Xiaomi blir solgt med MIUI-ROM til en billig penge, til tross for svært mye krutt under panseret. Foto: Engadget, gjengitt med tillatelse
Xiaomi blir solgt med MIUI-ROM til en billig penge, til tross for svært mye krutt under panseret. Foto: Engadget, gjengitt med tillatelseVis mer

Android-beist med MIUI-ROM

Spennende mobilnyhet fra Kina.

Google står bak Android-operativsystemet, som er basert på åpen kildekode, og som hvem som helst kan laste ned og utvikle videre.

Det gjør også mobilprodusentene. Som regel lar de kjernefunksjonaliteten være den samme, men bygger egne grensesnitt og funksjoner på toppen, som HTCs Sense, Samsungs TouchWiz, Motorolas Motoblur og så videre.

I tillegg finnes det mange utviklermiljøer som går dypere og bytter ut store deler av operativsystemet, der de lager såkalte custom ROMs. Den mest utbredte varianten er kanskje CyanogenMod, som vi testet på en "gammel" HTC Desire tidligere i sommer, men for å kunne installere en slik, må du ofte roote telefonen og dermed bryte garantien.

En annen svært populær variant er MIUI, og nettopp denne ROM-en kommer nå ferdig installert på en ny telefon fra Kina – Xiaomi.

Under ser du en liten demonstrasjon av hvordan MIUI er i praksis, med et delikat grensesnitt og svært gode tilpasningsmuligheter (sjekk for eksempel hvor mange fine temaer det finnes).

Full av krutt

Og det er ikke rent lite under panseret på denne telefonen. Prosessoren er en dobbeltkjernet Snapdragon-prosessor som er klokket til 1,5GHz; altså prosessormessig den høyest spesifiserte telefonen i dagens marked.

DinSides mobiltester

Skjermen på fire tommer er laget av Sharp og har en oppløsning på 854x480 (16:9), og interessant er det også å se at batteriet er kraftigere enn hva som er standard i dag – de fleste modeller ligger på 1500mAh, mens Xiaomi har 1930mAh å by på; altså rundt 30% mer enn hva som er vanlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telefonen kommer altså med MIUI-ROMen forhåndsinstallert, en opplåst bootloader (som gjør at du kan bytte til noe annet dersom du foretrekker det) og 4GB ROM + 1GB RAM, som med andre ord betyr at det bør være rikelig med lagringsplass til applikasjoner som ikke kan kjøres fra minnekort. Det er også mulig å bygge ut minnet med micro SD-kort inntil 32GB.

Kameraet har en oppløsning på åtte megapiksler og er lyssterkt med blenderåpning på f/2,4. Xiaomi har selvsagt WiFi og Bluetooth, og veier 149 gram. Under skjermen finner du de sedvanlige tre knappene, pluss en separat kamerautløserknapp på siden av telefonen.

Prisen er også oppsiktsvekkende lav til 2000 kinesiske Yuan, som blir cirka 1700 kroner med dagens kurs.

Planlagt salgsstart er i oktober på det kinesiske markedet, så får vi se om det for nordmenn kreves litt eBay-ing, eller om den slippes i flere markeder etter hvert.

Mer informasjon: MIUIs hjemmesider