BlackBerry Bold 9790

Mange kaller Blackberry "den ultimate e-post-mobilen". Men BlackBerry Bold 9790 er langt fra ultimat på noe som helst.

PROFT: Man føler seg som en skikkelig forretningsmann med BlackBerry Bold 9790. Helt til du finner ut at jobb-e-post ikke fungerer på den, såklart. Da føler du deg bare litt dum. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PROFT: Man føler seg som en skikkelig forretningsmann med BlackBerry Bold 9790. Helt til du finner ut at jobb-e-post ikke fungerer på den, såklart. Da føler du deg bare litt dum. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange gjør suksess ved å opptre som synske, ved kun å basere seg på det de antar. La oss gjøre et forsøk: Vi fornemmer at du vet sånn cirka hva BlackBerry er, men at du ikke har brukt en selv.

BlackBerry var en av de første dingsene som virkelig gjorde e-post tilgjengelig i lommen, og fikk raskt tilnavnet "CrackBerry" etterhvert som verden ble hektet på fenomenet.

I våre dager går praktisk talt alle rundt med crack i lommen: E-post, Facebook, Twitter, nettaviser eller hva det skulle være kan sjekkes overalt, når som helst. Og siden den første BlackBerry-telefonen ble født i 1999 har RIMs merkevare derfor mistet mye av sjarmen.

BlackBerry har også prøvd seg med nettbrett – uten at det ble noen voldsom suksess

I 2012 er det først og fremst bedrifter som bruker de små, sorte klumpene i Norge, blant annet på grunn av høy sikkerhet. Likevel selger flere operatører nå blant annet BlackBerry Bold 9790 til privatpersoner.

Men betyr det at privatpersoner bør kjøpe den?

Krever dyr tjeneste

Vi skulle gjerne begynt denne testen slik vi ofte gjør: Ved å snakke om hvordan BlackBerry Bold 9790 ser ut. Men så enkelt er det ikke.

Før du kan bruke en BlackBerry-telefon må du nemlig bestille en egen tilleggstjeneste fra operatøren din. Vi bruker Netcom, så først måtte vi skaffe oss deres BlackBerry Internet Solution, som koster 149 kroner ekstra i måneden. Vi snakker altså 1.788 kroner hvert eneste år, i tillegg til vanlig abonnementspriser. Og her er det ingen bruk inkludert, bare muligheten til å bruke.

IKKE LETT: Du får BlackBerry Bold 9790 i en pen eske. Men du er ikke ferdig når du har mottatt den. Du må nemlig ordne en egen tilleggstjeneste først. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE LETT: Du får BlackBerry Bold 9790 i en pen eske. Men du er ikke ferdig når du har mottatt den. Du må nemlig ordne en egen tilleggstjeneste først. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Grunnen til at man må ha et eget abonnement, er at all data inn til enheten går via egne BlackBerry-servere. Tidligere ga dette mening, blant annet fordi serverne ga "push"-teknologi på mobilen; i praksis e-post akkurat i det e-posten faktisk kom. Nå er push-e-post standard på alle mobiler, og det er bare BlackBerry-telefoner som krever noen tilleggstjeneste for å bruke det. Vi prøvde å legge til e-post-kontoene våre uten tilleggstjenesten, men det gikk rett og slett ikke.

Fordelen med opplegget, for privatpersoner, skal blant annet være komprimering av inn-data, slik vi blant annet kjenner det fra nettleseren Opera Mini. Dermed kan man få lavere 3G-regninger.

Spesifikasjoner: BlackBerry Bold 9790

 • Operativsystem: BlackBerry OS 7
 • Skjerm: 2,45" LCD (480 x 360 piksler)
 • Prosessor: 1 GHz (én kjerne, Marvel Tavor MG1)
 • Internminne: 8 GB (6 GB ledig)
 • Arbeidsminne (RAM): 768 MB
 • Minnekort: Mikro-SD (opptil 32 GB)
 • Kamera bak: 5 Mp med én LED-lampe, VGA-video (640 x 480 piksler)
 • Kamera foran: Nei
 • Batteri: 1.230 mAh
 • Vekt: 107 gram
 • Størrelse: 110 x 60 x 11,4 mm
 • Slik er den ferskeste versjonen av Opera Mini

  Ulempen er, blant annet, at det koster masse penger. Å kjøpe mobil fra en operatør blir på mange måter som å betale i døra på et utested: Man gir fra seg penger for å bruke enda mer penger. Er utestedet fint nok er mange likevel villige til å gjøre nettopp det. Men om man i tillegg må betale i dyre dommer for å henge av seg jakken, vil mange snu i døra.

