Her demonstrerer Sony effekten av RGBW Coding. Foto: Sony
Her demonstrerer Sony effekten av RGBW Coding. Foto: SonyVis mer

Blir mobilbildene endelig ordentlig gode?

Sony lover kvalitetsløft med ny brikke.

Mobilkameraer blir stadig bedre, og de beste modellene klarer for tiden å ta temmelig kompetente bilder, samt filme god video i 1080p. Men det er selvsagt alltid rom for forbedring, ikke minst i dårlige lysforhold.

Sony annonserte denne uken at de jobber med nye typer CMOS-sensorer, designet for bruk i smarttelefoner og lignende enheter, og disse skal løse flere av problemene dagens mobiler sliter med.

Sensorer er ikke alt. Se trippelobjektivet som er tilpasset iPhone. Men ikke for deg som vil ha plass i lommen, kanskje?

Bedre i mørket

For eksempel - mange telefoner i dag tar fine bilder utendørs, men får problemer i mørket. Sonys nye sensorer har en funksjon som kalles for "RGBW Coding", som skal sørge for få forstyrrelser og høy bildekvalitet selv når det er lite lys. Kort fortalt legger teknologien til hvite piksler i bildet, noe som får bildet til å fremstå som lysere og med virkelighetstro.

Den andre nyheten er video med HDR. Når du filmer med dagens mobiler, er det fort gjort at fargene, lysene og skyggene blir vasket ut, hvis scenen har høy kontrast. Sonys HDR-løsning eliminerer dette, og sørger for at detaljene og fargene ivaretas. Sonys eksempel viser hvordan objekter filmet ut av et vindu blir veldig uklare, mens med HDR aktivert bevares detaljene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også mer om videoeffekter på iPhone

Lekre videoer

Du kan selv se selskapets eksempelvideo her:


Selskapet AMP har også et HDR-videokamera, og du kan se videoeksempler på deres nettside.

Snart i produksjon

En enda bedre nyhet: Vi trenger ikke å vente så lenge på dette. I følge Sony vil de starte produksjonen av brikkene allerede i mars, og leveransene skal starte til sommeren. Det vil finnes to varianter - en med åtte, og en med tretten megapiksler. Vi ser frem til å teste dem i praksis.