Årets beste mobilkjøp

Her er våre favoritter fra året som gikk.

<strong>DE BESTE KJØPENE:</strong> Vi har plukket ut våre favoritter fra året som gikk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DE BESTE KJØPENE: Vi har plukket ut våre favoritter fra året som gikk. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi nærmer oss slutten av 2015, og i en tid der den norske krona står svakt, har teknologiprodukter blitt dyrere enn hva vi har vært vant med de siste årene.

Mange av mobil-toppmodellene koster nå 6-7.000 kroner; ja helt opp til nærmere 11.000 kroner for den dyreste iPhone-modellen.

Men det finnes også godbiter du ikke trenger å betale like mye for.

Under finner du det vi mener er de beste mobilkjøpene denne julen.

Her finner du Dinsides mobiltester

LG G4

image: Årets beste mobilkjøp


Hva det kommer av vet vi ikke, men LGs toppmodeller har tradisjonelt falt mer i pris enn tilsvarende modeller fra konkurrentene. I skrivende stund ligger selskapets toppmodell på rundt 4.300 kroner i de billigste nettbutikkene, mens utgaven med ekte kuskinn på baksiden koster et par hundrelapper ekstra. Slo du til på 3.499,- på black friday, gjorde du et særdeles godt kjøp.

Det vi liker spesielt godt med LG G4 er det særdeles gode kameraet (verdens mest lyssterke), som i mange situasjoner har gitt oss de beste bildene vi har sett fra en mobiltelefon. Den har en fabelaktig skjerm med høy oppløsning, god ytelse og god batterikapasitet. Den avrundede baksiden gjør den også komfortabel å holde i hånda.

LES TESTEN: LG G4

Med 5,5" skjerm er den kanskje ikke for alle, og vi reagerte også på en del språkfeil i den norske oversettelsen, men til den reduserte prisen siden lansering fremstår LG G4 i våre øyne som ett av de smarteste mobilkjøpene du kan gjøre i dag. Den støtter også minnekort og vil være blant de første telefonene som får den nye Android-versjonen, Marshmallow.

Microsoft Lumia 640

image: Årets beste mobilkjøp


Har du et begrenset budsjett, bør du absolutt vurdere Lumia 640, for mens Android-telefoner i samme prisklasse (~1.500 kroner) ofte har begrenset kvalitet på kameraet og kan oppleves trege, er Lumia 640 kjapp i bruk og tar briljante bilder – helt på høyde med de ypperste modellene som koster 3-4 ganger mer.

Vi rakk beklageligvis aldri å gjøre en egen test av denne telefonen da den kom tidligere i år, men vi har brukt den i redaksjonen senere. Her er et bilde vi tok med den:

image: Årets beste mobilkjøp


Dette er for øvrig en telefon som står på Microsofts liste over telefoner som får Windows 10-oppgraderingen. Vær dog klar over at app-utvalget ikke er like godt på Windows-plattformen som den er på Android og iOS, selv om dette kan bedres fremover med det nye universal apps-konseptet, der apper kan lages kompatible med både PC-er, mobiltelefoner, nettbrett og Xbox.

Samsung Galaxy S6 og Google Nexus 6P

Selv om enkelte telefoner koster over 8.000 kroner i dagens marked, er det også mange toppmodeller i 6.000-kronerssiktet som sparer deg for de siste tusenlappene. Her vil vi trekke frem to av de tre telefonene som har fått en sekser på terningen vår i år.

Samsung Galaxy S6 er en fremragende telefon som er kjapp i svingene, har et meget godt kamera og det meste av teknologi innabords, som hurtiglading, innebygd støtte for trådløs lading (f.eks. med IKEA-møblene), live-visning av HDR-bilder når du komponerer bilder og mer til.

image: Årets beste mobilkjøp


Siden lansering har prisen her også blitt ganske hyggelig, der 32GB-versjonen nå har kommet på den riktige siden av 5.000-kronersstreken i de rimeligste nettbutikkene. Du får 64GB-versjonen for en femhundrelapp ekstra.

Splitter nye Nexus 6P fikk også en sekser på terningen forleden dag og fremstår som en av de aller beste Android-telefonene. Den er forholdsvis stor (5,7 tommers skjerm), men har den splitter nye Android-versjonen innabords. Og med en Nexus-telefon står du først i køen når det kommer ny Android-versjon neste år også.

image: Årets beste mobilkjøp


Kameraet er særdeles godt, fingeravtrykksleseren likeså, og med ren Android-versjon oppfører telefonen seg eksemplarisk i daglig bruk, men har også svært kraftig maskinvare innabords. 64GB-versjonen til 6.190 i Google-butikken fremstår som et svært godt kjøp; bare 400 kroner dyrere enn 32GB-versjonen. Du får den også med 128GB minne, men da til 7.100 kroner, som fremdeles er 3.500 kroner rimeligere enn tilsvarende iPhone (6s Plus 128GB).

iPhone 6s 64GB

Vi tar også med en iPhone i årets oppsummering, for selv om den er dyr, likte vi årets 6s-modell svært godt. Spesielt må vi trekke frem den nye 3D Touch-teknologien som gjør at telefonen registrerer hvor hardt du trykker på skjermen. Her synes vi Apple har vært innovative; også med den tilhørende funksjonaliteten.

image: Årets beste mobilkjøp


Telefonen er lynrask i bruk, har en særdeles kjapp fingeravtrykksleser og et godt kamera. Som kjent er både app-utvalg, tilgang på tilleggsutstyr og den slags svært godt om du har en iPhone.

Som vi har understreket flere ganger før, håper vi imidlertid at du ikke faller for fristelsen å kjøpe den rimeligste versjonen med 16GB internminne. I en verden der appene blir større, telefonene kan filme med 4K-oppløsning og så videre, vil dette for mange rett og slett ikke være tilstrekkelig, og vi vil derfor anbefale de fleste å gå for versjonen med 64GB lagringsplass.