iPhone 4s er ikke dramatisk mye bedre enn iPhone 4, men uansett en av de beste telefonene i dagens marked. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
iPhone 4s er ikke dramatisk mye bedre enn iPhone 4, men uansett en av de beste telefonene i dagens marked. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer

Apple iPhone 4s

Raskere enn forgjengeren, bedre kamera, Siri, iCloud og iOS 5 ut av boksen.

Publisert
Sist oppdatert

Den ser riktignok ganske identisk ut med iPhone 4, men det er først og fremst på innsiden Apple har forbedret iPhone 4 til iPhone 4s – på samme måte som da iPhone 3GS var ny, men så identisk ut med sin forgjenger, iPhone 3G.

Lagt ved siden av hverandre er det fint lite som skiller de to telefonene – det eneste er at bryterne på venstre side (volumknapper/lydløsbryter) er flyttet noe nedover på telefonen på grunn av det nye antennedesignet, som gjør at ikke alt ekstrautstyr til iPhone 4 vil passe til iPhone 4s.

Dermed sitter vi igjen med et praktisk talt identisk design som iPhone 4, som vi fortsatt liker svært godt, men som med glass på begge sider av telefonen også kan være ganske skjør om du mister telefonen i bakken.

En ting vi allikevel må bemerke i forhold til konstruksjonen, er at kameraet nå burde ha vært flyttet til den andre siden. I siste versjon av iOS, iOS 5, er det nemlig mulig å bruke volum-knappen for å ta bilde, men da kommer resten av høyre hånd lett i veien for objektivet hvis du vil holde telefonen i et litt fast grep.

De er neste identiske, men den nye antennedesignen i iPhone 4s gjør at knappene og bryteren er forskjøvet noe i forhold til fireren. Det gjør også at noe ekstrautstyr (spesielt deksler) ikke vil bli 100% kompatibelt. Foto: Pål Joakim Olsen
De er neste identiske, men den nye antennedesignen i iPhone 4s gjør at knappene og bryteren er forskjøvet noe i forhold til fireren. Det gjør også at noe ekstrautstyr (spesielt deksler) ikke vil bli 100% kompatibelt. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Første møte – iCloud

En av nyhetene i iOS 5 er også implementasjonen av iCloud; Apples nettskytjeneste som synkroniserer innhold på tvers av enhetene dine. Dermed kunne vi angi passordet til det trådløse nettverket hjemme, velge å gjenopprette telefonen fra en iCloud-kopi (som ble tatt automatisk kvelden i forveien) og i løpet av en halvtimes tid var alt innhold identisk med undertegnedes iPhone 4. Det innebærer at alle bildene i kamerarullen ligger der, alle apps (inkl data, som highscorelister eller dokumenter), kontakter, SMS-er, epostkonti etc.

iCloud kan med andre ord være en reddende engel dersom du skulle miste telefonen din. Du kan også logge inn via iCloud.com og låse eller fjernslette telefonen din, og dette fungerer akkurat som det burde.

Les mer om iCloud

Apples "Retina"-skjerm er knivskarp, selv om konkurrentene nå er på banen med enda høyere oppløsning. Foto: Pål Joakim Olsen
Apples "Retina"-skjerm er knivskarp, selv om konkurrentene nå er på banen med enda høyere oppløsning. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Rask surfetelefon

På grunn av kraftigere innmat er også opplevelsen enda litt glattere enn hva tilfellet er for iPhone 4 med tanke på nettsurfing. Sunspider-testen viser at telefonen håndterer javascript nesten dobbelt så raskt som forgjengeren (2200ms vs 4000 ms), og der svært raske Samsung Galaxy S II også må bikke 3000ms-grensa og derfor kommer til kort mot iPhone 4s.

Side om side med sistnevnte, oppleve vi iPhone 4s jevnt over konsekvent raskere til å tegne opp nettsider, vel å merke når tilgjengelig båndbredde var god (se under). Selv om forskjellene er små og det stort sett handler om tideler, var iPhone 4s raskere enn Galaxy S II på 8 av 10 nettsider, med én uavgjort og én i favavør Samsung. Og nei, da hadde vi ikke Flash aktivert på Android-telefonen.

