<strong>ÅRETS BESTE:</strong> Apple har kåret bilderedigeringsappen Enlight til den beste i 2015. Foto: LIGHTRICKS LTD.
ÅRETS BESTE: Apple har kåret bilderedigeringsappen Enlight til den beste i 2015. Foto: LIGHTRICKS LTD.Vis mer

Apple har kåret sine favoritt-apper

Enlight er årets iPhone-app.

Tradisjonen tro har Apple kåret det de selv mener er årets beste apper i App Store, som nå teller over 1.500.000 apper og spill.

For øvrig finnes det allerede over 2.500 apper til tvOS, som den nye Apple TV-utgaven kjører.

Årets app, iPhone: Enlight

I følge Apple er Enlight den beste iPhone-appen i år. Dette er en funksjonsrik bilderedigeringsapp som har fått særdeles gode tilbakemeldinger fra brukerne og byr på dobbeleksponering, kunstneriske filtre, sort/hvitt-konvertering, bildecollager og mer til.

Appen koster 39 kroner i App Store.

BEST: Apple har kåret Enlight til årets beste iPhone-app Foto: Apple
BEST: Apple har kåret Enlight til årets beste iPhone-app Foto: Apple Vis mer


På runner-up-plassen, altså nummer to, kommer Scanbot. Denne appen lar deg skanne dokumenter, strekkoder eller hva det måtte være og tilbyr lagring i nettskyen, automatisering, tekstgjenkjenning/søk og mer til.

Apple har også kåret Transferwise til åretes mest innovative app. Dette er en app som lar deg overføre penger over landegrenser billigere enn i tradisjonelle banker.

LES OGSÅ: Bør du la apper oppdateres automatisk?

Årets spill, iPhone: Lara Croft GO

Square Enix trakk i år det lengste strået med sin turbaserte variant av Lara Croft-spillene. Dette kan i stor grad minne om Hitman GO; begge spill vi også har brukt mye tid på i vår redaksjon.

BESTE SPILL: Vi har selv brukt mang en time på Lara Croft GO. Foto: Apple
BESTE SPILL: Vi har selv brukt mang en time på Lara Croft GO. Foto: Apple Vis mer


Her styrer du heltinnen Lara Croft rundt i huler, og på mange av brettene er du nødt til å tenke deg godt om før du gjør neste trekk, siden krokodiller, edderkopper eller hva det måtte være også forflytter seg et steg når du gjør det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spillet koster 49 kroner i App Store.

LES OGSÅ: 10 iPad-spill for barn

Runner-up-prisen gikk til Fallout Shelter, som ble lansert hånd i hånd med det svært etterlengtede Fallout 4 (PC/Xbox/PlayStation 4) nå i høst.

Prisen for mest innovative iPhone-spill gikk til Dark Echo (kr 19,-).

Årets app, iPad: Airbnb

Henger du med i delingsøkonomien kjenner du sikkert til Airbnb; tjenesten som lar hvem som helst leie bort hele eller deler av bopelen sin.

I STEDET FOR HOTELL: Airbnb lar deg leie vanlige folks hus og leiligheter – ofte til en hyggeligere pris enn et hotellrom. Foto: Apple
I STEDET FOR HOTELL: Airbnb lar deg leie vanlige folks hus og leiligheter – ofte til en hyggeligere pris enn et hotellrom. Foto: Apple Vis mer


Som regel er det billigere enn å bo på hotell, og iPad-appen lar deg bla i ledige leiligheter, snakke med husverten og bestille direkte.

LES OGSÅ: Hun tjener 100.000 på gjesterommet

Også i denne kategorien kom allerede nevnte Scanbot på plass nummer to.

Mest innovative app-prisen gikk til Yousician, som lar deg lære å spille piano eller gitar med tilbakemeldinger på hvordan du spiller. Appen har over 25 millioner brukere.

Årets spill, iPad: Prune

ZEN: I Prune skal du sørge for at trær gror riktig. Foto: Apple
ZEN: I Prune skal du sørge for at trær gror riktig. Foto: Apple Vis mer


Dette spillet ble også kåret til årets beste av Time magazine. Prune (kr 39,-) er et minimalistisk og delikat spill der du skal sørge for at trær vokser på riktig måte slik at de når sollyset.

Nummer to ble Transistor (kr 95,-) – et isometrisk actionspill fra skaperne av kritikerroste Bastion.

Mest innovativ-prisen gikk her til Her Story (kr 19,-); en interaktiv film der du skal løse en mordgåte ved å jobbe som detektiv.

Årets Mac-app: Affinity Photo

Vi har skrevet om Affinity Photo før – et avansert bilderedigeringsprogram som har mye å stille opp med mot Photoshop, men som bare koster en brøkdel. I Mac App Store koster det 379 kroner.

PHOTOSHOP-KONKURRENT: Affinity Photo har mange avanserte funksjoner, men koster «bare» 379 kroner.
PHOTOSHOP-KONKURRENT: Affinity Photo har mange avanserte funksjoner, men koster «bare» 379 kroner. Vis mer


Kontor-appen PDF Expert (kr 189,-) fikk runner-up-prisen; en avansert PDF-app som skal være hurtig i bruk, by på funksjoner som redigering, sammenslåing av flere PDF-filer, signering, lagring av lesefremdrift og mer til.

Årets Mac-spill: Pillars of Eternity

Det finnes også mange spill i Mac App Store, og med drøye 10GB å laste ned ble Pillars of Eternity (kr 329,-) kåret til årets spill av Apple. Det isometriske rollespillet er laget av teamet bak Fallout: New Vegas.

Hand of Fate (kr 239,-) fikk runner-up-prisen. Dette er et kombinert kortspill/rollespill.

Cards Against Humanity: Den som bæsjet sist, begynner spillet