  Og med god grunn: At BlackBerry krever et eget tilleggsabonnement også for privatpersoner er hinsides all fornuft i våre øyne. Har disse telefonene ambisjoner om å selges til norske privatpersoner i stor skala, må dette vekk snarest.

  Pen mobil, skuffende tastatur

  Da kan vi endelig fortelle deg hvordan BlackBerry Bold 9790 faktisk ser ut. Og for å si det med én gang: Den er pen. Vi synes faktisk den er veldig pen. Det har ikke skjedd så voldsomt mye med BlackBerrys design siden vi sist så på en slik kanadier, BlackBerry Curve 8520, men utrykket står seg godt. Bold 9790 er en liten, hendig og stilig mobil.

  Hvor stilig kan du se selv, her:

  Den øverste halvdelen består av en berøringsskjerm. Den er fargesterk og fin, men liten. Dermed egner den seg bedre til e-post og tekstmeldinger enn nettsider, apper og spill. Til gjengjeld er den god å ta på, da skjermen er bakt inn i resten av kroppen og dermed bøyer seg behagelig nedover på sidene.

  VANSKELIG: Å skrive på et fysisk tastatur er vanskeligere enn man liker å tro, i alle fall når man har blitt vant til virtuelle tastaturer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  VANSKELIG: Å skrive på et fysisk tastatur er vanskeligere enn man liker å tro, i alle fall når man har blitt vant til virtuelle tastaturer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Den nederste halvdelen er et fysisk tastatur. Dette ser man ikke mye til nå om dagen, men har alltid vært BlackBerrys varemerke. Knappene står opp som runde tagger for å gjøre de enklere å treffe, men selv sliter vi mer enn vi hadde håpet. Det er fort gjort å tro at fysiske taster er lettere å skrive med, men om du først har blitt vant til iPhone-, Android- eller Windows Phone 7-tastaturet er det vanskeligere enn du kanskje tror.

  Dette er selvfølgelig en treningssak, men selv skriver vi langt raskere på virtuelle tastaturer. Og de er i våre øyne mye enklere og mer fleksible når det gjelder å skrive tegn og tall. Det blir fingergymnastikk når man må holde inne en bitteliten knapp mens man trykker på en annen, bare for å få frem et spørsmålstegn eller et punktum. Dessuten mangler BlackBerry-telefonene fortsatt norske taster, noe som er et stort minus. Heldigvis kan man slå på en stavingsfunksjon som fungerer gledelig bra, og den lar deg blant annet trykke på "A" for å skrive "Å", og endrer ord som "storre" til "større" automatisk.

  Dette tastaturet er det beste vi vet om på Android

  ARTIG: Låseknappen er hele den øverste delen av telefonen. Den trenger et skikkelig dytt, så vi hadde ikke problemer med å komme borte i den. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  ARTIG: Låseknappen er hele den øverste delen av telefonen. Den trenger et skikkelig dytt, så vi hadde ikke problemer med å komme borte i den. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Mellom disse to halvdelene har du fire knapper som likner det man kjenner fra andre, eldre mobiler, i tillegg til en styreflate. Denne kan brukes til navigere frem og tilbake i menyer, samt å styre en musepeker i nettleseren. Flaten fungerer veldig fint; så fint at vi til tider foretrekker å bruke den fremfor å trykke på den lille skejrmen.

  Resten av mobilen er sort, mørkegrå og sølvfarget. Resultatet blir en stilig mobil som ser like naturlig ut i skjortelommen til Barack Obama som ved siden av drinken til en eller annen fremadstormende hip-hop-artist.