Målinger vi har gjort viser imidlertid at dette nok ikke skyldes at data lastes ned raskere, for etter målinger på steder med god 3G-dekning, litt mer grisgrendt og over WiFi, scorer iPhone 4s svakere på nedlastingshastighet enn Samsung-telefonen. Spesielt der dekningen var forholdsvis dårlig, der Galaxy S II klarte å bruke 3G-nettverket, mens iPhone 4s ikke klarte det. Det tyder på at Apple-telefonen har svakere signalmottak, til tross for at dette er en av forbedringene siden iPhone 4.

Målingene, for de som vil ha tallene (utført med Speedtest-appen mot server i Oslo):

Sjøbadet, Moss (god 3G-dekning)
iPhone 4s: 116ms, 2091kbps, 2459kbps (ping/nedlasting/opplasting)
Samsung Galaxy S II: 127ms, 2679kbps, 1320kbps

Alby, Moss (svak 3G-dekning)
iPhone 4s: 69ms, 904kbps, 515kbps
Samsung Galaxy S II: 100ms, 3017kbps, 767kbps

WiFi, 2. etg (ikke fullt signal)
iPhone 4s: 64ms, 10840kbps, 986kbps
Samsung Galaxy S II: 37ms, 12009kbps, 1051kbps

Rask på spill

Side om side med iPhone 4 ser vi en klar hastighetsforbedring. Alt går raskere – kameraapplikasjonen er klar til dyst raskere, alle spill og programmer laster inn kjappere og spesielt på tyngre spill glir det vesentlig bedre enn forgjengeren, der spill som hakket noe (f.eks. enkelte baner på DrawRace 2) på iPhone 4, glir av gårde som bare det på 4s.

Med utvalget av spill i App Store er iPhone 4s derfor en svært god telefon for deg som er glad i å spille.

Under ser du en video der vi sammenligner lastehastigheter på iPhone 4s og iPhone 4.

Det er imidlertid ikke alt som flyter 110%, og enkelte spill krever nok at utviklerne tilpasser koden bedre. Eksempelvis skulle vi gjerne ha sett en høyere bilderate på basketspillet NBA Jam.

Også kameraapplikasjonen bør nevnes spesifikt – iPhone 4s bruker nemlig svært kort tid på å lagre bildene, som gjør at du bare kan knipse i vei cirka to ganger i sekundet. iPhone 4s bruker imidlertid noen tideler mer på å starte kameraappen i forhold til Galaxy S II.

Svært godt kamera

Når det gjelder kameraet, er dette en av de største forbedringene siden iPhone 4. Vi tok med oss iPhone 4, iPhone 4s og Samsung Galaxy S II på tur, og forskjellen mellom 4 og 4s er påfallende, der sistnevnte har langt bedre hvitbalanse, lysmåling og detaljnivå.

Sammenlignet med Samsung-telefonen er det ikke store forskjeller å spore i detaljnivå, men spesielt lysmålingen opplever vi jevnt over å være bedre på iPhone 4s der spesielt skyggepartier har flere detaljer, selv om det ikke er en regel uten unntak.

Under ser du noen av utendørsbildene vi har tatt med de tre.

Strand:

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^iPhone 4

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^Samsung Galaxy S II

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^iPhone 4s

Galleri F15:

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^iPhone 4

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^Samsung Galaxy S II

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^iPhone 4s

Høsttrær:

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^iPhone 4

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^Samsung Galaxy S II

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^iPhone 4s

Vinstativ:

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^iPhone 4

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^Samsung Galaxy S II

 Foto: Pål Joakim Olsen
Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


^ iPhone 4s

Og her et album med flere bilder tatt med iPhone 4s:

Merk dog at iPhone 4 faktisk trekker det lengste strået på innendørsbildene når kameraene bruker høy følsomhet. Dette er sannsynligvis relatert til at oppløsningen er lavere på samme brikkestørrelse, for som du vil se under, er det kun bildene fra iPhone 4 som gjør at boktitlene er leselige på eksempelet, mens støyreduksjonen hos de andre gjør at detaljene blir visket ut. Og – dette til tross for at objektivet er det mest lyssvake av de tre og der kameraet bruker ISO 800, kontra 400 og 500 på henholdsvis 4s og S II.

Apple iPhone 4s

Nytt er også videofilming i 1080p-oppløsning med stabilisering, og dette gjør iPhone 4s svært, svært bra. Detaljnivået er meget godt, og spesielt lyden har Apple-telefonene vært gode på både med 4s og forgjengeren. Vi legger også merke til at bildet er mer stabilt enn de to øvrige telefonene. Det er ikke snakk om optisk bildestabilisering, men utnyttelse av gyroskopet gyro-sensoren i telefonen for å justere for ustøheter.

