Lei av å huske utallige passord? Da kan en passord-app være din reddende engel. Foto: Øivind Idsø
Lei av å huske utallige passord? Da kan en passord-app være din reddende engel. Foto: Øivind IdsøVis mer

Appene som holder styr på passordene

Glemt passordet igjen? Du er ikke alene. Heldigvis fins det råd.

Så fremt man ikke er Magnus Carlsen har de fleste av oss problemer med å huske mer enn en håndfull ulike passord og PIN-koder.

Faren med å bruke samme enkle passord til flere nettsider er at det gjør deg sårbar for nettsvindel og såkalt phishing.

Hvis noen med skumle hensikter først har fått snusen i passordet du bruker for å logge deg inn på ett nettsted, kan nemlig vedkommende lett få tilgang til andre nettsteder.

LES OGSÅ: Phishing-svindlere ber deg om å ringe

Idealet er derfor å ha ett unikt og komplisert passord for hvert nettsted du bruker, men hvem klarer å huske en hel drøss innfløkte passord?

Lagre passordene dine i et trygt hvelv

En smart løsning på problemet er å laste ned en såkalt «password manager» til din mobil. Dette er programmer som lar deg lagre passord, PIN-koder og annen sensitiv informasjon i en kryptert fil som du får tilgang til gjennom et såkalt «master password», eller hovedpassord.

Du trenger altså bare å huske dette ene passordet for å få tilgang til hvelvet med alle dine andre passord.

Dette krypterte hvelvet er også et ypperlig sted å lagre annen privat informasjon det kan være praktisk å ha for hånden, men likevel trygt beskyttet. De fleste passordappene har nemlig en egen lommebok-funksjon der du kan lagre bankkontonummer og kredittkortdetaljer. Praktisk når du for eksempel skal handle på nettet, men ikke har kredittkortet ditt for hånden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av appene lar deg også organisere informasjonen i ulike kategorier, som for eksempel nettsider, kontoinformasjon, kredittkort, medlemskap, forsikring også videre. Du kan ofte også skape dine egne kategorier om du ønsker det.

Passordappene som omtales nedenfor har alle en integrert passordgenerator som du bør sette av litt tid til å bruke, for tanken er jo at du skal erstatte de dårlige passordene dine med lengre og sikrere passord. Dette er blant annet praktisk for å beskytte deg mot at epostkontoen din blir hacket.

Mange av de mest populære passordappene tilbyr integrerte løsninger slik at du kan synkronisere mellom datamaskinen og smarttelefonen din og få tilgang til passordene overalt, men flere av dem fungerer også som separate mobilapper.

LES OGSÅ: Slik sikrer du eposten mot tyver og svindlere

LastPass (12$ i året)

Lastpass
Lastpass Vis mer


LastPass er et av de mest populære passordprogrammene, og lar deg lagre og generere unike passord til nettsidene dine gjennom et tillegg til nettleseren din, og som kan synkes over flere plattformer. En grundig gjennomgang av LastPass i praksis får du her.

LastPass er gratis for Mac og Windows, men for å kunne bruke LastPass på din iPhone, Android eller Windows-telefon, må du oppgradere til LastPass Premium, som koster 12$, eller cirka 73 kroner i året. Når du bruker appens egen nettleser fylles brukernavn og passord inn automatisk.

LastPass-appen er også en av få apper som støtter Googles system for såkalt tostegsautentisering.

Prinsippet bak tostegsautentisering som sikkerhetsmetode er å kombinere noe du har med noe du vet, og dette har blitt en stadig vanligere metode for å øke datasikkerheten. Når du aktiverer tostegsautentisering i LastPass-appen må du i tillegg til hovedpassordet bruke telefonen din for å generere en kode, på lignende vis som du bruker BankID eller en kodebrikke i nettbanken.

1Password (70 kr)

1Password er et annet populært passordprogram. Programmet koster cirka 306 kroner for Mac eller Windows, eller 428 for begge plattformer.

1Password appen
1Password appen Vis mer


1Password kan lastes ned som separat app for iPhone/iPad eller Android for 70 kr. Appen bruker høygradskryptering og kommer med en egen nettleser som fyller inn brukernavn og passord automatisk.

LES OGSÅ: Sikre tegn på datingsvindel

mSecure (70 kr)

mSecure-appen
mSecure-appen Vis mer


mSecure kan lastes ned til din iPhone, Android eller Windows 8-telefon som separat app for 70 kr, men kan også brukes som integrasjonløsning med datamaskin (cirka 122 kroner for Windows eller Mac). mSecure benytter supersikre 256-bits datakryptering, som regnes for å være nærmest umulig å knekke. For ekstra trygghet kan du også velge å la appen selvdestruere etter et visst antall mislykkede login-forsøk. mSecure lar deg sende kryptert back-up til iCloud eller Dropbox, eller via epost.

mSecure-appen tilbyr dessverre ikke integrasjon med nettlesere som Safari, Chrome og Firefox. Dette betyr at du må klippe og lime passordene inn i nettleseren. Derimot kan du gjennom appen laste ned mSecures egen nettleser, som gir deg tilgang til passordene direkte fra nettleseren.

Hvis du ikke er klar for en full sikkerhetspakkeløsning, men bare vil ha en enkel app til å lagre passord, PIN-koder og annen info du ikke klarer å huske, finnes det også en rekke apper som er skapt som enkeltstående mobilapper:

Password Genie (37 kroner i året)

Password Genie Appen
Password Genie Appen Vis mer


Password Genie er tilgjengelig på iOS og Android. Den er gratis å laste ned, men koster 37 kroner i året etter at en 30-dagers prøveperiode er over. Som flere andre apper lar Password Genie deg organisere informasjonen i ulike kategorier og skape nye etter behov. Password Genie krypterer informasjonen med 128-bits SSL og AES.

Keeper (gratis)

Keeeper-appen
Keeeper-appen Vis mer


Det finnes også enklere, men velfungerende gratisalternativer: Keeper er tilgjengelig på både iOS og Android, og tilbyr mange av de samme funksjonene som betalingsappene, inkludert generering av passord.

I tillegg kan Keeper også åpne nettsider og fylle inn innloggingsinformasjonen automatisk. Keeper benytter AES-kryptering, og synker til Keepers egen nettsky. Selve appen er gratis, men du kan velge å kjøpe Keeper Backup for 70 kr.

Er passordappene trygge?

Det kan høres risikabelt ut å legge alle eggene i samme kurv på denne måten. Ifølge Tore Ordreløkken i Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) er selve krypteringen som brukes i disse appene generelt sett svært god og vanskelig å bryte.

Den største risikoen er imidlertid brukeren selv:

- Sårbarheten ligger som regel i hvordan disse appene implementeres og brukes av den som eier telefonen, sier Ordreløkken til DinSide.

Det hjelper altså ikke å lagre informasjonen din i et høykryptert hvelv hvis du velger navnet på katten din som passord og i tillegg dropper kodelås. Rådet er altså å velge et langt og vanskelig passord, og alltid beskytte telefonen din med både PIN-kode og kodelås.

LES OGSÅ: Slik avslører du falske nettbutikker

Har du erfaringer med noen av passordappene vi har nevnt, eller har du forslag til andre gode alternativer? Del det gjerne med oss i debatten.