<B>PRØVER IGJEN:</B> BlackBerry dominerte det øvre amerikanske mobilmarkedet i mange år på 2000-tallet. Så kom iPhone og Android, og selskapets popularitet stupte. Foto: RIM
PRØVER IGJEN: BlackBerry dominerte det øvre amerikanske mobilmarkedet i mange år på 2000-tallet. Så kom iPhone og Android, og selskapets popularitet stupte. Foto: RIMVis mer

Blackberry 10 lansert

To nye telefoner og et splitter nytt operativsystem.

Onsdag kveld var det Research in Motion (RIM) som hadde invitert den amerikanske teknologipressen til produktvisning.

Toppsjefen, Thorsten Heins, åpnet kvelden med å døpe om hele selskapet, som fra nå av vil være kjent som Blackberry; det samme som telefonene de lager, altså.

De to nye telefonene er Z10 og Q10. Sistnevnte byr på et fysisk tastatur, mens Z10 er en smarttelefon med mer tradisjonell utforming. 4,2 tommer over diagonalen og med oppløsning på 1280x720. Ellers var selskapet sparsommelig på de tekniske detaljene.

Q10 har fysisk tastatur og kjører Blackberry 10-operativsystemet. Foto: RIM
Q10 har fysisk tastatur og kjører Blackberry 10-operativsystemet. Foto: RIM Vis mer


Nytt operativsystem

Kanskje mest spennende er imidlertid en skikkelig reboot av operativsystemet. Blackberry 10 er altså navnet, og her er fokuset at det ikke skal være så mye «ut og inn», men mer en naturlig flyt mellom appene som er i bruk. Vi ser helt klart visse likheter med Ubuntus mobil-OS her.

Z10 i aksjon. Via en sveipebevegelse fra siden, hopper man elegant til Blackberry Hub. Foto: RIM
Z10 i aksjon. Via en sveipebevegelse fra siden, hopper man elegant til Blackberry Hub. Foto: RIM Vis mer


Sikkerhet trekkes også frem – via en bevegelse fra topp til bunn kan du bytte mellom jobb og privat, slik at appene kan brukes med ulike profiler. En egen «hub»-funksjon samler også alle varsler på ett sted, enten du har fått ny epost eller er blitt nevnt på Twitter.

Blackberry Messenger er også oppgradert til 2013-standard med støtte for videosamtaler, og dessuten er det nå også mulig å dele skjermbildet sitt med motparten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer til Norge

Blackberry 10-telefonene vil også komme hit til lands denne våren, uten at noen nøyaktig dato er spesifisert. Plattformen lanseres med 70.000 tilgjengelige apps (!).

Vi følger selvsagt med og står klare til å teste når Z10 og Q10 ankommer landet.

Forhåpentligvis blir det bedre enn da vi sist testet en telefon fra Blackberry.

Her ser du hvordan Blackberry Z10 tar seg ut:

Du kan se videoer av det nye operativsystemet på Blackberrys YouTube-kanal.