Den røde knappen kan kanskje være en reddende engel i kveldsmørket. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/ex_magician/4506038013/in/photostream/">Night, Alley</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/ex_magician/">Michael McCullough</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">CC-BY</a>, montasje: Pål J. Olsen)
Den røde knappen kan kanskje være en reddende engel i kveldsmørket. (Foto: Night, Alley av Michael McCullough, CC-BY, montasje: Pål J. Olsen)Vis mer

Apper som gjør deg tryggere

Skal du gå alene hjem i kveld? Her er appene som gir deg en litt tryggere hverdag.

Avisene er overfylt med rapporter om voldtekter, overgrep og andre uhyggelige nyheter om dagen, og VG meddeler at Oslo-jenter strømmer til selvforsvarskurs.

Og mens det kanskje mest preventive mot å bli rammet av tilfeldig vold er å slå følge med noen bekjente, er det ikke alltid det lar seg gjøre.

Har du en moderne smarttelefon finnes det imidlertid flere apps som kan være til hjelp slik at du føler deg litt tryggere. Her er noen tips:

Google Latitude/Find my friends

Begge disse tjenestene, fra henholdsvis Google og Apple, lar deg dele posisjonen din med venner. Dermed kan vennegjengen på forhånd legge til hverandre slik at alle kan se på et kart hvor de andre befinner seg. Skulle du plutselig rote deg bort, kan du derfor finne tilbake til vennene dine, og de kan finne deg.

Apper som gjør deg tryggere


Google Latitude er en del av kartapplikasjonen på Android-telefoner, og også andre telefoner kan bruke tjenesten; da via nettleseren. Peker du nettleseren på telefonen din til http://www.google.com/latitude er det bare å følge instruksene derfra.

Find my friends fra Apple krever at du har installert iOS 5 og hentes så gratis fra App Store. Her kan du også se hvor vennene dine befinner seg, og det er også mulig å dele posisjonen sin midlertidig, f.eks. med Kenneth, Stine og Richard i 12 timer. Ulempen er selvsagt at denne kun er kompatibel med Apples telefoner og nettbrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik sikrer du telefonen mot tyveri

Apper som gjør deg tryggere


Glympse

En annen app som bør nevnes i samme åndedrag, er Glympse. Dette er også en app som lar deg dele posisjonen din, men her er konseptet at du først velger hvor lenge du vil dele (f.eks. 2 timer) og deretter hvem du vil dele med. Dernest får mottakeren en lenke, enten pr SMS eller epost, og når de klikker på den, får de se et kart som oppdateres i sanntid med din posisjon.

Dermed får du en lettvint mulighet til å dele også med de som ikke sitter med smarttelefoner – for eksempel med den som venter hjemme, som evt kan komme og hente deg eller i hvert fall "følge deg" på veien hjem.

Glympse (App Store, gratis)
Glympse (Anroid Market, gratis)

Apper som gjør deg tryggere


Bipper bSafe

Denne appen topper gratislista i App Store for øyeblikket og har tre funksjoner:

SOS-knapp, sender en SMS med din posisjon til vennene du har definert på forhånd og ringer samtidig én av dem.

Fake anrop, en knapp som gjør at telefonen din begynner å ringe slik at du kan late som om noen ringer deg og føre en fiktiv samtale (kan være preventivt hvis du føler deg truet).

Din posisjon – viser et kart med din posisjon, samt nok en SOS-knapp.

bSafe finnes også for Android, også her gratis. I nær fremtid kommer imidlertid en premium-utgave med et par ekstra funksjoner: timer mode, som varsler andre hvis du ikke har kommet frem til et gitt sted innen en gitt tid og alert mode, som deler posisjonen din "live" på samme måte som Glympse.

Bipper bSafe (App Store, gratis)
Bipper bSafe (Android Market, gratis)

Les også vår test av Tele2 Bipper

Apper som gjør deg tryggere


SOS

Denne iOS-appen koster 14 kroner, men har noen funksjoner som gjør den ganske interessant. Appen lar deg kontakte politi/ambulanse/brannvesen med tre separate knapper, og disse lar seg også skreddersy til norske forhold. Det er også mulig å ringe politiet ved å holde fingeren nede på skjermen i tre sekunder, hvorpå en liten vibrasjon gir deg bekreftelse på at samtalen blir satt opp.

En stor SOS-knapp starter en alarmlyd på telefonen, og du kan aktivere en funksjon som gjør at telefonen automatisk ringer politiet dersom den oppdager at du løper. (Men husk å skru av dersom du er på joggetur, da ...) Det er dessuten mulig å få appen til å poste på Twitter om du er i fare, slik at dine Twitter-følgere kan bistå deg.

SOS (App Store, kr 14,-)

Tips: snarveier

I tillegg er det greit å benytte muligheten for å legge en knapp på hjemmeskjermen som ringer en kontakt (eller politiet) direkte. På iOS må dette gjøres via en app, f.eks. call-my-love (App Store, gratis), som gir deg et hjerteikon du kan trykke på for å ringe et telefonnummer (første gang du starter det definerer du hvilket nummer).

På Android kan du holde fingeren nede på en tom plass på hjemmeskjermen, velge snarvei, ring kontakt og så aktuell kontakt for å lage en snarvei. Om du vil kan du også bytte ut låsskjermen med f.eks. WidgetLocker slik at denne snarveien kan plasseres på låsskjermen.

Les også: 11 anbefalte Android-widgets

Har du flere gode forslag? Del dem gjerne med DinSides lesere i kommentarfeltet under.

Artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide, oppdatert og republisert 19.3.2012