg av lesernes kommentarer: Her finner du både sterke meninger og gode tips!

Er søketeknologien fra FAST en bløff?

Leserkommentar: "Hvorfor rakker dere ned på søketeknologien fra FAST?"

Vi har ikke rakket ned på FAST og fremhever denne teknologiens fortrinn både i denne og tidligere artikler. Vår mening er imidlertid at et søkested som stort sett returnerer ubrukelige linker, og samtidig gir villedende opplysninger om hvordan brukeren skal laste ned filene – det er kritikkverdig.

Kan dere ingenting om Internett?

Leserkommentar: "Det er skuffende at DinSide skriver en slik artikkel uten å ha grunnleggende kunnskap om Internett."

I all beskjedenhet har vår dataredaksjon inngående kunnskaper om Internett og tilhørende verktøy, men det må ikke hindre oss i å vurdere ulike tilbud og tjenester slik de fremstår for brukerne.

Mange lesere har f.eks. påpekt (se nedenfor) at tilbudet til Lycos fungerer fint hvis man bruker Netscape Navigator istedenfor Internet Explorer. Vår mening er at nettsteder skal fungere bra med alle vanlige nettlesere.

Vi har derfor vurdert Lycos' MP3-søking utfra hvordan Lycos selv presenterer dette. Tjenesten bygger på at brukerne benytter en vanlig nettleser. Statistisk vil det si at de fleste bruker Internet Explorer, mange bruker Netscape Navigator og noen få bruker andre produkter. Vi har derfor i utgangspunktet testet Lycos nettopp med verktøyene som de fleste brukere benytter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke vent å finne kopibeskyttet materiale

Leserkommentar: "Søkemotoren til FAST er og har alltid vært dritbra. Det at du opplever døde linker kommer mest sannsynlig av at du søker på kopibeskyttet materiale!"

Vi er veldig enig i at FAST har en ypperlig søkemotor, noe som også fremgår av tidligere artikler, som det var linket til i artikkelen. Lycos har imidlertid ingen funksjon for å velge mellom lovlige eller ulovlige MP3-filer, og derfor kunne dette skillet heller ikke påvirke vår test.

Bruk skikkelig verktøy

Mange lesere mente at Lycos ble bedre i bruk ved å benytte den "riktige" nettleseren eller et eget FTP-verktøy. Her er noen tips og kommentarer fra våre lesere:

Alexander W: Bruk FTP og litt om servertyper
Dersom dere har forsøkt diverse http-klienter (webbrowsere, Getright etc.) har dere nok hatt problemer. Mesteparten av databasene som FAST har indeksert er, som vanlig hva gjelder MP3-servere, private FTP-servere - hvor eierene har lagt inn begrensninger på nedlasting, så som antall samtidige tilkoblinger. En del har filtrering ned på pakkenivå for å sperre ute bl.a. Getright, andre har ratio's etc. Noen av sitene har også passord, som for øvrig er listet i søkeresultatene, som må legges til i FTP-klienten eller f.eks. Getright.

Når serveren ikke "svarer", er det som regel fordi den er satt opp til å tillate et begrenset antall, vanligvis 5 eller 10 samtidige forbindelser. Husk også at mange logger seg på for så å laste ned hele siten, noe som sperrer for andre brukere så lenge det pågår.

Hvis dere også går via en proxy vil dere også få problemer. Ved bruk av en fornuftig FTP-klient kunne dere ha lastet ned av hjertets lyst.

Rolf: Bruk Netscape og ikke regn med treff på kopibeskyttet materiale
Eh, må si jeg er overrasket over konklusjonen din, for ikke å snakke om hele artikkelen om FAST/Lycos. Sånn for å begynne et sted: Fantasifullt sludder som feks. "the server returned an extended response" skyldes at du bruker Internet Explorer. IE takler ikke rene FTP-siter. Bruk Netscape, og du er i alle fall kvitt denne.

Jørgen N og Hans-Gunnar V: Ler av DinSide
Jeg ler når jeg leser artikkelen din, jeg ler av deg og DinSide! Det er lenge siden jeg har lest noe så dumt som det du skriver her. F.eks.: Når du bruker Internet Explorer, takler ikke leseren at serveren sender annen info, dvs. du får beskjed om "extended response". Hadde du brukt Netscape Navigator, den desidert beste "download browseren" etter min mening, ville du blitt opplyst om at FTP-serveren har fylt opp kvoten med anonymous logins. Det vil igjen si at du enten må være heldig når du prøver, eller skaffe deg et eget login på serveren. Du må nemlig huske på at dette er populære servere hvor det vil være trafikk konstant.

Alexander G: Bruk FTP-klient
Jeg har nettopp lest omtalen din om Lycos MP3 search, og det virker som problemet kan være at du har brukt en nettleser som IE eller Netscape.
Disse er notoriske for ikke å takle FTPer.

Ved å bruke en FTP-klient som Bullet Proof FTP, er det vanligvis bare å trykke høyre musknapp på en link i searchresultatet og trykke på "copy shortcut" og BPFTP vil automatisk og raskt prøve å koble til stedet.

Riktignok kan mange av serverne være fulle og noen av dem virker rett og slett ikke, men på nesten ingen av mine søk, til og med de mer obskure, har det vært umulig å finne en som fungerer og farten på 128k dobbel ISDN ligger vanligvis på 6-7 KB/s til toppfart. Minus er at mange av disse ftp'ene krever at du uploader like mye som du downloader.

Dette ligger kanskje litt utenfor den vanlige nettbrukers evneområde, men Lycos MP3 Search har mer enn oppfylt mine forhåpninger, som for å være helt ærlig ikke var så store.

Andre kommentarer

Morten S: Bommer på 60-70-%
Jeg brukte nylig MP3 Search, og fikk lastet ned 5 låter i løpet av en halvtime-time. Jeg sitter på et nettverk som er relativt godt, slik at jeg kunne laste ned mange simultant. Det gikk nokså sent, men jeg hadde jo tiden for meg. Selvsagt var det mange jeg ikke fikk lastet ned, men så ille som 99% var det ikke. Heller nærmere 60-70%. Det må man vel også regne med, når det meste av dette er piratkopierte ting.

Helge G: Ripp sjæl
Fint du skrev den artikkelen. Har opplevd akkurat det samme. Av 100 forsøk får en lastet ned 1 fil hvis man er heldig. Det er lettere å kjøpe CDen og rippe sjæl. Det går i alle fall fortere!

benrune: Krever tålmodighet
Jeg er uenig med deg i artikkelen om MP3-søk. Jeg har fått lastet ned en god del etter søk her, problemet er at søkemotoren er så mye brukt at serverene ikke klarer å henge med, de har full kvote av påloggede brukere hele tiden. Dessuten flyttes filene ofte, og FAST har satset på å la dem være registrert litt for lenge enn å slette dem litt for fort i tilfelle serveren skulle være nede akkurat i det øyeblikk søket pågikk.

Søkemotoren er etter min mening bra og den gir resultater. Men det krever ganske mye tålmodighet og leting før du får lastet ned noe.

Morten Simonsen: Ikke bra nok ennå
Der har du nok et godt poeng. Jeg tror heller ikke at dette er bra nok. Det som
skal til er en enkel måte å handle på, og en god nettforbindelse. Disse to tingene mangler i dag, men vil komme på plass om en stund. Da tror jeg faktisk at folk er villig til å betale noen få kroner for å kjøpe sin favorittlåt, istedenfor å lete etter en piratversjon. Jeg skjønner forsåvidt godt at platebransjen skjelver, fordi dette konseptet vil utradere plateselskapene og forhandlerne i løpet av en 20 års periode.

Per Arne L: Alternativ tjeneste
Prøv Audiofind, http://www.audiofind.com. I motsetning til FAST MP3-søk, virker den faktisk.

Gisle: Stå opp tidlig (Lundteigen-metoden)
Jeg har også hatt disse problemene. Men det viser seg at det går greit å laste ned filer kl. 08-10 om morgenen her hjemme. Dette da de sover der borte i statene, og kapasiteten bedres betraktelig.

Vår foreløpige sluttkommentar

Debatten vil gå videre, men vi avslutter den foreløpig her med vår generelle kommentar om nedlastning av musikk på nettet generelt:

Det må bli MYE enklere, raskere - og fungere 99,999999% hvis nedlastning skal være et generelt alternativ til platebutikken.

Det er det sannsynligvis bare en revitalisert, kraftig modernisert musikkbransje som får til - verken nerdegjengen eller de gamle platepusherne representerer framtiden.

Har du flere kommentarer? Send en epost til oss!