Googles første Nexus-telefon blir sannsynligvis den andre telefonmodellen som får den nye Android-versjonen. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/johanl/4585763335/">Physical Notifications</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/johanl/">Johan Larsson</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">CC-BY</a>)
Googles første Nexus-telefon blir sannsynligvis den andre telefonmodellen som får den nye Android-versjonen. (Foto: Physical Notifications av Johan Larsson, CC-BY)Vis mer

Android v2.3 Gingerbread annonsert

...og Samsung har laget den nye Google-telefonen.

Google har i dag annonsert den nyeste versjonen av Google Android, som lenge har vært kjent under kodenavnet "Gingerbread" (pepperkake). Dette er altså oppfølgeren til den gjeldende versjonen, 2.2 (Froyo), som stadig flere modeller kjører i dag.

Les mer om Android v2.2 Froyo

I tillegg har selskapet avslørt arvtakeren til Nexus One, nemlig Nexus S, men denne gangen er det Samsung som lager telefonen, og ikke HTC. Mer om den mot slutten av artikkelen.

Bedre strømhåndtering

Mange av de nye oppgraderingene i Gingerbread er gjort for å forbedre batterilevetiden til telefonene. For det første er brukergrensesnittet finpusset slik at det bruker flere mørke farger (sparer strøm på LED-baserte skjermer). I tillegg skal det nye grensesnittet være mer effektivt i bruk og lettere å lære seg.

Android v2.3 Gingerbread annonsert


Operativsystemet er også forbedret når det gjelder håndtering av kjørende prosesser. Versjon 2.3 vil i større grad nedprioritere og lukke applikasjoner som bare ligger i bakgrunnen og tar opp prosessorkraft, slik at batteriet spares. Menyen der du kan se hva som bruker strøm er også mer detaljert, slik at du på applikasjonsnivå kan se hva som har brukt av batteriet.

Bedre tastatur

Google har oppgradert tastaturfunksjonaliteten i versjon 2.3, vel å merke hvis du ikke har valgt å bytte ut tastaturet med et annet. Tastene har endret størrelse og plassering for å forbedre treffsikkerheten, og forslag til ordbok-ord er blitt tydeligere enn før. Merking av tekst går også lettere enn før, og minner i stor grad om hvordan funksjonen er implementert i Apples iOS, der du kan dra i brytere foran og bak teksten for å utvide eller redusere teksten som er merket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Android v2.3 Gingerbread annonsertGingerbread får også støtte for SIP-telefoni, som lar brukere ringe hverandre via IP slik at samtalen går over datanettet fremfor telefonnettet, og som typisk er gratis hvis du har WiFi-tilgang. En annen nyhet er en NFC-leser (near field communication) som lar telefonen interagere med objekter i nærheten slik at du for eksempel kan betale på restaurant direkte med mobiltelefonen. I tillegg støttes flere kameraer (typisk foran og bak).

Høyere 3D-ytelse

Telefoner som kjører v2.3 vil også yte bedre på 3D-spill, både på grunn av oppdaterte grafikkdrivere, men også fordi den nye Android-utgaven håndterer skjermberøringer bedre enn før. I tillegg støttes flere typer sensorer, som blant annet gyroskop (3D), rotasjon, aksellerasjon, barometer etc.

Mer informasjon: Android 2.3 platform highlights

To av Samsungs google-telefoner, Nexus S med Android operativsystem, er med på turen. Foto: Produsenten
To av Samsungs google-telefoner, Nexus S med Android operativsystem, er med på turen. Foto: Produsenten Vis mer


Nexus S

Den første telefonen som kommer med versjon 2.3 installert, blir den nye Google-telefonen, Nexus S, som denne gangen er laget av Samsung. Det er også forventet at Nexus One (den første Google-telefonen, laget av HTC) blir den første som får oppdateringen, så får vi håpe at andre produsenter er kjapt på banen med å oppgradere sine.

Nexus S får en fire tommer stor skjerm med 800x480 pikslers oppløsning, med en prosessorhastighet på 1GHz og 16GB innebygd minne (+ microSD). Telefonen kommer med to kameraer (5Mp bak + VGA foran) slik at du kan bruke den til videosamtaler, og selvasgt hele pakka med Bluetooth (v2.1), WiFi (802.11 b/g/n), GPS etc.

Beklageligvis skrev vi først at Nexus S hadde microSD-kortplass, men det stemmer ikke.

I tillegg får Nexus-telefonen gyroskop slik at den kan bli morsommere å spille på.

I motsetning til den første Google-telefonen vil Nexus S komme på det norske markedet, med antatt lansering våren 2011.