– Android-nettleseren 52% raskere enn iOS' Safari

...men stemmer tallene?

Android brukte i snitt over ett sekund kortere tid enn iOS på 45.000 nettsider, men er målingen gjort relevant? Foto: Blaze
Android brukte i snitt over ett sekund kortere tid enn iOS på 45.000 nettsider, men er målingen gjort relevant? Foto: Blaze Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske selskapet Blaze har publisert en relativt omfattende test av nettleseren på Android-plattformen og nettleseren for iOS.

Teamet sjekket lastetiden på nettsidene til alle selskapene på Fortune 1000-listen, der de 1000 største amerikanske selskapene med tanke på inntjening befinner seg.

Testen ble utført 45 ganger pr nettsted, spredt på ulike tider av døgnet og på forskjellige dager. For øvrig ble den også utført over WiFi og ikke over mobilnettet.

Resultatet var klinkende klart – Android-nettleseren lastet 84% av nettsidene raskere og var i snitt 52% raskere enn iOS-nettleseren, der snittiden det tok for å laste en nettside var 2,14 sekunder vs 3,25 på iOS.

Men hvordan ble testen utført?

For å utføre testen har ikke Blaze-temaet sittet manuelt med stoppeklokke. De har selv laget en klient for begge plattformer, som automatisk måler tiden det tar å laste en nettside, og som gjør hele denne testen ganske automatisk.

Nettopp det kan vise seg å være en svakhet, for det ser ut til at det foreløpig kun er Safari (Apples nettleser som følger med) som drar nytte av Nitro-motoren som ble introdusert i den siste utgaven av iOS, og ikke applikasjoner som bruker den såkalte embedded-nettleseren; komponenter applikasjonene kan bruke for å vise nettsider. I tillegg har siste utgave av Safari støtte for flertrådet asynkron sidelasting og HTML5-hurtiglagring, for å holde oss til vårt kjære språk.

Undersøkelser av The Register har nemlig vist at webapplikasjoner kjører to og en halv gang så sakte dersom de kjøres direkte fra iPhone-hjemmeskjermen (altså som et bokmerke) fremfor å bli åpnet "manuelt" i Safari. Hvorvidt dette er med overlegg fra Apple (for å fremme egen app store) eller om det er en feil som vil bli rettet, diskuteres heftig i disse dager, og selskapet har ikke svart The Register etter flere henvendelser.

I kjølvannet av undersøkelsen har Blaze postet en oppdatering med en anmodning om at Apple gjør ytelsesforbedringene tilgjengelig også for andre applikasjoner enn Safari, slik at testen kan gjøres enda mer relevant, selv om de selv virker å tvile på om dette vil forandre ting dramatisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer