Android L er bedre på alt

Vi har testkjørt.

<b>NYE ANDROID L:</b> Dette er nye Android som skal være ferdig utviklet i høst, men har du noe annet enn en Nexus-mobil, er sjansen stor for at du vil måtte vente noen måneder ekstra. Foto: TROND BIE
NYE ANDROID L: Dette er nye Android som skal være ferdig utviklet i høst, men har du noe annet enn en Nexus-mobil, er sjansen stor for at du vil måtte vente noen måneder ekstra. Foto: TROND BIEVis mer

Google har avslørt Android L, den neste versjonen av mobil- og nettbrett OS-et, som lanseres i endelig versjon til høsten.

Les også: Her er Android L

Ny Android i høst

Derfor har vi selvsagt brukt helgen på å leke oss med, og gjøre oss komfortable med den nye programvaren.

Og vi kan starte med å si: Har du brukt Android tidligere er det ingenting her som kommer til å skremme deg bort, eller få deg til å klø deg i hodet.

Alt er som det var tidligere, det bare fungerer bedre, kjappere og smartere. Den lille ekstra prikken over i-en er at det ser bedre ut også (det nye designspråket er døpt «Material Design»).

Se selv, i denne videoen vi har tatt opp direkte fra vår Nexus 5:

 

Ytelse og opplevelse

SONY-INSPIRERT?: De nye tastatur-knappene minner om Playstation. Foto: TROND BIE
SONY-INSPIRERT?: De nye tastatur-knappene minner om Playstation. Foto: TROND BIE Vis mer

Det er to områder, foruten grensesnitt og funksjoner, vi ønsker å si litt om: Ytelse og koblingen mot resten av nettet.

For Android L er ikke bare en finpuss med noen nye funksjoner og forbedringer på enhetene, men også det første operativsystemet fra Google der selskapet virkelig ønsker å forene dingsen du holder i hånda med alle appene, og resten av nettet.

Appene skal være enda mer på nett enn tidligere, og nettet skal være mer som apper hva angår ytelse og design.

Hvordan dette blir i praksis vet vi ikke helt enda, men svarene vil komme i løpet av året.

De aller fleste må vente lenger

BUTIKKEN: Play Store ser helt lik ut, men det kan jo tenkes det kommer en oppdatering av denne senere. Foto: TROND BIE
BUTIKKEN: Play Store ser helt lik ut, men det kan jo tenkes det kommer en oppdatering av denne senere. Foto: TROND BIE Vis mer

Har du en mobil fra Samsung, LG, Sony eller andre store aktører, vil du måtte vente noe lenger til å få oppleve Android L.

Har du en Nexus-enhet fra Google vil du få levert oppdateringen når den er ferdig utviklet av Google.

Dette fordi produsentene må skreddersy sine skall som ligger over det nye operativsystemet, og dette tar ofte flere måneder.

Vi har også testet den første Android-TV-boksen

En mykere opplevelse

BEDRE OVERSIKT: Innstillingsmenyen føles ikke like overlessede som tidligere, og har et naturlig designspråk det er lett å bli glad i. Foto: TROND BIE
BEDRE OVERSIKT: Innstillingsmenyen føles ikke like overlessede som tidligere, og har et naturlig designspråk det er lett å bli glad i. Foto: TROND BIE Vis mer

Når det kommer til ytelse merkes det allerede ganske fine forbedringer. Dette fordi Google har skiftet «app-motor» fra noe som heter «Dalvik» til «ART».

Vi skal ikke gå mer teknisk til verks enn å oppsummere med at dette betyr at mobilen føles kjappere, bruker mindre batteri og kan skifte mellom åpne apper og nettsider (nettsidefaner skal også vises i multitasking-vinduet, men det er ikke aktivert i denne testversjonen) nesten sporenstreks.

Alt føles rett og slett mykere, og mer «snappy».

Dette er noe vi har håpet at Android skulle bli bedre på i noen år - nå har de endelig klart det.

Android L er nesten på iOS-nivå når det kommer til sistnevnte, og dette er jo bare en testversjon for utviklere.

Dette lover derfor veldig godt.

Veldig stabil

DET NYE VARSELSENTERET: Det viser ikke bare været ved å flikke tommelen ned fra toppen av mobilen, men også alle andre varsler du får. Foto: TROND BIE
DET NYE VARSELSENTERET: Det viser ikke bare været ved å flikke tommelen ned fra toppen av mobilen, men også alle andre varsler du får. Foto: TROND BIE Vis mer

Selv om dette er en utviklerversjon opplevde vi i løpet av tre testdager null systemkrasj på vår LG Nexus 5.

Det betyr likevel ikke at alt fungerer:

Det er en rekke apper som ikke er skrudd sammen for Android L (en komplett liste her), og som derfor enda ikke fungerer (Dropbox, for eksempel), men de aller fleste appene fungerte helt utmerket (de har enda ikke krasjet), og inkluderer:

* Spotify
* Facebook
* Gmail og Exchange-epost
* Slingshot
* Play Store
* Maps
* Google+
* Camera
* Keep
* Chrome

Dropbox og tilhørende foto-app Carousel fikk vi ikke til å fungere, men vi klarte å koble til apper som bruker Dropbox for nett-lagring.

Alt i alt er dette en flott oppdatering som vil få ytterligere forbedringer og finpuss innen den lanseres i endelig versjon i høst.

Den visuelle stilen er rolig og dempet, animasjonene og de nye programvareknappene intuitive.

Det betyr at du ikke behøver å venne seg til noe som helst.

Sjekk alle mobiltestene fra Dinside