  Gammeldags operativsystem

  BlackBerry Bold 9790 kjører et operativsystem vi har liten erfaring med: BlackBerry OS 7. Lite er mer spennende for en mobilanmelder enn å prøve nye operativsystemer, men i våre dager har man et ganske nytt problem: De store, mobile operativsystemene har blitt fordømt gode. Dermed blir det vanskeligere og vanskeligere å like nykommere, som vi blant annet snakket så under vår test av Nokia N9 med Meego.

  BlackBerry OS 7 har ikke noen hjemskjerm i tradisjonell forstand, men en åpningsskjerm hvor man kan åpne menyer fulle av ikoner eller lister over nye hendelser som e-post, tekstmeldinger og kalenderoppføringer. Appene har alle har en egen meny som åpnes ved å trykke på BlackBerry-logo-knappen, ala Android. Denne knappen kan også brukes til å veksle mellom åpne apper, også på samme måte som Android.

  GAMMELDAGS: Noen skjermbilder kan se pene ut, men BlackBerry OS 7 er ikke akkurat noen designperle. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  GAMMELDAGS: Noen skjermbilder kan se pene ut, men BlackBerry OS 7 er ikke akkurat noen designperle. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Appene baserer seg i stor grad på rulling opp og ned, slik vi kjenner det fra eldre operativsystemer som Nokias Symbian. Heldigvis er operativsystemet raskt og glatt. Ettersom sikkerhet er så viktig for mange BlackBerry-brukere, tvinger mobilen deg til å ha et langt passord om du først vil ha et, som fort kan bli et irritasjonsmoment.

  Det følger med diverse apper, som Facebook, Twitter, Live Messenger og Google Talk, og man har en egen app-butikk, App World, hvor man finner et greit utvalg. Men mange utviklere bruker ikke tid på plattformen, og dermed mangler viktige apper som blant annet Spotify.

  Alt i alt er BlackBerry OS 7 noe som fungerer greit, uten å være spesielt lekkert eller brukervennlig. Det preges ikke overraskende av å være mer myntet på forretningsfolk enn underholdningshungrige ungdommer, for å sette det på spissen.

  Her kan du se en rekke skjermdumper fra BlackBerry OS 7:

  Elendig på e-post

  Vi har allerede kalt tvangen med en egen tilleggstjeneste som hinsides all fornuft. Men det er ikke det eneste som får oss til å riste på oss en hjernerystelse.

  BlackBerry har alltid blitt sett på som den "ultimate e-post-mobilen". Artig, da, at vi ikke får brukt jobb-e-post på vår BlackBerry Bold 9790.

  Joda, du kan enkelt legge til e-post-kontoer fra Gmail, Yahoo og Hotmail. Dette fungerer utmerket, men som en tradisjonell proffmobil regnet vi også med god støtte for tradisjonell e-post; i vårt tilfelle Exchange. Det går ikke.

  Slik løser du de vanligste problemene i Outlook, Internet Explorer og Hotmail

  BARE PRIVAT: Vår private Gmail-konto, og Facebook, fungerer uten problemer, og legger seg til og med i samme "innboks". Men jobb-e-post, det kunne vi bare glemme å bruke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  BARE PRIVAT: Vår private Gmail-konto, og Facebook, fungerer uten problemer, og legger seg til og med i samme "innboks". Men jobb-e-post, det kunne vi bare glemme å bruke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  For å få brukt Exchange på BlackBerry må man nemlig ha tilleggstjenesten BlackBerry Enterprise Solution, ikke bare BlackBerry Internet Solution slik vi hadde i vår testuke. I tillegg må man sette opp en egen server som sender e-posten videre til telefonen. Dette av "sikkerhetsmessige hensyn", ifølge BlackBerry-eksperten vi har snakket med hos norske Trigcom.

  "Den ultimate e-post-mobilen" gir oss dermed en dårligere e-post-tjeneste enn hva vi er vant til på langt billigere mobiler, som heller ikke tvinger oss til å abonnere på dyre tilleggstjenester. Det er sikkert gode grunner til at bedrifter må betale og knote for å gi sine ansatte e-post på sine BlackBerry-er. Og det finnes helt sikkert måter å fikse dette på for teknologikyndige brukere. Men for den vanlige forbrukeren henger ikke dette på greip.

