Denne skjermen lar brukeren <i>føle</i> klinkekulene når fingeren dras over dem.
Denne skjermen lar brukeren føle klinkekulene når fingeren dras over dem.Vis mer

Berøringsskjermer som føles ruglete

Blir dette mobilfremtiden?

Mobilskjermene får stadig høyere oppløsning, bedre lysstyrke, dypere sortnivå og 3D-muligheter, men fremdeles er de bare skjermer som stimulerer øynene i form av å vise innhold.

Det finske selskapet Senseg har imidlertid utviklet en prototype på det de kaller Tixel (sammensatt av tactile og pixel); en teknologi som gjør at skjermen ikke bare viser innhold, men som også lar deg føle innholdet.

Det gjøres ved at et tynt lag legges utenpå glassflaten på skjermen, og dette laget sender så ut elektriske signaler som stimulerer nervene i fingeren slik at det kjennes ut som om man tar på noe som har en ikke-glatt overflate.

Les også: Skjermen som blir usynlig for de andre

Kan brukes overalt

Berøringsskjermer som føles ruglete


Selskapet hevder at denne teknologien kan utnyttes på alle typer skjermer, enten de er store eller små, flate eller bøyde. Og det til en lav kostnad.

Teknologien vil også få API-er både for Android, iOS, Windows og Linux, og i et intervju med Cnet, hevder selskapets representant at håpet er at dette vil være tilgjengelig allerede neste år.

Vi ser for oss at dette kan ha mange praktiske fordeler; kanskje spesielt for blinde og svaksynte, som da vil ha langt bedre muligheter til å navigere på en berøringsskjerm enn det de har i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om teknologien hos Senseg og se intervjuet hos Cnet.

[via news.com.au]