Apple fikser feil 53

Oppdatering gjør at telefonen kan brukes igjen.

<strong>RETTER OPP:</strong> Apple har nå laget en oppdatering til iOS som gjør at de som har fått feil 53 igjen får brukt telefonene sine. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
RETTER OPP: Apple har nå laget en oppdatering til iOS som gjør at de som har fått feil 53 igjen får brukt telefonene sine. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne måneden ble det avslørt at feil 53 er når Apple ødelegger iPhone med vilje.

Bakgrunnen var en rapport fra den britiske avisen The Guardian, der det kom fram at mange iOS-brukere hadde opplevd å få en telefon som ikke ville starte igjen etter å ha oppgradert til iOS 9.2.

Dette var knyttet til en sikkerhetsmekanisme i telefonen som var relatert til Touch ID – fingeravtrykkssensoren. Dersom man hadde fått reparert telefonen hos et uauotorisert verksted som hadde byttet ut sensoren, ville sikkerhetssjekken feile (feil 53), og telefonen ble plutselig umulig å starte igjen.

LES OGSÅ: Apple tilbakekaller lade-adaptere

Ny iOS-oppdatering

LESER FINGERAVTRYKKET: Siden iPhone 5s har hjemknappen på iPhone også innholdt en fingeravtrykksleser som gjør det kjapt og enkelt å låse opp telefonen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LESER FINGERAVTRYKKET: Siden iPhone 5s har hjemknappen på iPhone også innholdt en fingeravtrykksleser som gjør det kjapt og enkelt å låse opp telefonen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Vi kjenner ikke til om det har vært tilfeller av feil 53 her til lands, men kjekt å vite er at Apple nå har lagt ut en iOS-oppdatering som retter dette problemet.

Oppdateringen er tilgjengelig for dem som oppdaterer telefonen via iTunes, men blir ikke dyttet ut som en over-lufta-oppdatering. Grunnen er rett og slett at det er bare er de som oppdaterte til iOS 9.2 via iTunes som ble rammet av feil 53.

– Denne testen var laget for å sjekke hvorvidt Touch ID fungerer som den skal før enheten forlater fabrikken (…) vi beklager ulempene dette har medført. Dette var laget for å være en fabrikktest, og var ikke ment å påvirke kunder, sier Apple til Techcrunch.

… men helt frisk blir den ikke

Merk dog at Apple fortsatt har en sikkerhetsmekanisme som slår inn dersom Touch ID-sensoren har blitt tuklet med.

Selv om oppdateringen gjør at telefonen kan brukes igjen, blir fingeravtrykksløsningen deaktivert dersom den har blitt byttet ut av et uautorisert verksted.

Dersom du må reparere knappen og vil bevare muligheten til å låse opp telefonen med fingeravtrykket ditt, er du altså nødt til å reparere den hos et Apple-autorisert verksted.

LES OGSÅ: Dette blir nytt i iOS 9.3