  På mange måter sitter vi med en telefon som lever på en løgn: BlackBerry er for privatpersoner ikke god på e-post i det hele tatt. Den er elendig på e-post.

  Joda, den har kamera også

  Mange har sikkert hoppet av denne testen nå. Men du er her altså fortsatt? Bra. Da skal du få høre hvordan BlackBerry Bold 9790 klarer seg med tanke på mer tradisjonelle testfaktorer.

  For selv om dette er en sær mobil, har den alle funksjoner man er vant til fra alle andre smarttelefoner. For eksempel et kamera med fem megapiksler. Det gjør en helt grei jobb i godt lys, men det trenger ikke være spesielt dårlig belysning innendørs før det sliter med å finne fokus, og resultatet i beste fall blir støyete, i verste fall veldig uklart.

  Under kan du se noen testbilder vi har tatt. For å se et bilde i full oppløsning, trykker du her.

  Bold 9790 kan også filme. Bildekvaliteten blir fin nok, uten å være imponerende. Og oppløsningen er bare VGA, altså 640 ganger 480 piksler.

  Under ser du et eksempel. Filmen i sin opprinnelige kvalitetfinner du her.

  BlackBerry skryter av god batteritid, og der har vi lite å utsette. Vi klarte å bruke telefonen i nesten to dager før vi måtte finne frem laderen. Men da skal det nevnes at vi ikke akkurat satt klistret til skjermen, heller. Snarere tvert i mot var det ikke så mye vi knotet med telefonen, og sjansen er stor for at heller ikke du kommer til å gjøre det om du kjøper en BlackBerry, og dermed vil også batteriet holde lenger. Dessuten hjelper det å ha en så liten skjerm.

  Telefoni-biten har vi heller ingenting å utsette på.

  Ikke lydkvaliteten i hodetelefonene våre, heller. Den var faktisk overraskende bra, både med tanke på kvalitet og volum. Men hvorfor de har satt hodetelefon-inngangen på siden av telefonen, forstår vi ingenting av. Det er den dummeste plassseringen vi noen sinne har sett, da mobilen vil legge seg rart i lommen, og slite på pluggen.

  UFFDA: BlackBerry Bold 9790 ser bra ut, og oppfører seg tidvis bra. Men den ødelegges av ting som er idiotisk for privatpersoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  UFFDA: BlackBerry Bold 9790 ser bra ut, og oppfører seg tidvis bra. Men den ødelegges av ting som er idiotisk for privatpersoner. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  Med mindre du tvinges

  Vi ville virkelig like BlackBerry Bold 9790. BlackBerry er ikke noe nytt, men det var nytt for oss, og vi var klare for noe nytt nå.

  BlackBerry har tradisjonelt sett vært en telefon mange blir tvunget til å bruke av jobben; en trend flere norske bedrifter har hevet seg på de siste årene. Og for IT-sjefene i disse bedriftene er det sikkert helt greit å bli påtvunget egne tjenester og servere, og de setter sikkert pris på enkel administrasjon og høy sikkerhet.

  Men for privatpersoner er og blir BlackBerry en sær greie som krever mer enn du får tilbake. Så blir du ikke tvunget til å bruke BlackBerry, bør du holde deg unna.

  I mellomtiden kan herrene i dress skryte så mye de vil av sine små kjæledegger. Men da foreslår vi at du samtidig drar frem din egen smarttelefon, setter en obskøn Spotify-låt på fulle mugger, filmer reaksjonene deres i 720p og laster opp filmen til Youtube før de klarer å fullføre ordet "proffmobil".

  Likevel sugen på en mobil med tastatur? Da kan du sjekke ut testen av HTCs egne Facebook-telefon!

  Testresultat

  Blackberry Bold 9790

  Pent design, fin skjerm, godt batteri, noen vil sette pris på fysisk tastatur.

  Krever dyr tilleggstjeneste, godtar ikke Exchange-e-post, svakt operativsystem, dårlig kamera.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer