Årets mobiler 2008

I løpet av året som har gått har vi trålet gjennom en liten haug mobiltelefoner. I denne artikkelen presenterer vi våre favoritter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som med det meste innen teknologi er mobiltelefoner stadig i utvikling, men utviklingen i 2008 har på noen måter skuffet - i det minste sett i lys av superåret 2007 som ga oss ikonet iPhone, alt-i-ett-modeller som Nokia N95 og N82, og tynne musikkmobiler som Sony Ericsson W880 og W910.

2008 har altså ikke hatt de helt store høydepunktene, vi sitter nemlig igjen med følelsen av å stort sett ha blitt servert "same shit, new wrapping" som amerikanere så delikat kan uttrykke det. Faktisk er det kanskje de små skuffelsene vi kommer til å huske aller best, eller debattinnleggene som har haglet hver gang vi har nevnt iPhone i en artikkel.

Men selv om 2008 i beste fall kan betegnes som et middelmådig år når det gjelder mobilutvikling, har det også vært noen lyspunkter som er verd å peke ut. Så i år - som i fjor - har vi tatt for oss en rekke kategorier og kåret vinnere i hver av disse.

Du får derfor servert hva vi mener er årets beste musikkmobil, kameramobil, designmobil, "mest for pengene"-mobil, proffmobil og billigmobil. Og selvfølgelig: den attraktive "årets mobil".

Årets musikkmobil

Sony Ericsson W902 nådde ikke helt opp.
Sony Ericsson W902 nådde ikke helt opp. Vis mer


Å kåre en musikksentrert mobil er vanskelig, for Sony Ericsson - som tradisjonelt har trukket det lengste strået i denne kategorien - har virkelig fått konkurranse denne gangen. Det er spesielt vanskelig å ikke trekke frem den brukervennlige musikkspilleren til Apple iPhone, på tross av svakhetene ved iTunes og begrensningene når det gjelder kopiering og synkronisering.

Og det er ikke til å stikke under en stol at Sony Ericsson W902 er bedre på noen punkter. Lydkvaliteten er noe bedre og de medfølgende øreproppene er gode - og som mobiltelefon har den også blant annet et langt bedre kamera. Hva som dog virkelig irriterer oss grønne er mangelen på minijackplugg, siden SE stadig tviholder på sin proprietære Fast-Port.

Debatten i redaksjonen har gått høyt når det gjelder denne kategorien, så det er ikke helt uten innvendinger at iPhone kåres til årets musikkmobil.

Les hele testen av Apple iPhone 3G her.

En annen ting er at iPhone eller W902i kommer til å koste deg dyrt. Derfor fortjener også den lille Nokia 5310 XpressMusic å nevnes som et godt alternativ for deg som vil ha en liten og lekker musikkmobil uten at det skal svi i lommeboka.

Årets kameramobil

Denne kategorien viste seg å være minst like problematisk for oss som forrige, ikke minst fordi vi ennå ikke har fått testet C905, monsteret med 8,1 megapiksler fra Sony Ericsson.

Vi er likevel enige om at det finnes flere anstendige valg i denne klassen. Igjen av Sony Ericsson - med omtrent samme pris og bildekvalitet - har vi 5-megapikselmobilene C902 for den designbevisste og W902 (se forrige kategori) for deg som er opptatt av musikk.

Men Nokia er også sterk i denne kategorien. Både N82 (fjorårets vinner) og 6220 classic har bedre blits og ellers minst like god bildekvalitet. Hva pris angår ligger sistnevnte også noen hundrelapper under de andre.

Men vi synes faktisk at det blir litt for dumt å kåre en vinner blant disse når en såpass tung utfordrer som SE C905 står igjen utestet. Vi venter derfor med å utrope en vinner her til det resultatet foreligger.

Sony Ericsson K660 - rimelig mobil med turbo-3G.
Sony Ericsson K660 - rimelig mobil med turbo-3G. Vis mer


Årets "mest for pengene"-mobil

Selv om de store teknologiske fremskrittene har latt seg utebli i år har i det minste en ting forandret seg: prisene har gått ned. I den anledning føler vi det naturlig å peke ut flere mobiler som vi mener gir mye teknologi for grunkene, og da alt etter hvor mange du har.

Under 2000 kroner: Sony Ericsson K660, som med unntak av WLAN har alt du trenger av kommunikasjonsmuligheter. En god allrounder, dersom du ikke er alt for kresen når det gjelder musikk og foto. Nesten samme mobil i klappmobilformat er SE Z770.

Nokia 6210 Navigator
Nokia 6210 Navigator Vis mer


Les hele testen av SE K660 her.

For deg som krever - og er villig til å betale - litt mer har vi sansen for to skyvetelefoner som begge ligger på omtrent 2500 kroner: Nokia 6210 Navigator og Sony Ericsson W760. Disse har begge GPS, kamera på 3,2 megapiksler og det meste på plass med unntak av WLAN.

Vi føler oss ikke komfortable dersom vi må velge mellom dem - Nokiaen har Symbian OS, LED-blits, kompass og fokus på navigasjon, mens W760 er en bedre musikkmobil. Vi tror at deg som er vant til Nokia vil foretrekke 6210 Navigator, mens W760 er et bedre valg dersom du foretrekker SE-mobiler.

Les hele testen av Nokia 6210 Navigator her.
Les hele testen av Sony Ericsson W760 her.

Andre kandidater i denne prisklassen er C702 (fokus på foto) og W890i (tynn og lett), også begge disse fra Sony Ericsson.

Beveger du deg litt over 3000 kroner dukker Nokia N82 opp, som vi i fjor kåret til "årets mobil". Nå er den langt billigere, og siden dette er den rimeligste mobilen som har "alt" er den jammen fremdeles et godt kjøp i våre øyne.

Les hele testen av Nokia N82 her.

Nokia 5220 XpressMusic har en litt spesiell design.
Nokia 5220 XpressMusic har en litt spesiell design. Vis mer


Årets billigmobil

Dersom du kun skal bruke mobilen til samtaler, SMS og en sporadisk MMS kan du gjerne bevege deg i prisklassen rundt tusenlappen. Her finner vi blant annet to enkle musikkmobiler med RDS-radio: Nokia 5220 XpressMusic og Sony Ericsson W302, som begge er tynne, lette og har kamera på to megapiksler.

Vår favoritt her må bli Nokiaen ettersom den har hurtigtaster for avspilling, 3,5 mm minijack rett på mobilen, micro-USB og du slipper å ta av batterilokket for å bytte minnekort.

Les hele testen av Nokia 5220 XpressMusic her.

Årets proffmobil

Navnet BlackBerry får det ikke til å ringe en bjelle hos alle nordmenn ennå, men de som er over gjennomsnittet teknologiinteresserte vet nok at dette er stort på den andre siden av Atlanterhavet.

BlackBerry Bold. God, men ikke gratis.
BlackBerry Bold. God, men ikke gratis. Vis mer


Vår anmelder omtalte BlackBerry Bold som et stjerneskudd, og denne mobilen er en arbeidshest av dimensjoner. Den virker faktisk kanskje mer som et minikontor enn en mobiltelefon, men det er jo da også litt av poenget med en proffmobil. Så er du en avansert bruker som skal ha det beste av det beste - da går du for BlackBerry Bold, som selvfølgelig har "alt", med unntak av et godt kamera.

Les hele testen av BlackBerry Bold her.

BlackBerry Bold har dessverre også en prislapp som kan skremme fanden på flatmark. En annen knallsterk (og, ikke minst, rimelig) kandidat er derfor Nokia E71 - en smart og smekker mobil med en prislapp som nesten er en tredel av en BB Bold.

Ekstrapriser

Vi har til slutt noen ekstra utmerkelser - for de som ikke egentlig passet inn i noen av de andre kategoriene:

Årets mobileventyr
2008 har vært året da Apples mobil virkelig ble tilgjengelig for det norske folk, og etter alt vi kan skjønne har iPhone 3G solgt i bøtter og spann. Den kritiske latteren fra konkurrentene høres ikke lenger - for til å være fersk på mobiltelefoner (og med kun EN modell i salg) er Apple likevel nest størst på smarttelefoner.

I scream, you scream, everybody wants iPhone.
I scream, you scream, everybody wants iPhone. Vis mer


iPhone har i det hele tatt vært et av årets store fenomener. Bransjen har allerede kåret den til "årets mobiltelefon" (flere ganger), godt hjulpet av en ekstatisk presse og et overbegeistret publikum som saumfarer enhver artikkel som er relatert til emnet. Det har til tider vært direkte latterlig.

Årets spillmobil
Vi mener at Nokia N85 fortjener å nevnes her. Er du som oss litt skuffet over N96, men vil ha en like avansert mobil, ja da er i våre øyne N85 et langt bedre kjøp.

Men selv om spilling på Nokia N85 er gøy, er det enda morsommere å spille på iPhone (eller iPod touch). Den store berøringsskjermen egner seg riktignok ikke like godt til alle typer spill, men til gjengjeld er den virkelig glitrende når når ting klaffer. Vi liker også at det er flust med gratis og rimelige spill i iTunes' App Store.

Les hele testen av iPhone 3G her.

Ikke alle likte at vi ikke likte Xperia X1 fra Sony Ericsson.
Ikke alle likte at vi ikke likte Xperia X1 fra Sony Ericsson. Vis mer


Årets skuffelse
Når mobilgiganter som Nokia og Sony Ericsson slipper nye og dyre modeller er selvsagt alltid forventningene høye, og hvis modellen da ikke innfrir blir skuffelsen ekstra stor. Så selv om Nokia N96 egentlig ikke er noen direkte dårlig mobiltelefon, klarte den ikke å gi oss den godfølelsen som bør følge med et flaggskip til fem store lapper.

Men i våre øyne er det Sony Ericsson som stikker av med denne lite attraktive utmerkelsen, og grunnen til det går under navnet Xperia X1. Vår anmelder satt i det hele tatt spørsmålstegn ved poenget rundt denne mobilens blotte eksistens - og testen kan du lese her.

Årets mobil?

Å kåre årets mobil har ikke vært lett - spesielt fordi vi som innledningsvis nevnt ikke har fått noe som er spesielt nytt og revolusjonerende i år. Mobilene har blitt litt billigere, fått mitt mer minne eller kommer med større minnekort, litt større skjermer og litt flere megapiksler - men noen store overraskelser har det ikke vært.

Stem her!

Er du fornøyd med mobilåret 2008? (Avsluttet)
Nei(40%) 443
Ja(34%) 383
Ja, jeg har iPhone(26%) 287
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det som kanskje har fått oss til å heve mest på øyenbrynet er at potensielle supertelefoner (som gjerne vinner slike kåringer) har vist seg å ikke holde mål - se forrige kategori.

Apples iPhone seiler riktignok opp som en het kandidat, for den er unektelig kul på en rekke områder og har mye som appellerer til de mest urbane teknologifantastene. Men batterilevetiden er ikke mye å skrive hjem om, kameraet er ikke spesielt bra og hallo... MMS? Som en multifunksjonsdings er den glimrende, men det gjør den ikke automatisk til en god mobiltelefon. Men selvfølgelig, det koker jo ned til hvordan man definerer begrepene...

image: Årets mobiler 2008


Så vi har bestemt oss for å være litt sære og samtidig sende bransjen et vennlig lyskespark. Derfor gir vi i år - som i fjor - Nokia N82 tittelen "årets mobil". Fremdeles teknologisk helt på høyden - den har alt av tilkoblingsmuligheter og et av de beste mobilkameraene. I tillegg er den nå relativt rimelig, og har derfor allerede fått en utmerkelse i "mest for pengene"-kategorien.

Les hele testen av N82 her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!