Her har du tre videoeksempler fra de tre telefonene. iPhone 4 har altså "bare" 720p-oppløsning. Legg også merke til at Samsung-telefonen sliter litt med fokuset midtveis og at lyden er vesentlig mer ullen enn på begge Apple-telefonene. For enkelhetens skyld har vi pakket de tre videoene inn i en zipfil slik at du kan studere dem selv.

Batteri

Vi har fått med oss at mange rundtom på nettet har slitt med batterikapasiteten på iPhone 4s. For vår del har batteriet vart omtrent som forventet, og det er bra. iOS bruker lite strøm når telefonen ikke er i bruk. Etter en god natts søvn hadde batteriet falt fra 97% til 96%, og etter en hel dag med mye Siri, fotografering, stedsjenester aktivert, Puss in boots (ukas hekt), surfing, hastighetstesting og den slags, hadde vi fortsatt 17% igjen av batteriet morgenen etter; altså nesten halvannet døgn etter fullading.

Verdt å nevne er også at lyden i høyttaleren er forbedret siden iPhone 4 – den spiller både høyere og klarere, med merkbart bedre diskant. Faktisk er dette sannsynligvis det beste vi har hørt fra en mobiltelefon, og det er nesten pussig at det ikke nevnes i markedsføringen.

Ellers er skjermen fortsatt meget god, med den høyeste oppløsningen i dagens marked (640x960), selv om det straks blir overgått av Samsung Galaxy Nexus' 720x1280. Side om side med iPhone 4 ser vi også at skjermen heller tenderer til gult enn magenta hva angår hvitbalanse, men at hvitbalansen også er mer nøytral enn forgjengeren.

Nytt i iPhone 4s (og iPad 2) er også trådløs speiling som gjøres via AirPlay. Dette krever da at du har en Airplay-kompatibel enhet i den andre enden (i praksis en TV med Apple TV tilkoblet) og gjør at du kan se skjermbildet på telefonen direkte på TV-skjermen. Faktisk er det også enkelte spill som støtter dette, f.eks. Real Racing 2, som lar inntil fire spillere bruke gyroskopet i hver sin telefon for å svinge og deretter se en 4-player split-screen på TV-en.

Snasent.

Holder du hjem-knappen nede, kommer Siri til unnsetning. Foto: Pål Joakim Olsen
Holder du hjem-knappen nede, kommer Siri til unnsetning. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer

Siri – assistenten du kan snakke til

iPhone 4s er foreløpig det eneste Apple-produktet som har den nye Siri-funksjonen innbakt. Vel å merke er den i betaversjon foreløpig og må faktisk aktiveres i oppsettet. Siri er kun tilgjengelig på engelsk, fransk og tysk, men kan brukes selv om du bruker norsk oppsett på resten av telefonen.

Måten det fungerer på er at du holder hjem-knappen nede et par sekunder (eller løfter telefonen til øret hvis du har aktivert det), hvorpå et lite pip gir deg mulighet til å snakke til telefonen. Opplevelsen er noe variert – enkelte funksjoner er genuint kjekke, mens det også er tydelig etter litt bruk at tjenesten er langt fra komplett.

Siri-plusser:
– God på integreringen med støttede applikasjoner. Svært god på alarmer, påminnelser, opprettelse av SMS etc. Eksempelvis er det kjekt å kunne dra opp telefonen, si "remind me to call the dentist in two hours" hvorpå resten skjer automatisk, eller "remind me to pick up the kids when leaving work", der du på forhånd har definert arbeidsplassens adresse, og der alarmen slår til i det du forlater jobb.
– God på Wolfram|Alpha. Spørringer som ellers kan utføres i søkefeltet til kunnskapsmotoren Wolfram|Alpha, løses også svært elegant. Med andre ord spørsmål som What's the population of Sweden?, What's the chemical formula for water?, How much is a dollar in Norwegian Kroner? eller Who was the fourth American President?

