<B>FRA DET ENE TIL DET ANDRE:</B> Ved å ta bilder av alt fra ansikter til logoer, tekst og vinflaskeetiketter kan Google Goggles finne overraskende mange svar. Perfekt er den likevel ikke, langt derifra.
FRA DET ENE TIL DET ANDRE: Ved å ta bilder av alt fra ansikter til logoer, tekst og vinflaskeetiketter kan Google Goggles finne overraskende mange svar. Perfekt er den likevel ikke, langt derifra.Vis mer

Blir Google Goggles din nye søkehverdag?

Sannsynligvis ikke med det første, men morsomt er det lell!

Å si at Google er flinke på nettsøk er som å si at BBC lager okei naturdokumentarer. Begge deler er kraftige underdrivelser.

Google søker stadig å utvide søkedomenet sitt, og er ikke lenger fornøyd med å bare servere tekstsøk til ubegripelige mange verdenssurfere. En av de ferskeste tjenestene, Goggles, er ikke bare et passe tørt ordspill, det er også en imponerende måte å søke svært hurtig på med mobiltelefonen.

Goggles har lenge vært tilgjengelig for Android, men ble denne uken også lansert for Apples iOS 4. Det betyr ikke at alle kan bruke nyvinningen, foreløpig er søketjenesten forbeholdt iPhone 3GS og iPhone 4, begge med kamera som har helt nødvendig autofokus-støtte, eller du må ha en Android-mobil med versjon 1.6 eller høyere.

Slik installerer du

Som norsk bruker befinner du i deg utgangspunktet utenfor Googles offisielle språkstøtte (Goggles støtter foreløpig bare engelsk), men du kan likevel leke deg med tjenesten.

Det første du må gjøre er å installere Google-applikasjonen, som i tillegg til Goggles inneholder en rekke andre Google-funksjoner. For iPhone finner du den her (iTunes-lenke). Det andre du må gjøre er å aktivere Goggles, ettersom den i utgangspunktet er deaktivert. (Har du Android-mobil laster du ned appen fra Android Market, så fremt den ikke allerede ligger ferdiginstallert)

Artikkelen fortsetter under annonsen

SKRU PÅ FØRST: Nordmenn må aktivere Goggles på egenhånd.
SKRU PÅ FØRST: Nordmenn må aktivere Goggles på egenhånd. Vis mer

Gå til "Innstillinger" => "Google Goggles" og skru så på "Goggles".


Gå deretter til "Søk"-sida (nederst til venstre på skjermen). Trykk på kameraikonet til høyre for søkefeltet øverst på sida, og du er i gang.

Nå kan du bruke kameraet til å ta bilde av ansikter, strekkoder, kunstverk (helst ganske kjente), etiketten på vinflasker, tekstbolker og det meste annet du kan komme på. Resultatene vil variere kraftig, og Google skriver blant annet at Goggles foreløpig ikke liker "dyr, planter, biler, møbler, mat eller klær".

Bra på noe - elendig på annet

FRA DETTE ...
FRA DETTE ... Vis mer


Tar du derimot bilde av kjente turistattraksjoner i London eller New York stiger nok sjansene for å få riktig søketreff ganske kraftig, men tar du bilder av kjendiser på bilder som ikke allerede er Google-indeksert er treffprosenten elendig.

Vi forsøkte oss blant annet med å knipse en rekke bilder av kjente og kjære kjendiser fra Se og Hør, inkludert notabiliteter som Heidi Klum og Lily Allen, men Goggles kjente ikke igjen noen av dem.

... TIL DETTE: Google Goggles er overraskende bra til å skanne norsk tekst, selv om språket egentlig ikke støttes.
... TIL DETTE: Google Goggles er overraskende bra til å skanne norsk tekst, selv om språket egentlig ikke støttes. Vis mer


Strekkoder er den derimot mye flinkere på, men forutsetningen er at produktet har et visst internasjonalt tilsnitt.

Det som kanskje overrasket oss mest var tekstskanningen. Vi tok bilde av en bolk tekst på dataskjermen (noe Google forøvrig ikke anbefaler, ettersom tekstkvaliteten stort sett blir for dårlig når en knipser bilder av dataskjermen), og selv om norsk ikke er et støttet språk, klarte den fange opp det meste av avsnittet likevel. Derfra var veien kort til Google Translate, hvor den helt riktig forsto at dette var norsk - og hvor vi kunne oversette tekstbolken videre til de andre språkene som støttes av Translate.

Nødhjelp for turister?

Her åpner det seg opp noen virkelige godbiter. Er du på restaurant i Spania men forstår ikke døyten av menyen? Ta bilde av teksten, velg "Spanish to English", og i løpet av svært kort tid har du en ganske god idé om hva du spiser. Er du i Italia men forstår ikke det som ser ut som et strengt forbud på hotellveggen? Ta bilde, oversett resultatet.

I det hele tatt arbeider Goggles svært raskt. Søkingen gjennomføres på overraskende kort tid, men den store svakheten er altså at søkeresultatene er preget av manglende treff på områder hvor en kanskje kunne forvente treff (alle bør da vite hvordan Heidi Klum ser ut, ikke minst Google, som sannsynligvis har indeksert millioner av bilder av den tyske modellen).

Enn så lenge er dette moro i små doser, og en pekepinn på hvor bra mobilsøk kan bli - selv om det altså ikke er noen innertier akkurat nå.

Du kan altså laste ned Google-appen til iOS 4 her (iTunes-lenke). Her finner du i tillegg Googles egne råd for hvordan du kan bruke Goggles med større presisjon.