En karttjeneste som ikke er nøyaktig hver gang er en dårlig karttjeneste, og kan derfor ikke anbefales, mener vår dataredaktør. Foto: Bjørn Eirik Loftås
En karttjeneste som ikke er nøyaktig hver gang er en dårlig karttjeneste, og kan derfor ikke anbefales, mener vår dataredaktør. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Apple Maps: Fortsatt ikke til å stole på

Unøyaktighet etter unøyaktighet, selv i sentrale østlandsstrøk.

Publisert
Sist oppdatert

Det er rart hvordan GPS-navigasjon på få år har blitt et hjelpemiddel som det nærmest er utenkelig å klare seg uten, i hvert fall for undertegnede. Det er år og dag siden jeg sist jeg satt med veikart og orienterte meg før jeg dro ut til en ny adresse.

I 2014 forventer jeg at smartmobilen tar meg til destinasjonen uten at jeg behøver å gjøre annet enn å adlyde ordrene fra en myndig kvinnestemme. Det har man tross alt god trening i å gjøre i de fleste andre sammenhenger.

Det er kanskje derfor stresshormonene går fullstendig bananas når du oppdager at kvinnestemmen har geleidet deg inn i et nabolag der du slett ikke har noe å bestille, i tett snødrev og tre minutter før du har legetime på Skedsmo Medisinske Senter.

Turen til Skedsmokorset tar normalt rundt ti minutter med bil, men på grunn av det fryktelige snøværet, mandag og rushtid, beregnet jeg en hel time. Da jeg omsider nærmet meg avkjøringen hadde det gått 45 minutter, og jeg begynte å bli småstresset.

Bjørn Eirik Loftås er DinSides dataredaktør. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er DinSides dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer


Jeg fisket opp mobilen, og uten å tenke noe særlig over saken startet jeg Apple Maps og tastet inn adressen: Presthagaveien 20. Kun 6,7 km igjen - dette kom til å gå bra.

Da jeg noen minutter senere svingte inn på Presthagaveien fikk jeg beskjed om å svinge til venstre et sted dette slett ikke var mulig, takket være en solid midtdeler i betong. Jeg kjørte derfor til nærmeste rundkjøring, snudde der og svingte deretter inn på sideveien som jeg hadde fått beskjed om å kjøre. Her var snøen dyp, og det snødde tettere enn noen gang.

Plutselig befant jeg meg midt inne i et boligfelt i Tronerudveien, hjulene spant mens minuttene ubønnhørlig tikket mot "ikke møtt" i legens avtalebok

Jeg kom meg omsider ut på Presthagaveien igjen, kjørte til ny rundkjøring, tok en ny U og fortsatte tilbake til Skedsmo Senter. Inn på dagligvarebutikken, var det noen der som visste hvor Skedsmo Medisinske Senter lå?

Nei. Ut i bilen igjen, i dunjakke og selvfølgelig drivende bløt på ryggen.

Mine nordnorske aner kom til de grader til verbalt uttrykk, heldigvis var jeg og den etterhvert smått irriterende kvinnestemmen alene i bilen.

Så skjedde det plutselig noe magisk. I brøkdelen av et sekund forsvant den tette tåkedotten som hadde omkranset hjernen den siste halvtimen. Jeg brukte jo Apple Maps! Karttjenesten som ble latterliggjort i media etter at Apple hadde skjøvet Google Maps ut i kulden på iPhone. Kunne det være at den fortsatt var fullstendig på bærtur? Endatil midt i sentrale østlandsstrøk?

Heldigvis hadde jeg også Google Maps installert, fikk tastet inn adressen og etter få sekunder følte jeg nærmest at den nye kvinnestemme ikke bare ga ordrer, men at den nærmest strøk meg over håret og sa "- Slapp helt av du, gutten min. Sving bare ut på veien igjen, ta til høyre, kjør helt fram i rundkjøringen, og så har du destinasjonen på høyre hånd."

Bingo! Jeg rakk legetimen med et nødskrik.

Apple Maps til venstre, Google Maps til høyre.
Apple Maps til venstre, Google Maps til høyre. Vis mer


Av alle Apple-produkter jeg har vært borti i mine 14 år som teknologijournalist, er Apple Maps det klart svakeste. Det er ikke det eneste, Windows-versjonen av iTunes fortjente for eksempel heller ikke noe anbefalt-stempel den første tiden.

Men når det gjelder Apple Maps er det faktisk svært forbausende at selskapet, som normalt stiller svært strenge krav til kvalitet, fortsatt ikke har klart å gjøre produktet bedre enn det framstår i skrivende stund, nesten halvannet år etter lanseringen.

Da er det i hvert fall bra det finnes andre, langt bedre gratisalternativer, som for eksempel Google Maps. Det gjelder bare å huske det neste gang jeg skal ut på nye veier.

Hva med deg? Har du noen gode/dårlige erfaringer med GPS-apper? Del dem med andre lesere i debatten under!

Les flere DinSide-kommentarer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer