Apple iPhone 5S

Knallbra ytelse, bedre kamera og en innovativ fingeravtrykkleser gjør iPhone 5S til en vinner.

Her er den nye iPhone 5S i gull. Men det er ikke fargen som får den til å skinne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Her er den nye iPhone 5S i gull. Men det er ikke fargen som får den til å skinne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apple har brutt en lang tradisjon med å kun lansere én iPhone i året. Fjorårets iPhone 5 har nå fått to etterfølgere, toppmodellen iPhone 5S og en noe billigere variant, iPhone 5C (test kommer snart).

LES OGSÅ:

Toppmodellen ser kanskje ut som forgjengeren, men under panseret skjuler det seg flere forbedringer, én av dem kan endre måten vi låser opp telefonene våre for alltid.

Lik, men annerledes

Rent fysisk er iPhone 5S nær sagt identisk med fjorårets modell. Den har samme dimensjoner og vekt, alle porter og knapper er på samme sted.

iPhone 5S og 5 side om side. Hadde det ikke vært for gullfargen, hadde du ikke sett det var forskjellige telefoner. Foto: Kirsti Østvang
iPhone 5S og 5 side om side. Hadde det ikke vært for gullfargen, hadde du ikke sett det var forskjellige telefoner. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Hodetelefon-inngangen er fortsatt plassert på i bunnen av telefonen, hvilket noen synes er rart, mens andre synes er mer naturlig. Rent praktisk betyr det at man kan ta telefonen opp ut av lommen uten å måtte snu den.

Telefonen har den samme konstruksjonen i aluminium og glass, men kommer nå i en tredje fargekombinasjon, gull/hvit, i tillegg til sølv/hvit eller svart/mørkegrå.

Gull høres kanskje glorete ut, men fargen er så dus at det bare fremstår som stilfullt, mener vi. OG det ser mye bedre ut i virkeligheten enn på bilder. Liker du det ikke, har du alltids to andre varianter å velge mellom.

Designen er elegant og tidløs, og byggkvaliteten uslåelig. Er det noe Apple kan, så er det å lage produkter av premium-kvalitet. Bare HTC One kan måle seg med iPhone 5S på denne fronten.

Det er i grunn bare to ting som indikerer at iPhone 5S er en ny modell, en redesignet hjemknapp og en dobbel LED-blits på baksiden. Mer om det straks.

Minste toppmodell

Skjermen er fremdeles 4-tommer med en oppløsning på 1136x640 og en pikseltetthet på 326 ppi. Den er like flott å se på som før, skarp og lyssterk, men fargetonene virker noe varmere enn hos forgjengeren.

Med sine 4 tommer er den en del mindre enn konkurrenter som Nokia Lumia 1020 (4,5"), HTC One (4,7"), Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z1 (begge 5"). Til gjengjeld er den mye mer håndterbar.

Hvilken skjermstørrelse som er best, er mer en smakssak enn noe annet. For noen er det viktig å ha en telefon som er lett å bruke med en hånd og tar liten plass i lomma, for andre er det viktig å ha stor skjermflate å se video og spille på.

Etter å ha brukt en del større mobiler i senere tid, føles det imidlertid stadig mer forlokkende med en større skjerm. Apple trenger ikke å dra den langt over i 5-tommersklassen, men en halv tomme større hadde ikke vært å forakte, såfremt de klarer det uten at telefonen vokser noe særlig større enn nå.

Innovativ hjemknapp

Én ring skal binde dem... Foto: Kirsti Østvang
Én ring skal binde dem... Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Ett trykk og du er hekta. Det er i hvert fall vi etter å ha brukt den nye fingeravtrykksleseren til iPhone 5S. Hjemknappen ser nemlig annerledes ut, og det er ikke bare for estetiske grunner.

Det firkantede ikonet er nå borte, i stedet er det en metallring som omkranser den nå nesten helt flate knappen.

Ringen fungerer som en aktiveringsmekanisme for den nye biometriske sensoren kalt Touch ID, som befinner seg under hjemknappen og som du kan bruke til å låse opp telefonen. Farvel passord - i hvert fall nesten.

Det er nesten som et magisk triks. Du trykker på hjemknappen, lar så fingeren hvile på knappen, og vips, er du inne. Det er så smidig at man nesten ikke tror telefonen er låst i utgangspunktet.

Etter tre mislykkede forsøk, sender Touch ID deg over til den vanlige kodelås-skjermen.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
Etter tre mislykkede forsøk, sender Touch ID deg over til den vanlige kodelås-skjermen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

I tillegg til å låse opp telefonen, kan Touch ID kan også brukes til å gjøre kjøp på iTunes Store. Det blir dermed langt enklere å kjøpe apper, musikk og annet. Kanskje litt for enkelt?

Ikke helt perfekt

Når du setter opp Touch ID, leses fingeravtrykket ditt ved at du legger fingeren gjentatte ganger. På den måten skal du kunne bruke fingeren fra ulike vinkler. Foto: Skjermdump
Når du setter opp Touch ID, leses fingeravtrykket ditt ved at du legger fingeren gjentatte ganger. På den måten skal du kunne bruke fingeren fra ulike vinkler. Foto: Skjermdump Vis mer

Å sette opp Touch ID er gjort på noen minutter via en enkel veiviser, og telefonen kan huske opptil fem fingeravtrykk, både dine egne og andres. Folk har fått det til å fungere med andre kroppsdeler - og dyr - hvis det skulle være behov for det.

Behovet for kodelås forsvinner ikke helt om man tar i bruk Touch ID. Du må taste inn passord når du starter telefonen på nytt eller hvis du ikke har låst den opp på over 48 timer.

Sensoren er presis, men hvis du er våt på fingeren eller bare legger den delvis på hjemknappen, er det ikke garantert at den reagerer. Vantene dine kan du av åpenbare grunner glemme å bruke.

Hva med sikkerheten?

Tredjeparter kan enn så lenge ikke ta i bruk Touch ID, og selv om det ville gjort funksjonen enda mer nyttig, er det garantert store sikkerhetsutfordringer som må løses før det vil være aktuelt.

Apropos sikkerhet. Er du bekymret over at Apple lagrer fingeravtrykkene dine i en egen database NSA får fri tilgang til, kan du slappe av. Alle fingeravtrykk krypteres og lagres lokalt på telefonen, ikke på datamaskinen din eller i skyen.

Det har vist seg å være mulig å hacke sensoren, men prosessen er så tungvinn at det er neppe noe folk flest trenger å være redd for at rammer dem. Hvis du har svært hemmelig data på telefonen din er dessuten Touch ID ikke laget for å være løsningen på dine problemer.

For folk flest vil Touch ID gjøre mye enklere å sikre telefonene sine. Ifølge Apple er det bare 50 prosent av brukerne som tar i bruk kodelås, men vi tipper det vil bli flere nå.

Å spare noen sekunder hver gang man skal taste den inn høres ikke mye ut, men i det lange løp kan det være mye å hente, spesielt om man er blant dem som gjør denne prosessen over 100 ganger om dagen (det er mange av oss).

Å låse opp en telefon vil aldri bli det samme igjen.

Kjapp, og kan bli enda kjappere

At en ny iPhone er kjappere enn den gamle er så godt om skrevet i stein. iPhone 5S er intet unntak. Den nye A7-prosessoren suser avgårde i et imponerende tempo. På papiret er den dobbelt så rask som forgjengeren, selv om vi i bruk ikke opplever så store forskjeller fra 5-eren. Å gå fra iPhone 4 eller 4S vil derimot oppleves som en helt ny verden.

Vi har uansett ikke sett antydning til hakking i løpet av testperioden, spill ser fantastiske ut, bilder knipses raskere enn vi klarer å si smil og nettsider lastes inn i en susende fart. Kan den bli noe kjappere? At 5S nå endelig støtter alle norske 4G-nettverk utgjør også en stor forskjell.

Det beste er at den vil kunne bli enda bedre i fremtiden. A7-prosessoren er basert på 64-bit arkitektur, hvilket betyr at den kan kjøre langt flere samtidige oppgaver enn tidligere prosessorer.

Enn så lenge er det få utviklere som har sluppet 64-bit apper for iPhone 5S, når det skjer, er det grunn til å tro at ytelsesforbedringene vil bli enda mer merkbare.

Apple bruker ikke mikro-usb-inngang til ladepluggen, men har valgt sin egen proprietære løsning kalt Lightning. En omstridt endring, men langt mer praktisk da selve pluggen kan plugges i begge veier. Foto: Kirsti Østvang
Apple bruker ikke mikro-usb-inngang til ladepluggen, men har valgt sin egen proprietære løsning kalt Lightning. En omstridt endring, men langt mer praktisk da selve pluggen kan plugges i begge veier. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Litt større batteri

Det samme gjelder for den nye M7-prosessoren, en støtteprosessor som samler inn data som fanges opp av akselerometer, gyroskop og kompass. Apper som tar i bruk disse sensorene jobber ofte konstant i bakgrunnen, og fordelen med å skille ut oppgavene i en egen prosessor, skal være mer effektiv strømbruk.

Treningsapper som Runkeeper og Moves vil dermed ikke bli en like stor belasting på batterikapasiteten som før. M7-prosessoren kan merke når telefonen ikke har blitt brukt på en stund, og slutter dermed å søke etter nettverksignal, noe som også vil spare strøm.

Den merker dessuten når du bytter mellom å kjøre og gå i kartapplikasjoner, og bytter veibeskrivelsen deretter. Smart!

Den nye iPhone-en kommer med et større batteri enn den gamle, og vi opplever også batteritiden som bedre, spesielt i standby. Men som med alle dagens toppmodeller kan du ikke forvente så mye mer enn at den varer dagen ut, i hvert fall med aktiv bruk.

