<strong><strong>APPEN SOM "SER":</strong></strong> Blinde og svaksynte kan ha godt utbytte av Aipoly Vision. Foto: AIPOLY
APPEN SOM "SER": Blinde og svaksynte kan ha godt utbytte av Aipoly Vision. Foto: AIPOLY Vis mer

Appen som hjelper svaksynte å se

– Første gang jeg brukte den, gråt jeg.

Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje vanskelig å tro for de av oss som er så heldige å ha synet i god behold, men dagens smarttelefoner er også godt brukbare for de som har nedsatt eller manglende syn.

Både Apple, Google og Microsoft har bakt inn mange smarte funksjoner i de mobile operativsystemene sine, som gjør at det lar seg gjøre å bruke telefonene selv om man ikke ser stort.

Eksempler er forstørrelse av tekst og økning av konstrast, Voiceover, der en stemme leser opp det som står på skjermen, eller Siri, Cortana og Google Nå – stemmeassistentene som lar deg ringe en kontakt, sende en melding eller hva det måtte være kun ved å bruke stemmen.

LES OGSÅ: Vi tester Siri på norsk

Beskriver det kameraet ser

Nylig snublet vi over en annen app som vi tror kan være til glede for mange svaksynte. Aipoly Vision bruker såkalte nevrale nett for å gi en beskrivelse av hva som sees av kameraet på telefonen. Alt man trenger å gjøre er å starte appen, trykke på den hvite knappen slik at den blir rød, og så får man en konstant beskrivelse av det kameraet ser.

<strong><strong>RIKTIG BRUS:</strong></strong> Aipoly-appen kan identifisere ulike brustyper i butikkhylla, slik at man får riktig cola. Foto: AIPOLY
RIKTIG BRUS: Aipoly-appen kan identifisere ulike brustyper i butikkhylla, slik at man får riktig cola. Foto: AIPOLY Vis mer


Kanskje ekstra kjekt er at alt dette skjer uten nettilgang. Riktignok er appen derfor ganske stor å laste ned første gang (134MB), men skal være trent opp med over ti millioner bilder og kan identifisere hundrevis av objekter.

Egen fargemodus

Kjekt også for fargeblinde er muligheten for å bruke appen i fargemodus, slik at den kun identifiserer farger i bildet. Det gjøres enkelt ved å sveipe en gang mot venstre i appen.

LES OGSÅ: Google gjør det lettere for fargeblinde

– Jeg skal ikke lyve – da jeg brukte den første gang og den umiddelbart fortalte meg hva som var rundt meg, begynte jeg å gråte. Det skjer ikke så ofte for en middelaldrende mann, er en av tilbakemeldingene Aipoly Vision har fått i App Store.

Vi har testet litt selv på kontoret, og det skal sies at vi har litt blandede erfaringer med appen. Selv om appen har klart å identifsere både stiftemaskiner, USB-ladere og trådløse mus, trodde den at en limtube var shampo og at en appelsin var et egg.

Kan læres opp

Et pluss er at de som kan se, kan være med på å lære opp appen slik at den blir smartere over tid. Dersom den identifiserer et objekt feil, eller ikke i det hele tatt, kan man trykke på blyantikonet og beskrive hva som sees på bildet.

Appen er foreløpig kun tilgjengelig for iOS og kan lastes ned her:
Aipoly Vision for iOS (App Store, gratis)

Vi tipser også om appen Be my eyes, der blinde og svaksynte kan få hjelp fra en med friske øyne.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer