Beacons sender varsler til mobiltelefonen din

Små bokser kan sende ut informasjon til mobiltelefoner i nærheten.

<strong>BEACONS:</strong> Slike små bokser sender ut informasjon til mobiltelefoner og andre enheter som befinner seg i nærheten. Foto: ESTIMOTE
BEACONS: Slike små bokser sender ut informasjon til mobiltelefoner og andre enheter som befinner seg i nærheten. Foto: ESTIMOTE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muligens er du allerede kjent med QR-koder; de «sjakkrutede» strekkodene som kan scannes med en kompatibel app, og som da viser tekst eller peker deg videre til en nettside.

Tanken er god – eksempelvis kan man trykke en QR-kode på en filmplakat, og dersom den skannes med en mobiltelefon, tas man direkte til filmtraileren. Men å påstå at bruken av QR-koder har «tatt av» er å ta hardt i. Den humoristiske Tumblr-bloggen «Pictures of people scanning QR codes» tar fenomenet på kornet. Der finnes det nemlig ingen bilder.

For det er tross alt litt tungvint med QR-koder, og det er nettopp det beacons vil rette på; et ord vi nok kommer til å høre mer av i fremtiden, og som nå er på vei for fullt også her til lands.

Små bokser sender ut signaler

PÅ TELEFONEN: Slik kan det se ut på telefonen i det du går inn i en butikk med beacon-sendere. Foto: APPLE
PÅ TELEFONEN: Slik kan det se ut på telefonen i det du går inn i en butikk med beacon-sendere. Foto: APPLE Vis mer


Prinsippet er ganske enkelt – små bokser kan plasseres rundtom og sender ut signaler via lavenergi-Bluetooth. Typisk kan en enhet holde det gående i fem år med et lite batteri innabords.

Telefoner og tilsvarende enheter som befinner seg i nærheten, kan så motta denne meldingen automatisk, slik at brukeren får opp et varsel på telefonen som kan trykkes på for å få mer informasjon – fra internett.

Altså ganske likt QR-koder, bare at man slipper å skanne.

LES OGSÅ: Hooks varsler deg om alt du er interessert i

Mulige scenarier er for eksempel at du får opp menyen til en restaurant på telefonen når du står på utsiden, eller at et spesialtilbud dukker opp på telefonen fordi du har vært innom en butikk to ganger i løpet av en uke. Siden rekkevidden typisk er noen titalls meter kan man også bruke denne teknologien for innendørsposisjonering.

Videoen under viser noen av mulighetene:

Ifølge Dagbladet har slike beacons vært å finne i kjøpesentre i Oslo noen måneder allerede. Dagens Næringsliv (krever abonnement) melder at vi har over 3.000 av dem i Norge allerede.

Ulike standarder

Beacons

Har du tro på at beacons blir en suksess? (Avsluttet)
Nei(57%)
Ja(43%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Som med mye annet er ikke dette én teknologi, men flere standarder som vil konkurrere om å bli den ledende.

Blant annet har Apple sin egen variant, iBeacon, mens Google støtter seg på sin åpne standard, Eddystone. Heldigvis finnes det beacon-sendere som støtter flere standarder; for eksempel de fra Estimote.

iOS har støttet iBeacons direkte i operativsystemet helt siden iOS 7, som ble lansert høsten 2013. Her er konseptet at du er nødt til å ha «annonsørens» app installert på forhånd, slik at beacon-enhetene kun kan sende informasjon til sine egne apper.

I den kommende versjonen av Chrome for Android, versjon 49, blir Eddystone støttet direkte. Heldigvis slipper du å få varsler fra alle beacon-enheter du går forbi – ligger enheten i lomma vil du ikke motta slike varsler. Og du kan selvsagt selv bestemme om du vil få slike varsler eller ikke i utgangspunktet. Chrome for iOS har for øvrig hatt dette innbakt siden i sommer.

LES OGSÅ: Blir det mye mas? Slik slår du av irriterende mobilvarsler

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!