<strong>BYTTE STANDARDAPP:</strong> I dag kan du ikke bytte de såkalte standardappene på iPhone. Nå vurderer Apple å endre på det, ifølge nye påstander. Foto: Pål Joakim Pollen
BYTTE STANDARDAPP: I dag kan du ikke bytte de såkalte standardappene på iPhone. Nå vurderer Apple å endre på det, ifølge nye påstander. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Standardapper på iPhone

Apple vurderer stor endring

Etter massiv kritikk vurderer selskapet å åpne opp for tredjepartsapper, ifølge troverdig kilde tett på selskapet.

Publisert
Sist oppdatert

I lang tid har Android-brukere selv fått bestemme hvilke apper som skal være den foretrukne appen for e-post, surfing, kalender og så videre. Apple har imidlertid aldri tillatt dette.

Det har ført til mye kritikk fra tredjepartsaktører over urettmessige konkurransefortrinn for iPhone-produsenten. Apple har også vært i søkelyset fra myndigheter for brudd på monopol-loven.

Velg hvilken app du vil

Nå melder imidlertid Bloomberg at Apple endelig vurderer å gjøre det mulig for brukere å bytte standardapper på iPhone og iPad til hva de selv måtte ønske.

Det vil si at det vil bli mulig å velge Gmail eller Outlook som standard e-postapp og Chrome eller Firefox som standard nettleser i stedet for Apple egne alternativer.

I dag fungerer det slik at dersom en iPhone-bruker trykker på en lenke i Mail-appen, vil den automatisk åpnes i Safari. Ved å åpne opp for tredjeparter, vil lenken kunne åpnes i for eksempel Chrome.

iPhone og iPad kommer i dag med 38 forhåndsinstallerte apper, ifølge Bloomberg, inkludert både nettleser, kart-app, meldingsapp og e-post.

Strømme Spotify på HomePod

Ifølge Bloomberg vurderer Apple også å løsne opp restriksjonene hva gjelder konkurrerende musikktjenester, som Spotify, på sin smarthøyttaler HomePod.

Spotify har tidligere rettet skarp kritikk mot Apple for å ikke la tjenesten kjøre direkte på høyttaleren. I fjor klaget de selskapet inn for EUs konkurransekommisær.

Det eneste alternativet i dag er å strømme musikk fra for eksempel en iPhone via AirPlay-teknologi.

Bloomberg skriver dessuten at Apple også vurderer om det skal bli mulig å velge en annen musikktjeneste som standard med Siri. Det vil si at dersom du ber Siri om å spille en sang, vil det bli mulig at den spilles av via Spotify. Per i dag er Apple Music standardappen her.

Kan komme i iOS 14

Apple har ikke villet kommentere saken overfor Bloomberg, men artikkelen er skrevet av Mark Gurman, som går for å ha gode kilder i Apple-sfæren, derfor har påstandene en viss troverdighet.

Bloomberg påpeker at de mulige endringene til tredjepartsapper er på et tidlig stadie og at det ikke har blitt tatt noen endelige avgjørelser ennå.

- Hvis Apple velger å gå videre, kan de dukke opp så tidlig som senere i år med den kommende iOS 14-oppdateringen, skriver Bloomberg.

Apple skal etter planen vise frem iOS 14 på sin årlige utviklerkonferanse WWDC i juni i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer