Billigere og bedre enn vanlig taxi

Har du fått med deg det store i USA?

<strong>KJEKK TJENESTE:</strong> Uber er en taxitjeneste som lar deg betale direkte i appen og følge med på et kart hvor sjåføren befinner seg. Foto: UBER
KJEKK TJENESTE: Uber er en taxitjeneste som lar deg betale direkte i appen og følge med på et kart hvor sjåføren befinner seg. Foto: UBER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store i USA for tiden er Uber, en app som kobler deg til en sjåfør tilkoblet Uber-samfunnet.

Tjenesten er også tilgjengelig i en rekke europeiske byer, deriblant London, Paris og Stockholm.

Taxi-næringen har grunn til å skjelve

Så populær har appen blitt, at utviklerne har blitt saksøkt av taxi-næringen i Seattle.

Det har også vært «kjør sakte»-aksjoner i blant annet London og Madrid hvor drosjesjåfører har gått til angrep på biler de mener jobber for Uber.

Uber har ikke startet opp i Norge enda, men vi var i Los Angeles og testet tjenesten, og ble imponerte over hvor billig og kjapt alt fungerer.

Men det finnes liknende tjenester i Norge – mener appen Taxibeat bryter norsk lov

Utrolig elegant

Det hele er såre enkelt, spesielt om du befinner deg sentralt.

Da vi testet var vi midt i Los Angeles, nærmeste bestemt Sunset Blvd. Etter få sekunder ble vi tildelt vår egen Uber-sjåfør.

Derfor var det heller ikke noe problem å bli plukket opp akkurat hvor vi stod med kaffekoppen.

Er du derimot i mer grisgrendte strøk, kan det tenkes at du må bevege deg til nærmeste hovedvei, eller til et mer trafikkert sted.

EUROPA: Uber finnes i en rekke store Europeiske stor-byer, og mange amerikanske stater. Foto: TROND BIE
EUROPA: Uber finnes i en rekke store Europeiske stor-byer, og mange amerikanske stater. Foto: TROND BIE Vis mer


Full kontroll på prisen før du reiser

UNDERVEIS: Slik viser Uber-appen hvor sjåføren er i byen. Posisjonen oppdateres i sanntid. Det tok ikke mer enn noen få sekunder å få tildelt en bil midt i Los Angeles sentrum. Foto: TROND BIE
UNDERVEIS: Slik viser Uber-appen hvor sjåføren er i byen. Posisjonen oppdateres i sanntid. Det tok ikke mer enn noen få sekunder å få tildelt en bil midt i Los Angeles sentrum. Foto: TROND BIE Vis mer


Det fine med Uber er at du får et ganske nøyaktig beløp for hvor mye reisen vil koste om du velger å definere ankomststed på forhånd.

Foruten dette kan du spesifisere når du vil bli hentet, og hvor stor bil som ønskes.

Ikke noe problem med norsk VISA

Du behøver ikke å være amerikansk statsborger - det holder å registrere seg som bruker og legge til ditt norske kredittkort (VISA fungerte utmerket da vi testet).

Når kortinformasjonen er lagret i appen, og du har spesifisert hvor du skal, behøver du ikke tenke mer på penger: Alt er betalt, og du skal ikke gi sjåføren tips. Veldig behagelig.

God service

Vår sjåfør ble dessverre utsatt for politi-opplæring og ble stoppet da han ikke fulgte med på skiltingen og kjørte inn i buss-feltet midt i Downtown Los Angeles.

Problemet for oss var at prisen også beregnes utifra tid, og da ble det en god del dyrere siden vi ble stående drøye ti minutter før vår uheldige Uber-sjåfør fikk servert boten.

Noe snytt følte vi oss, så vi sendte avgårde en epost til Uber. Få minutter senere ble vi kontaktet av en Uber-medarbeider. Vi forklarte situasjonen og fikk tilbakebetalt hele beløpet. God service der, altså.

Gi sjåfør-karakter

Når reisen er ferdig får du en kvittering per epost, og du kan gi sjåføren karakter alt etter hvor god service han eller hun ga deg på reisen. Vår sjåfør var hyggelig og pratsom, og var godt kjent i området (selv om han gikk glipp av buss-skiltet).

Det er ikke slik at det er hvem som helst som kan være Uber-sjåfør bare ved å installere appen.

Uber-sjåfører er registrerte hos selskapet, og alle som vil være med må registrere seg som en Uber-partner.

På denne måten sikres man mot useriøse aktører. Minstekravet er at man er 21 år eller eldre.

Uber fungerer så sømløst og så proft at det å vente på en taxi uten å se hvor den befinner seg føles gammeldags. Bare det at hele reisen betales direkte i appen gir en mye mindre stressende opplevelse.

Prisen beregnes fra grunnpris, avstand og tid:

KVITTERINGEN: Her finner du prisene, hvor du reiste og tiden som ble brukt. Foto: TROND BIE
KVITTERINGEN: Her finner du prisene, hvor du reiste og tiden som ble brukt. Foto: TROND BIE Vis mer