Billigere og bedre nummeropplysning

SMS-opplysning er lett, men kan gi elendige resultater, viser ny test. Vi viser deg noen langt smartere metoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerrådet har testet nummeropplysning på sms fra åtte forskjellige leverandører. Resultatene varierte svært mye. De dårligste fant bare svar på halvparten av forespørslene, eller returnerte numre som ikke lenger er i bruk.

Prisen på sms-søkene er også stiv, normalt koster det 7 kroner for hvert søk, og får du ikke treff på første forsøk tar flere av leverandørene like mye for å returnere de neste på listen. I fire tilfeller brukte Forbrukerrådet 28 kroner på å hente et nummer hos 1890, uten suksess.

Tre gode alternativer

image: Billigere og bedre nummeropplysning


Det finnes imidlertid mobile metoder som både er billigere og gir langt bedre treffsikkerhet. Hvis vi tar utgangspunkt i testvinneren Opplysningen 1881, og du stadig benytter deg av opplysningstjenester, kan 1881 Mobilsøk være én aktuell løsning. Denne tjenesten krever imidlertid at du først laster ned et lite JAVA-program til mobiltelefonen din. Med dette installert får du tilgang til nummersøk, direktesøk og "I nærheten", der du for eksempel kan søke etter "restaurant" og få opp relevante spisesteder i nærheten av stedet du befinner deg. I neste instans kan du laste ned et kart som viser veien dit.

Denne tjenesten koster 1 krone pr dag, og 30 kroner i måneden, uansett hvor mye eller lite du bruker den. De første to ukene er imidlertid gratis. Du blir i tillegg belastet for datatrafikken, som du betaler via telefonregningen din. Her varierer prisene, men datamengden som sendes til mobilen din er svært begrenset, og normalt er det snakk om noen få øre for hvert søk.

Etter vår mening er 1881 Mobilsøk enklere å bruke enn SMS-opplysningen, og billigere hvis du søker mer enn fire ganger i måneden.

Opera Mini

Det er imidlertid fullt mulig å bruke en nettleser på mobiltelefonen, og foreta søk på www.opplysningen.no gratis. Ikke alle nettlesere for mobiltelefoner er like gode til å håndtere vanlige nettsider, og da kan det være smart å laste ned og bruke Opera Mini (gratis). Denne nettleseren kan installeres på de aller fleste moderne telefoner med JAVA-støtte, og sørger blant annet for å krympe bilder på forhånd før de lastes ned til telefonen din, slik at datatrafikken begrenses. Det går også an å skru av bildevisning for å spare tid og datatrafikk. Begge deler fungerte helt fint da vi testet www.pplysningen.no på Opera Mini.

NB! Dette må ikke forveksles med Opplysningen 1881 sin WAP-løsningen wap.opplysningen.no. Der må du nemlig betale fem kroner for et enkelt søkeresultat.

Gratis konkurrent

En tredje løsning er å bruke en av konkurrentene til 1881 Opplysningen. Eksempelvis er Telefonkatalogen fra Eniro (mob.telefonkatalogen.no), tilpasset mobile nettlesere og WAP-lesere, og er gratis å bruke. Her får du også tilgang til kartsøk og en tjeneste som tilsvarer "I nærheten" fra Opplysningen 1881, men du betaler altså kun for nettrafikken.

Eksterne lenker:
Forbrukerrådets test
Informasjon om 1881 Mobilsøk
Informasjon om Opera Mini