Apple Clips og Giphy Says

Apples nye videoapp gjør noe kult, men har allerede en konkurrent

Appene tekster videoen mens du snakker, men resultatet blir ikke alltid like bra ...

TEKSTES: Videoen du filmer får teksting. Hvordan? Det er bare å snakke mens du filmer. Foto: Gaute Beckett Holmslet
TEKSTES: Videoen du filmer får teksting. Hvordan? Det er bare å snakke mens du filmer. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynner å bli en stund siden Apple ga brukerne muligheten til å diktere inn tekstmeldinger, e-poster og andre ting, men nå har de omsider funnet et nytt bruksområde for teknologien: Videoklipp.

Apples nye videoapp, Clips, lar deg filme små filmklipp og legge på den nevnte autotekstingen, filter, emojis og andre greier, og er helt åpenbart ment for bruk på sosiale medier.

Men omtrent samtidig som Apple lanserte sin videoapp, kom Giphy med sin app: Giphy Says.

De to er like på noen områder og ulike på andre, så vi har sammenlignet og vurdert dem opp mot hverandre. Vi har også laget en liten video, slik at du kan se hvordan de er i bruk.

Se hvordan de to nye videoappene fungerer, og hva de sliter med. Vis mer

Apple Clips

Videoappen fra Apple er enkel i bruk og er i all hovedsak som å filme som vanlig, men med noen begrensninger og noen ekstra muligheter.

Begrensningene er at du kun får filme kvadratiske videoer, og kun ved å holde telefonen vertikalt. Veldig tilpasset sosiale medier, der altså.

De ekstra mulighetene er simultanteksting, flere filter, samt emojis og symboler som du kan legge oppå videoen. I tillegg kan du lage flere klipp for så å samle dem til én video i appen, uten å måtte gå via noe redigeringsverktøy.

Når du har filmet et klipp, eller samlet flere klipp til én film, kan du i etterkant legge på musikk – enten fra musikken du har lagt inn på telefonen, eller Apples egen musikk. Du kan også legge inn plakater mellom klippene, dersom du ønsker det.

Du kan også bruke videoklipp du allerede har filmet, eller stillbilder for den saks skyld, og legge stemme og lyd oppå gjennom Clips. Men disse blir da tvunget inn i kvadratisk format.

Vår vurdering: Clips er en artig app som du kan bruke til å snekre sammen små videoer fra hverdagen, og legger du det ut på for eksempel Facebook eller Instagram, så kan folk få med seg hva du sier, selv uten lyd.

Tekstingen er imidlertid litt klønete til tider. Du kan fort risikere at «Her er jeg ute og kjenner litt på sola i det fine været» blir til «Her er ei snute å skjenne litt på fola i det fine bæret». Dermed forsvinner litt av poenget med tekstingen.

Men har du litt tid, så klarer du nok å få det riktig til slutt.

Vi liker at det kommer lyd med på videoen, og at det er mulig å skru av stemmen dersom vi ønsker det. Filtrene er ikke veldig kreative, men helt greie. Det er også fint at vi kan bruke videoer og bilder vi har tatt før, og legge på stemme på dem gjennom appen.

Det vi ikke liker er at vi blir låst til kvadratisk format. Her burde det være mulig å legge inn litt valgmuligheter, Apple.

Sluttresultatet kan bli ganske gøy – både frivillig og ufrivillig komisk – og det er en app vi ser for oss at vi kan komme til å bruke igjen.

Giphy Says

Mange kjenner nok Giphy fra Messenger eller fra meldingsappen, som et søkbart bibliotek med GIF-er. Med Giphy Says kan du lage din egen GIF, som du deretter enkelt kan legge ut på Instagram, Messenger, Twitter eller sende i en vanlig tekstmelding.

I likhet med Apples Clips har også denne appen noen begrensninger, men den har også noen muligheter Clips ikke tilbyr.

For å begynne med begrensningene: Giphy Says lager ikke videoklipp med lyd. Derfor er du enda mer avhengig av at tekstingen treffer, noe den gjør i mindre grad enn Apples egen app.

Giphys app kan ikke hente bilder og video fra arkivet, så her er det kun øyeblikksfilming som gjelder.

Den kan heller ikke sette flere klipp sammen til én video, men det kan du jo eventuelt gjøre i etterkant med en redigeringsapp.

Men det den har, som ikke Clips har, er muligheten til å filme i landskapsmodus – altså breddeformat. Den valgmuligheten er grei å ha.

Den har også filter, men disse virker litt enklere enn filtrene i Clips. Samtidig har Giphy en litt annerledes måte å formidle teksten på, gjennom blant annet snakkebobler. Dette var et litt artig grep og gjør at videoene ser litt kulere ut. Sjekk ut videoen litt lenger oppe i saken for å se hvordan det ser ut.

Vår vurdering: Giphy Says har en stor ulempe, og det er at du ikke får lyd på videoen. Den er selvfølgelig laget for å være en GIF-maskin, men det hadde vært gøy om det i alle fall var en mulighet til å skru på lyden.

Vi kunne også tenkt oss litt lengre tid til rådighet. Rundt seks sekunder er litt kort, etter vår mening.

Om tekstingen i Clips var klønete, så er Giphy Says som en Charlie Chaplin-film å regne. Den tryner på selv de enkleste setningene, og veksler mellom engelske og norske ord som den selv ønsker. Det kan selvfølgelig skyldes min avslepne Stavanger-dialekt, for når jeg snakket veldig klart og tydelig gikk det bedre. På den andre siden så ansiktsmimikken min helt bananas ut, så resultatet ble uanset ikke veldig bra.

Vi setter pris på at vi kan velge å snu telefonen på siden når vi vil filme i breddeformat.

Den er også enda enklere i bruk enn Clips, mye på grunn av at det er færre valgmuligheter. Det er også kortere vei til deling på sosiale medier, med ikoner på skjermen straks du er ferdig å filme.

Konklusjon

De to appene er både veldig like og veldig ulike. Mye av forskjellen ligger nok i hva produsentene har sett for seg skal være bruksområdet. Giphy vil at du skal lage GIF-er, ergo trenger de ikke lyd, mens Apple vil at du skal lage videoer, og gir deg redigeringsmuligheter, lyd og musikk.

Inntrykket vi sitter igjen med, er at Clips er mer allsidig og derfor har flere bruksområder enn Giphy Says. Sistnevnte blir rett og slett for spisset, og vi ser for oss at den fort kan havne i en godt gjemt og lite brukt app-mappe.

Derfor er det Clips som vinner denne lille videoduellen. Det er rett og slett større sjanse for at den blir liggende på hjemskjermen i overskuelig fremtid.

Begge appene kan lastes ned i App Store. Ingen av dem er tilgjengelig for Android ennå.

Lenker til appene:
Apple Clips
Giphy Says

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!