Anmeldernes dom over Apple Watch

Den «lider av barnesykdommer», er «den beste smartklokka til nå», men «du trenger antagelig ikke en».

<b>BLIR DET REVOLUSJON?</b> Apple Watch er smartklokka mange tror skal få fart på smartklokke-salget.  Foto: APPLE
BLIR DET REVOLUSJON? Apple Watch er smartklokka mange tror skal få fart på smartklokke-salget. Foto: APPLE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det vil ta en god stund før Apple Watch kommer til Norge, vil den legges ut for salg i USA, Storbritannia og et par andre land om få uker. Og allerede nå har enkelte publikasjoner fått teste den.

Så hva synes de egentlig om ett av årets mest hypede dingser?

Ikke overraskende er meningene delte, men stikkordene er at den er: Stilig, men dyr. Den forutsetter imidlertid en viss læringskurve, og det kan derfor kan lønne seg å vente på neste utgave. Flere sier likevel at dette er den beste smartklokka til nå.

LES OGSÅ: Problemet med smartklokker

Elegant design

Apple Watch får gode skussmål for Apple Watch-designen, selv om dette er et høyst subjektivt aspekt. Det vil være delte meninger om den firkantede, men avrundede formfaktoren, mener Cnet.

- Noen vil synes den ser kjempestilig ut, andre vil irritere seg over at den ikke er rund eller at den burde vært tynnere, men selve konstruksjonen er elegant og sømløs, skriver de.

MANGE FORSKJELLIGE VARIANTER: Apple Watch kommer i to størrelser, i enten aluminium, rustfritt stål eller gull og et lass med ulike lenker og armbånd. Foto: APPLE
MANGE FORSKJELLIGE VARIANTER: Apple Watch kommer i to størrelser, i enten aluminium, rustfritt stål eller gull og et lass med ulike lenker og armbånd. Foto: APPLE Vis mer


Mashable synes også den er behagelig å ha på seg, og at armbåndene er usedvanlig enkle å bytte. The Verge synes den er overraskende tung å ha på seg, dog ikke så mye at det er distraherende.

Bratt læringskurve?

HJEMSKJERM: Slik ser hjemskjermen på Apple Watch ut. De små rundingene er appene du kan ta i bruk. Foto: APPLE
HJEMSKJERM: Slik ser hjemskjermen på Apple Watch ut. De små rundingene er appene du kan ta i bruk. Foto: APPLE Vis mer


Selv om Apple er kjent for sine pene og enkle brukergrensesnitt, ser mange av anmelderne ut til å være enige om at Apple Watch, som er ganske annerledes å bruke enn iPhone, har en bratt læringskurve, ifølge Vox.

- Den egner seg ikke for teknologiske nybegynnerne, skriver Farhad Manjoo i New York Times.

Du styrer Apple Watch ved hjelp av en såkalt digital krone, et rullehjul, på siden av klokka, og noe som kalles for «Force Touch» serverer deg vibrasjoner på håndleddet, ulike type vibrasjoner representerer ulike type funksjoner, som en ny tekstmelding eller epost.

Flere av anmelderne brukte litt tid på å lære seg hvordan det hele fungerer, og synes også det kan bli for mange funksjoner å måtte forholde seg til. Joanna Stern i Wall Street Journal mener den «har for mange funksjoner som er for vanskelige å finne».

LES OGSÅ: Hvilke apper kan du få på Apple Watch?

Er den ikke kjapp nok?

Som med alle nye elektroniske produkter, gjerne førstegenerasjonsutgavene, har Apple Watch sine barnesykdommer. Det gjennomgående problemet ser ut til å være at ting kan gå treigt, særlig når informasjon skal hentes fra mobilen.

- Det er nesten ikke noe jeg ikke kan gjøre raskere eller bedre med en bærbar pc eller mobil bortsett fra å kanskje sjekke tiden, skriver Niley Patel i The Verge.

Patel skriver at det også kan ta en evighet å starte apper, og at de noen ganger ikke vil starte i det hele tatt.

Apple skal imidlertid slippe en oppdatering innen klokka kommer i salg den 24. april, som er ment å ta hånd om denne typen problematikk.

Batteritid: Omtrent en dag

INGEN KABLER: Apple Watch lades med en medfølgende magnetisk ladeplate. Foto: APPLE
INGEN KABLER: Apple Watch lades med en medfølgende magnetisk ladeplate. Foto: APPLE Vis mer


Hva gjelder batteritid ser den ut til å ligge på rundt en dag, som Apple har sagt på forhånd, men kortere når man bruker funksjoner utover bare varsler fra mobilen.

Også her er meningene delte: Noen, som Mashable og Re/code synes batteritiden er bedre enn forventet, mens andre, som Cnet, synes den er dårlig sammenlignet med andre smartklokker.

Få har riktignok gjort noe stort poeng av det - hverken i den eller eller andre retningen.

Er den nyttig?

Et av de viktigste spørsmålene rundt så vel Apple Watch som andre smartklokker, er om den er nyttig. Til tross for noen startproblemer, ser anmelderne ut til å mene ja, den kan være det. De har likevel ulike oppfatninger av akkurat hva som er nyttig.

Geoffrey A. Fowler i Wall Street Journal oppdaget at det var flere oppgaver han kunne gjøre raskere på klokka enn mobilen, som å sørge for at han får med seg viktige beskjeder, diktere en melding, sjekke været, styre musikk og ta et bilde ved å bruke klokka som fjernkontroll for telefonen.

Varslingsmas

Varslingene kan imidlertid være frustrerende i starten, rett og slett fordi det kan bli for mange av dem.

- Apple sender et pushvarsel hver gang du får en jobbmail, en personlig mail, direktemelding på Twitter, melding på Facebook og hver gang det skjer noe med en annen tjeneste, skriver Joshua Topolsky i Bloomberg Business.

Bloomberg-journalisten fikk orden på sakene etter å ha deaktivert varsler for noen tjenester og lagd en VIP-liste med epostadresser.

Tommel opp for klokkebetaling

I tillegg til å få varsler fra iPhonen, skal du også kunne bruke Apple Watch til å betale i butikken med betalingstjenesten Apple Pay. Og det fungerer utmerket, ifølge anmelderne.

Det er omtrent bare å holde klokka inntil en betalingsterminal, og vips er transaksjonen gjennomført.

- Apple Pay er min favorittdel av hele klokka, et lite «blast from the future», skriver Nilay Patel i The Verge.

LES OGSÅ: Vi har testet Apple Pay i Norge

God aktivitetsmåler

GJØR DEG MER AKTIV? Helsefunksjonene er laget for å motivere deg til å gå og røre mer på deg i hverdagen. Foto: APPLE
GJØR DEG MER AKTIV? Helsefunksjonene er laget for å motivere deg til å gå og røre mer på deg i hverdagen. Foto: APPLE Vis mer


Helse og trening er også et viktig aspekt med Apple Watch. Den kommer med to apper, Activity og Workout.

Den første holder oversikt over hvor aktiv du er i løpet av en dag på samme måte som et treningsarmbånd gjør. Den siste skal brukes til, som navnet antyder, trening.

Anmelderne er stort sett samstemte i at Apple Watch ikke er en «game changer» på dette området, men fungerer som en grei erstatning for de mer dedikerte produktene, kanskje først og fremst armbånd som Fitbit og Jawbone.

- Jeg liker de jevnlige påminnelsene om at jeg må røre på meg, skriver Lauren Goode for Re/code.

Goode opplevde også den innebygde pulsmålingen som ganske presis, bedre enn andre smartklokker som måler pulsen på håndleddet, og på nivå med pulsbeltene man fester på kroppen.

Kostbar affære

Si din mening

Får du lyst på Apple Watch etter å ha lest anmeldelsene? (Avsluttet)
Smartklokker, hva skal jeg med det?(32%) 791
Ja, men jeg hadde kjøpt uavhengig av anmeldelsene.(22%) 557
Nei, i så fall venter jeg på neste generasjon.(21%) 538
Nei, jeg vil heller ha en annen smartklokke!(17%) 434
Ja, nå ble jeg fristet!(7%) 184
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mange synes også Apple Watch er dyrere enn den burde være. Sportsutgaven er den rimeligste og koster 349 og 399 dollar for henholdsvis 38mm og 42mm-utgavene av klokka.

549-1049 dollar er prisen for den mellomste bukkene bruse; Apple Watch. Denne er i rustfritt stål og prisen varierer med hvilken klokkerem du går for. 42mm-utgaven koster 50 dollar ekstra.

10. april begynner også forhåndssalget av Apple Watch Edition, den dyreste utgaven. Prislappen starter på 10.000 dollar. Hvorfor? Jo, fordi den er laget i 18 karat gull.

Men trenger man den?

Det var anmelderne definitivt ikke samstemte i. Faktisk synes mange å være av den oppfatning av at dette ikke er et må-ha-produkt. Men at det har potensialet til å bli det.

- Men den er uten tvil, den beste smartklokka på markedet, mener Joshua Topolsky i Bloomberg Business, og han er ikke den eneste anmelderen som skriver det.

Lurer du på hvordan Apple Watch er i daglig bruk? Sjekk Joanna Stern i Wall Street Journal sin videoanmeldelse under:

SAMLESIDE:
Smartklokker