Siri-minuser:
– Ingen integrasjon med andre apps. Du kan ikke be Siri om å starte en gitt app, og hun har ikke tilgang til samtaleloggen slik at du f.eks. kan be henne om å få se sist tapte anrop. Ei kan hun oppdatere Facebook- eller Twitter-status; det siste litt snodig siden Twitter tross alt er såpass dypt integrert i iOS 5.
– "Kontekst-samtaler" gjelder bare på enkelte ting. F.eks. kan du be om været i København og deretter si "what about Oslo" for å se været for Oslo, men du kan ikke si f.eks. "note that we need carrots" og deretter "and milk". Eksempelet med "do I need a raincoat in London today?" fungerer, men ikke "do I need sunglasses in London today".
– Søk etter steder og restauranter fungerer ikke i Norge. Du kan ikke be om rutebeskrivelse til Stockholm eller italienske restauranter i Bergen.
– Selve talegjenkjenningen har fortsatt en del å gå på. Selv med god engelsk uttale hender det at enkelte ord misoppfattes, noe som kunne ha vært forbedret dersom Apple hadde eid en søkemotor og med det kunne sannsynliggjøre hvilket ord som ble sagt.

Oppsummert

iPhone 4s er ingen dramatisk forbedring fra iPhone 4. Den er raskere, spesielt på tyngre spill, men til daglig bruk er det stort sett noen tideler som skiller her og der.

Kameraet er vesentlig bedre på utendørsbilder, men også iPhone 4s har litt for mange piksler i forhold til sensorstørrelse slik at bilder tatt med høy følsomhet mister flere detaljer sammenlignet med forgjengeren. På video, derimot, presterer telefonen strålende både med tanke på bilde og lyd.

Imponert er vi også av den interne høyttaleren, som byr på høyre og klarere lyd enn forgjengeren.

Det blir spennende å se hva Apple klarer å gjøre med Siri. Foreløpig er hun kun middels nyttig her til lands og støtter hverken norsk eller norsk "innhold" i form av restauranter, hoteller og den slags. Med mindre du pleier å skrive SMS, handlelister, kalenderavtaler etc. på engelsk er nytten derfor noe begrenset, men morsomt er det uansett, og enkelte ganger veldig praktisk når du må lage en kjapp påminnelse når du har hendene fulle ellers.

Allikevel – Apple har begynt å få på plass en rekke tjenester som gjør iPhone 4s til ett av de heteste kjøpene i dagens marked. Selskapets iCloud-tjeneste sørger for full backup i bakgrunnen uten at du trenger å løfte en finger – selv det uoppgjorte regnskapet fra sist guttetur notert i en app ble gjenopprettet da vi hentet iCloud-dataene første gang, og bildene du tar synkroniseres både med iPad, Mac og Windows. I tillegg kan du låse eller slette telefonen fra et webgrensesnitt.

Vi skal heller ikke glemme at du nå kan leie film direkte på telefonen (med offline-støtte), streame innhold direkte til en AirPlay-kompatibel enhet og at telefonen selvsagt kommer med iOS 5, som denne gangen byr på mange gode nyheter både i forhold til varsling, gratis "tekstmeldinger" til andre iOS-brukere og mer til. Og selvsagt App Store, da, som har et svært rikt innhold av apps; spesielt på underholdningsfronten.

Det skal imidlertid sies at konkurrentene nå for alvor har begynt å hente inn forspranget Apple hadde. Det kommer telefoner i år med HD-oppløsning på skjermen, enkelte har dobbelt så mye RAM (bedre til multitasking), NFC-støtte, 4G-støtte og mer til, og iPhone 5 bør være en vesentlig oppgradering hvis Apple fortsatt skal kjempe i tet ved neste korsvei.

Apple iPhone 4s

Konklusjon

Vi skriker ikke "OPPGRADER!" til eksisterende iPhone 4-brukere, men gir allikevel iPhone 4s seks øyne på terningen. Totalpakken Apple tilbyr med tjenestene rundt (iCloud, filmleie, AirPlay …) begynner nå å bli svært god, og det er først og fremst her Cupertino-selskapet ligger et hestehode foran de andre.

Testresultat

Apple iPhone 4s

Svært skarp skjerm, meget godt kamera (spesielt på video), meget rask (spesielt til spill), integrert backuptjeneste (iCloud) og mediestreaming (AirPlay), iOS5 har mange gode nyheter

Siri bare middels nyttig i Norge, lett å dekke til kameralinsa når du bruker volumknapputløseren, ikke utbyttbart batteri/minnekort

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer