Apple må betale erstatning for barnespill-kjøp

Blar opp 200 millioner kroner til amerikanske foreldre.

PASS GODT PÅ: Når du overlater iPad-en til ungene, er det lurt å følge med på hva slags kjøp de foretar. Ellers kan det gå hardt utover lommeboka. Foto: Karoline Brubæk
PASS GODT PÅ: Når du overlater iPad-en til ungene, er det lurt å følge med på hva slags kjøp de foretar. Ellers kan det gå hardt utover lommeboka. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det slik at når du taster inn passordet på iTunes-kontoen din, er den åpen for kjøp i 15 minutter. Det amerikanske konkurransetilsynet FTC (Federal Trade Commission) har i lengre tid gransket Apple for sin praksis med såkalte «in-app-kjøp» på iPhone og iPad.

Apple har nemlig blitt kritisert for at det har vært altfor enkelt for unger å gå amok med foreldrenes iTunes-konto for å kjøpe smurfebær og lignende, og i 2012 fikk de et søksmål mot seg i USA.

Og nå har Apple inngått forlik i saken, og noen billig fornøyelse ble det ikke. De må betale 32,5 millioner dollar, nærmere 200 millioner kroner, til 37.000 amerikanske kunder, skriver Dagbladet.

Les også: Han fikk tilbake pengene fra Apple

Må gjøre det enda vanskeligere

Ifølge forliket må Apple nå gjøre det mer tydelig at det er mulig å gjøre kjøp i apper dersom eieren har tastet inn sitt passord på forhånd.

DYRE MYNTER: Jelly Splash er en av mange gratis-spill på App Store som har dyre tilleggsprodukter det er lett å la seg friste av. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DYRE MYNTER: Jelly Splash er en av mange gratis-spill på App Store som har dyre tilleggsprodukter det er lett å la seg friste av. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Nå er det altså slik at kontoen din er åpen for kjøp i 15 minutter etter at passordet er tastet inn, og det er i denne tidsperioden at mange barn har shoppet vilt uten at foreldrene har vært klar over det.

Apple har fra før av gjort en rekke grep for å beskytte kundene, som muligheten til å skru av in-app-kjøp. Det er også mulig å få refundert feilkjøp.

Forbrukerombudet har en egen guide til hvordan du klager på app-regningen.

Les også: Slik får du pengene tilbake fra App Store

Den skumle 15-minuttersgrensen

SLIK! Skru av denne funksjonen som vi har gjort her. Hvis ikke, kan det fort bli dyrt. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SLIK! Skru av denne funksjonen som vi har gjort her. Hvis ikke, kan det fort bli dyrt. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det er naturligvis mulig å begrense hva brukerne av en iPad, iPhone eller iPod touch kan foreta seg av økonomiske transaksjoner, i det minste så lenge en bruker versjon 4.3 eller senere av iOS-operativsystemet.

Dermed unngår du svært ubehagelige overraskelser.

Det er som sagt heller ingen automatikk i at Apples kundeservice ordner opp hvis noen går amok med in-app-kjøp.

Slik aktiverer du kjøpsrestriksjonene:

 • Start "Innstillinger"
 • Gå til "Generelt" => "Restriksjoner"
 • Velg "Aktiver restriksjoner" hvis ikke dette allerede er gjort. Velg en (lur) firesifret kode.
 • Sett "Kjøp i program" fra grønn til hvit, som vil si at funksjonen er skrudd av.
 • Gå også til "Krev passord" og bytt innstillingen fra "15 minutter" til "umiddelbart".
 • Det er også lurt å lage et passord for iTunes-kontoen din som ikke er litt vanskeligere å knekke enn en Donald-rebus. Barn er så å si alltid mye smartere enn du tror.

  Les flere mobilsaker på DinSide

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!