Asus-toppsjef Jonney Shih viste frem Padfone 2 for europeisk presse tirsdag.
Asus-toppsjef Jonney Shih viste frem Padfone 2 for europeisk presse tirsdag.Vis mer

Asus lanserer Padfone 2

Mobiltelefonen som kan puttes i et nettbrett.

(Milano/DinSide:) Tidligere denne uka var den europeiske pressen på plass i Milano for å se Asus vise frem sin nye telefon; Padfone 2.

Som med den første Padfone-telefonen er dette en Android-telefon som også lar seg docke i et tilhørende nettbrett, men denne gangen har Asus valgt å droppe støtten for tastatur-dockingen (kjent fra selskapets Transformer-serie), som var tilgjengelig på den forrige Padfone-utgaven.

Asus' karismatiske toppsjef Jonney Shih var selv til stede i Milano for å avduke det nye produktet. Han åpnet presentasjonen ved å dra telefonen opp fra innerlomma, spille av en videosnutt og sette den telefonen i det 10,1" store nettbrettet, som da fortsatte å spille filmen akkurat der den slapp; riktignok med en liten forsinkelse på et drøyt sekund.

Lettere enn før

Vekten på nettbrett-delen er redusert med 40% siden forgjengeren, og mobil/nettbrett-kombinasjonen veier nå 649 gram; mindre enn nye iPad. Imponerende er også batteritiden - 16 timers 3G-snakking, 13t wifi-surfing eller 9 timer video på telefonen alene, og det tredoble dersom den er docket i nettbrettet. I praksis fungerer det ved at telefonen lades når du setter den i nettbrettet, der enhetene har henholdsvis 2140 og 5000 mAh batterikapasitet.

Med andre ord: 27 timer videoavspilling eller 39 timer wifi-surfing før du må lade. Også standby-tiden skal være meget god; 2 uker (med 3G aktivert) på telefonen alene, og da altså 6 uker dersom det er docket i nettbrettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asus lanserer Padfone 2


Dessuten er den nye dockingen blitt mer elegant enn hos forgjengeren. Der den første Padfone-modellen hadde et lokk, er dette nå fjernet på den nye utgaven. Du trykker ganske enkelt telefonen ned i sporet, og så vibrerer nettbrettet for å bekrefte at kontakt er opprettet. Telefonen sitter uansett svært godt, og selv med intens risting klarte vi ikke å få den til å løsne fra sporet sitt.

Under ser du en kjapp demonstrasjon av hvordan Padfone fungerer når du docker telefonen:


Svært gode spesifikasjoner

Padfone 2 er også et råskinn ytelsesmessig med en firekjerners Qualcomm Snapdragon S4 Pro (Cortex A15) med Adreno 320 grafikkbrikke. Skjermen er også ganske lyssterk på 550 nits (omtrent det samme som HTC One X, men bak f.eks. iPhone 5 med 571 nits og LG Optimus Blacks 700 nits), måler 4,7" over diagonalen og er av Super IPS+-typen med HD-oppløsning (1280x720). Dessuten har telefonen 2GB arbeidsminne og vil bli solgt i 32 og 64GB-utgaver; da uten minnekortstøtte. Det er heller ikke mulig å bytte batteriet.

Telefonen har også LTE-støtte og NFC-brikke, og Asus gir deg 50GB lagringsplass i nettskyen i to år uten kostnad. Telefonen vil initielt komme med den nest siste Android-versjonen (4.0, Ice cream sandwich), men representanten vi snakket med mente at det ville være rimelig å anta at versjon 4.1 (Jelly bean) ville være på plass i november. Asus har gjort noen små justeringer av Android, men langt fra like mye som HTC og Samsung gjør med sine Sense og Touchwiz-grensesnitt.

Raskt kamera

Kameraoppløsningen er på 13Mp og Padfone 2 er i stand til å ta opp til 100 bilder i serie med en skuddtakt på seks bilder i sekundet. Telefonen støtter også 720p med 60 bilder i sekundet (50 i Europa, antar vi), som gir et mer flytende bilde enn mer typiske 30 (25/24) bilder pr sekund.

Shih var også opptatt av lydkvaliteten på nettbrettet, der det også følger med en slags forenklet equalizer der du angir om du skal se film, høre musikk etc. Vi fikk ikke dannet oss noen inntrykk av dette i et støyfullt lokale annet enn at Shih satte en mikrofon inntil og spilte asiatisk musikk, så det får vi komme tilbake til når vi får testeksemplar.

Asus lanserer Padfone 2


Telefonen er 9mm tykk, men har et "skrått" design mot bunnen slik at den bare er 3mm på sitt tynneste. På baksiden er de typiske ringene kjent fra Zenbook-serien, og telefonen føltes svært god i hånda.

Mobil og nettbrett

Med denne enheten kan du laste ned både mobilapper og nettbrettapper fra Google Play. De som støtter Dynamic Display (Asus har gitt ut et SDK slik at tredjeparter kan støtte dette) vil automatisk bli tilpasset den nye oppløsningen når du setter telefonen i eller tar den ut av nettbrettet, men foreløpig er det ikke mange apps som støtter dette.

En kjekk funksjon er også rask oversetting, der du bare kan merke et ord eller en setning (uavhengig av hvilken app du bruker), og så se oversettelsen til ditt språk (kan slås av).

Selve nettbrettet har for øvrig en oppløsning på 1280x800 og et eget frontkamera til videosamtaler. Det lades nå også med micro USB (forgjengeren hadde en proprietær ladekontakt på nettbrettet), og denne støtter også MHL, som gjør at du kan koble det via HDMI til TV-en.

Foreløpig førsteinntrykk

Vi fikk ikke veldig mye tid med Padfone 2 under presentasjonen i Milano, men førsteinntrykket er allikevel solid. Telefonen er svært rask, og skjermen etterlot også et meget godt inntrykk. Den lille nedturen er kanskje at oppløsningen på selve brettet fortsatt er 1280x800, men prismessig kan vi forstå at Asus ikke gikk "all in" på det.

Padfone 2 får nemlig en solid prislapp på ¤799 for 32GB-versjonen og ¤899 for 64GB-versjonen (henholdsvis 5900 og 6650 norske kroner), som da blir tett oppunder iPhone 5-prisene, men hvor du da altså får med et nettbrett "på kjøpet", selv om det ikke kan brukes med mindre du stikker telefonen oppi.

Hva synes du om Padfone-konseptet? Liker du ideen om å kunne docke telefonen i et nettbrett, eller foretrekker du at det er separate enheter? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet under.

Tekniske spesifikasjoner, Asus Padfone 2

 • Skjermstørrelse: 4,7" super IPS+ 550 nits
 • Oppløsning, telefon: 1280x720
 • Oppløsning, nettbrett: 1280x800
 • Prosessor: 4-kjerner Snapdragon S4 Pro, 1.5GHz med Adreno 320 GPU
 • Internminne: 32/64GB
 • Arbeidsminne: 2GB
 • Kamera: 13Mp + 1,2Mp (front) + 1Mp (front, nettbrett)
 • Operativsystem: Android 4.1 (Jelly Bean)
 • Tykkelse: 9mm
 • Vekt, mobiltelefon: 135g
 • Vekt, total: 649g
 • Batteri: 2140 mAh (mobil) + 5000 mAh (nettbrett)