Ny bakgrunn på mobilen

Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner

Gjør telefonen litt mer personlig.

MYE Å VELGE I: På tide å kvitte seg med standardbakgrunnen fra produsenten? Det finnes mange apper som lar deg velge og vrake i bakgrunner. Foto: Pål Joakim Pollen
MYE Å VELGE I: På tide å kvitte seg med standardbakgrunnen fra produsenten? Det finnes mange apper som lar deg velge og vrake i bakgrunner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens noen tar til takke med standardinnstillingene fra produsenten hva gjelder ringelyd, bakgrunnsbilde og den slags, er det andre som legger sjela i det å gjøre telefonen mer personlig.

Tidligere har vi blant annet sett på hvordan du kan bytte ut alle ikonene på Android, du kan bytte ut tastaturet både på iOS og Android. I dag har turen kommet til kanskje det mest elementære når det gjelder å gjøre telefonen personlig – bakgrunnsbildet.

Du kan bruke hva som helst

Et hvilket som helst bilde kan brukes som bakgrunnsbilde. For å endre bakgrunnen er fremgangsmåten slik:

På iOS finner du bakgrunner under innstillinger, bakgrunner. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
På iOS finner du bakgrunner under innstillinger, bakgrunner. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

iOS:
Vil du bytte bakgrunn på iOS, går du til innstillinger, bakgrunn. Herfra kan du velge en av Apples varianter eller bruke ditt eget bilde. Typisk vil du gjøre sistnevnte om du bruker en av appene vi foreslår under, der du først lagrer bildet i kamerarullen for så å påføre det her.

Alternativt kan du ha et bilde åpent i bilder-appen, trykke på deleknappen (firkant med pil ut) og velge «sett som bakgrunnsbilde». Herfra kan du tilpasse utsnittet og velge hvorvidt bildet skal brukes på låseskjermen, hjemskjermen eller begge.

Android:
På Android finner du også muligheten under innstillinger, bakgrunn – eventuelt innstillinger, skjerm, bakgrunn på noen modeller.

KJAPT: Gjør en klypebevegelse eller hold fingeren nede på en ledig plass på hjemskjermen, så kan du på de fleste Android-telefoner endre bakgrunn direkte. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
KJAPT: Gjør en klypebevegelse eller hold fingeren nede på en ledig plass på hjemskjermen, så kan du på de fleste Android-telefoner endre bakgrunn direkte. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Alternativt kan du holde fingeren nede på en ledig plass på hjemskjermen (eller gjøre en klypebevegelse) og velge bakgrunn derfra. Som på iOS har de fleste produsenter også mulighet til å sette bakgrunn direkte fra et bilde i galleri-appen ved å trykke på mer, eller lignende og velge «sett som bakgrunn».

Gode apper for deg som vil ha ny bakgrunn

Under følger et knippe gode apper som byr på haugevis av bilder egnet som bakgrunnsbilde på telefonen.

På Android ber slike apper gjerne om rettigheter slik at du kan trykke på en knapp og sette bildet som bakgrunnsbilde uten at du trenger å følge fremgangsmåten beskrevet over.

Wallrox (Android)

image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner
image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner

Denne liker vi godt – her er bakgrunnene delt opp etter hva slags type de er, enten det er snakk om mønstre, sort/hvitt, gradienter, polygoner eller lignende. De fleste av bakgrunnene holder høy kvalitet og kan påføres telefonen med en egen «quick apply»-knapp. Alternativt kan bildene lagres på telefonen.

Appen er gratis, men har en annonsestripe i bunnen.

Wallrox for Android (Play butikk, gratis)

Wlppr (iOS)

image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner
image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner


Denne appen inneholder hundrevis av satelittbilder av planeten vår som kan egne seg som bakgrunnsbilder; spesielt siden appen også gir deg muligheten til å gjøre bildene uskarpe.

Drøye 80 av dem er gratis, og resten kan låses opp for 11 kroner. Wlppr lar deg også se en forhåndsvisning av hvordan bildene vil bli seende ut på hjemskjermen og låseskjermen. Når du har funnet din utkårede, kan du lagre bildet på kamerarullen og deretter sette det som bakgrunnsbilde som omtalt lenger opp.

Et tips her kan være å lagre et bilde med og uten uskarphet og så sette det skarpe bildet som bakgrunn på låseskjermen og det uskarpe på hjemskjermen etterpå. Er du nysgjerrig, kan du også se hvor bildet er tatt og lese mer om motivet.

Wlppr (App Store, gratis)

Zedge (iOS / Android)

image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner
image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner

Norskutviklede Zedge har eksistert på Android omtrent siden tidenes morgen, og har senere også blitt lansert for iOS.

Android-utgaven har mer og by på enn bakgrunnsbilder, og lar deg blant annet også lytte til og laste ned ringetoner, mens iOS-utgaven er begrenset til bakgrunnsbildene.

De er sortert i ulike kategorier basert på type bilde, og det finnes også egne flipper for de mest populære og den slags. På Android kan du også sette et bilde som bakgrunnsbilde med et kjapt trykk på en knapp.

Zedge for iOS (App Store, gratis)
Zedge for Android (Play butikk, gratis)

Muzei (Android)

image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner
image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner

Kjente kunstverk er utgangspunktet for Muzei, og om du vil, kan appen automatisk skifte bakgrunnsbilde hver time, hver dag eller lignende.

Bakgrunnsbildene kan vises uskarpe, der du kan dobbeltprikke på bakgrunnen for å se bildet slik det egentlig ser ut, samt se hvilket kunstverk det er snakk om. Om du heller foretrekker egne bilder på telefonen kan du heller bruke det.

Det som imidlertid gjør Muzei ekstra stilig, er at det finnes mange utvidelser som kan brukes med denne tjenesten. Dermed er du ikke begrenset til kunstverk om du heller vil ha bilder fra Flickr med et gitt stikkord, fra 500px, National Geographic, NASA eller lignende.

Muzei for Android (Play butikk, gratis)

10.000+ Wallpapers (iOS)

image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner
image: Appene som lar deg velge og vrake i bakgrunner

Hvis kvantitet er det viktigste, er dette et godt valg – her får du, som navnet tilsier, tusenvis av bakgrunner å boltre deg i.

Også her er de sortert i kategorier, og det finnes i tillegg samlinger som står i stil med årstiden. Nå om dagen finnes det for eksempel en egen kategori med høstbakgrunner, en med gjeldende kalendermåned (kjekk å ha på låseskjermen) og lignende. Det finnes også en søkefunksjon om du er på jakt etter noe spesielt.

Appen er annonsefinansiert, og de er det ganske mange av, men til gjengjeld er utvalget svært godt i denne appen.

10.000+ Wallpapers for iOS (App Store, gratis)

Din favoritt?

Det finnes langt flere apper enn dette om du søker etter "wallpaper" i app-butikkene.

Har du noen favoritter som burde ha vært med på listen vår? Vi hører gjerne fra deg i kommentarfeltet.

LES OGSÅ:
Slik bytter du ikoner på Android
Slik lager du egne ringetoner til iPhone
Slik får du større skrift på mobilen