Huawei Mate 30 Pro:

– Blir ikke tilgjengelig i Europa

Oppsiktsvekkende rykter dagen før lansering.

LANSERES I MORGEN: … men Huawei Mate 30 Pro ser det foreløpig ut til at nordmenn ikke vil få kjøpt. Foto: Evan Blass/EVLeaks
LANSERES I MORGEN: … men Huawei Mate 30 Pro ser det foreløpig ut til at nordmenn ikke vil få kjøpt. Foto: Evan Blass/EVLeaks Vis mer

I morgen går sjefen for Huaweis forbrukerdivisjon, Richard Yu, på scenen i München for å vise frem selskapets nye toppmodell, Mate 30 Pro.

Men til tross for at lanseringen er i en europeisk by, er det svært mye som tyder på at telefonen ikke vil bli lansert her i Europa.

Det nederlandske nettstedet Letsgodigital hevder å ha innside-informasjon fra Huawei om at de nye Mate 30-telefonene ikke blir å finne i europeiske butikkhyller.

– Huawei innser at lansering av en dyr high-end smarttelefon uten Google-apper praktisk talt er ubrukelig i Europa, heter det seg i artikkelen, i hvert fall ifølge Googles oversettingstjeneste. Nettstedet skal også ha fått bekreftet dette via en annen pålitelig kilde.

Uten Google-apper

På forsommeren havnet Huawei på USAs entitetsliste, som betyr at amerikanske selskaper er nødt til å ha spesiell tillatelse fra myndighetene for å handle med det kinesiske selskapet.

Utfallet ble at både Google og andre store amerikanske selskaper ble tvunget til å trekke seg fra samarbeidet med Huawei, og de siste ukene har det vært klart at Mate 30-serien vil bli lansert uten Googles apper og tjenester, altså Play butikk, Gmail, Google Maps, Google Assistent og lignende.

I hjemlandet er ikke det noe stort problem – der har Googles tjenester lenge vært bannlyst av myndighetene, så Huawei-telefoner selges her uten Googles programvare, i et marked med mange gode alternativer.

Men på vår del av kloden blir det nok, som Letsgodigital påpeker, svært vanskelig å selge en premium-telefon uten disse tjenestene om bord.

Huawei Norge har ingen kommentar

– Hei, lanseringen er i morgen klokka 14 med embargo klokka 14.30. Vi har dessverre ikke mulighet til å kommentere før det, skriver kommunikasjonssjef i Huawei, Anders Bigseth, til Dinside, når vi spør om han kan kommentere disse ryktene.

La oss for øvrig legge til at vi har vært invitert på alle Huawei-lanseringer de siste åra, men ikke akkurat denne. Skal vi spå i kaffegruten vil vi derfor anta at Letsgodigital-informasjonen stemmer og at du ikke vil få kjøpt Mate 30 Pro i Norge.

I hvert fall ikke enn så lenge – skulle den politiske situasjonen mellom Kina og USA endre seg, skal vi ikke se bort i fra at telefonen kan bli lansert på et senere tidspunkt.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!