Bedre kamera

Den nye blitsen til iPhone 5S er utstyrt med to LED-lys, et hvitt og et gult.  Foto: Kirsti Østvang
Den nye blitsen til iPhone 5S er utstyrt med to LED-lys, et hvitt og et gult. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

iPhone 5S har fremdeles et 8 megapiksel kamera på baksiden. Det kommer imidlertid med en større bildesensor og blenderåpning, hvilket betyr at det er mer lysfølsomt og tar bedre bilder i mørke.

På baksiden finnes også en ny dobbel LED-lampe som skal bidra til at bildene ser mer naturlige ut når du bruker blits. Litt mindre blåskjær og spøkelsesansikter, med andre ord.

Kvalitetsforskjellen er ikke som natt og dag, men den synes. Fargegjengivelsen virker generelt noe bedre, og det er flere detaljer og mindre grums på bilder tatt innendørs og i dårlige lysomgivelser. Blitslyset oppleves også som mer behagelig.

image: Apple iPhone 5S

image: Apple iPhone 5S

På programvare-siden er det også noen spennende nyheter. Panorama-funksjonen skal være 50 prosent raskere enn før. Det er en ny «burst mode» som tar ti bilder i sekunder, og deretter velger det beste bildet for deg.

Den kuleste funksjonen er imidlertid «slo-mo», eller «sakte» som Apple har valgt å kalle den på norsk, som lar deg ta opp 720p video i 120 bilder per sekund for deretter å kunne spille av deler av videoen i en fjerdedels hastighet. Kanskje ikke så nyttig, men akk så morsomt!

Takket være ny prosessor går det også lynraskt å ta bilder. HDR-bilder knipses umiddelbart. Så raskt opplever vi de færreste andre mobilkameraer. iPhone 5S er kanskje ikke det beste mobilkameraet, men totalpakken med brukervennlighet og hastighet gjør den til en meget god «all-rounder».

Nytt operativsystem

iPhone 5S kommer naturligvis med iOS 7, som byr på en ny design og kjekke forbedringer som kontrollsenter, ny multitasking-meny og bedre nettleser. Ikke noe vi ikke har sett i andre mobiloperativsystemer før, men nyttig og godt gjennomført likevel. iPhone er som alltid enkel å bruke.

Se hva som er nytt i iOS 7

Hvis det er ett område vi ønsker forbedring på i iOS, må det være tastaturet, som for det meste har vært uforandret siden 2007. Sveipe-tastaturer som Swype og SwiftKey har revolusjonert måten man skriver på berøringsskjermer, og en smartere løsning fra Apple hadde ikke vært å forakte.

Apples iWork- og iLife-apper følger også med gratis når du kjøper telefonen, hvilket betyr at du nå får gode verktøy for å skrive tekstdokumenter, lage presentasjoner, redigere bilder og video med på kjøpet. De er absolutt verdt å ta en titt på.

Konklusjon

Alt i alt er iPhone 5S en ypperlig smarttelefon som tilfredsstiller på de fleste områder. Apple har ikke gjort mange endringer denne gangen, men de få, utgjør en stor forskjell. Vi snakker lynkjapp ytelse, et svært godt kamera med bedre blits og en innovativ hjemknapp ingen andre kan skilte med.

image: Apple iPhone 5S

iOS er et brukervennlig og velfungerende operativsystem, og iOS 7 puster nytt liv i plattformen. Utvalget på App Store er fortsatt i en klasse for seg selv.

Fotoentusiastene vil kanskje foretrekke Nokia Lumia 1020, mens lydentusiaster muligens heller lar seg friste av LG G2. Sony Xperia Z1 er igjen det vanntette alternativet. Men iPhone 5S er per i dag den beste, mest komplette smarttelefonen.

Hva med deg?

Synes du iPhone 5S fortjener sekseren? (Avsluttet)
Ja, denne virker super(55%) 3020
Nei, Apple-produkter er bare oppskrytt!(23%) 1249
Tja, en femmer hadde nok vært mer riktig(22%) 1211
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Har du allerede en iPhone 5, ville vi kanskje ventet ett år til. Bare ikke gå i fella ved å prøve Touch ID, da vil fristelsen kunne bli for stor. Har du iPhone 4S eller eldre, vil du få større glede av forbedringene på alle måter.

Sammenlignet med øvrige toppmodeller på markedet er imidlertid Apples telefon blant de minste hva gjelder skjermstørrelse, noe som er positivt eller negativt alt ettersom hvem du spør.

iPhone 5S er også den desidert dyreste. Den har en startpris på 5.790 kroner for 16 GB-modellen, og fortsetter på 6.690 kroner for 32 GB-utgaven og 7.590 kroner for 64 GB-varianten.

Les alle våre nyeste mobiltester her!