<strong>MYE FORSKJELLIG:</strong> iPhone 4S kjører Retina Display, HTC Titan har WVGA LCD mens Nokias nye Lumia 710 har ClearBlack-teknologi. Hva betyr alt dette egentlig?  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MYE FORSKJELLIG: iPhone 4S kjører Retina Display, HTC Titan har WVGA LCD mens Nokias nye Lumia 710 har ClearBlack-teknologi. Hva betyr alt dette egentlig? Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

AMOLED, Retina, S-LCD, ClearBlack?

Vi har fått et hav av forskjellige skjermtyper. Her har du forklaringen.

Publisert
Sist oppdatert

Når du skal kjøpe deg ny mobil åpenbarer det seg raskt en jungel av nye utrykk.

Mange av disse går på skjermtyper. Apple kjører sine Retina-skjermer, Samsung sin Super-AMOLED mens Nokia har kommet med ClearBlack.

Men er alt dette bare markeds-gimmick og tull, eller ligger det noen faktisk teknologi bak alle utrykkene?

<strong>HAR RETINA DISPLAY:</strong> iPhone 4.  Foto: Pål Joakim Olsen
HAR RETINA DISPLAY: iPhone 4. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Retina Display

Apple liker ikke å forholde seg til begrepene resten av bransjen bruker. De har som kjent et mantra om at ting "bare skal fungere", så tekniske termer som skjermoppløsning er ikke noe de fremhever i reklamene sine.

De nye iPhone-modellene har derfor fått en skjerm som de simpelthen kaller Retina Display. På en iPhone er dette i virkeligheten en LED-belyst LCD-skjerm med 960 ganger 640 piksler, laget av LG eksklusivt for Apple.

Grunnen til at de kaller den Retina Display, er at et normalt øye ikke skal se individuelle piksler på den fra en normal avstand (retina betyr netthinne). Akkurat dette strides de lærde om, men i teorien skal ikke et menneskelig øye kunne skille punkter fra hverandre om det er mer enn 300 av dem per tomme, og man ser bildet fra tolv tommers avstand (30 centimeter). Og Retina Display har 326 piksler per tomme (PPI).

RETINA-EKSEMPEL: Test av iPhone 4S

Apples markedsføring av teknologien finnes her, mens Wikipedias noe mer balanserte dekning finnes her.

<strong>HAR AMOLED:</strong> Playstation Vita.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HAR AMOLED: Playstation Vita. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


LCD og AMOLED

Frem til nå har de aller fleste mobilskjermer vært varianter av LCD; teknologien man bruker i alt fra kalkulatorer til klokker. AMOLED begynner nå å ta over, og forskjellen kan være svært stor. Blant annet gir AMOLED-skjermer mye dypere sortnivåer, noe som kan viktigere for oppevelsen enn man tror uten å ha sett det selv.

Forkortelsen AMOLED står for "active-matrix organic light-emitting diode", og består egentlig av to forkortelser: "Active-matrix" (AM) viser til teknologien som får de organiske lysdiodene (OLED) til å skru seg av og på. LCD står for "liquid crystal display" og bruker flytende krystaller for å skape bilder.

LCD-skjermer gir ikke ut lys, og er derfor avhengig av bakgrunnlys for at du skal se hva som skjer. AMOLED lyser av seg selv; hver enkel lysdiode gir ut både lys og farge. Grunnen til at sort blir ekstra sort med AMOLED er derfor at sort vises ved å skru av deler av skjermen. På andre skjermer vil bakgrunnlyset gjøre at det som skulle vært sort, i realiteten bare blir veldig mørk grått.

Mangelen på bakgrunnslys kan også gi AMOLED-mobiler bedre batteritid når skjermen viser mye sort, som for eksempel Windows Phone 7. Men AMOLED bruker til gjengjeld mer batteri enn LCD når det vises mye hvitt. Derfor har vi fått mobile nettsider som Black Google Search, som skal spare AMOLED-folket for sårt trengt batterjus.

AMOLED-EKSEMPEL: Test av Playstation Vita

LCD-EKSEMPEL: Test av LG Prada 3.0

Du finner mer godt lesestoff om LCD og AMOLED på Wikipedia.

<strong>HAR SUPER AMOLED PLUS:</strong> Samsung Galaxy SII.  Foto: Pål Joakim Olsen
HAR SUPER AMOLED PLUS: Samsung Galaxy SII. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


Super AMOLED/Super AMOLED Plus/S-LCD

Å bare ha AMOLED er ikke nok. Samsung kom derfor med Super AMOLED, og enda bedre: Super AMOLED Plus.

Super AMOLED betyr først og fremst at telefonen ikke trenger et eget glass for berøringssensoren. Sensoren blir så og si innebygget i selve AMOLED-skjermen. Dette skal blant annet bidra til bedre bilder, kortere responstider og ikke minst mindre refleksjon, for eksempel i sollys. Generelt skal Super AMOLED også bruke mindre batteri, samtidig som de gir mer lys fra seg. Innsynsvinkelen skal også være bedre.

Forskjellen mellom Super AMOLED og Super AMOLED Plus er hvordan de organiserer diodene sine, altså de lysende prikkene som sammen danner en piksel. Super AMOLED bruker noe som kalles Pentile, mens Super AMOLED Plus bruker Real Stripe. Sistnevnte bruker tre "sub-piksler" per piksel, i stedet for to, og skal dermed gi flere detaljer.

Tradisjonen tro skal Plus-utgaven dessuten bruke mindre batteri, gi deg mer lys og være tynnere.

Også LCD kommer i flere varianter, blant annet Super LCD, eller S-LCD. Dette er et samarbeid mellom Sony og Samsung, og disse skjermene skal likne AMOLED med tanke på sortnivåer og innsynsvinkler. Men DinSide så en klar forskjell på for eksempel Nokia Lumia 800 sin AMOLED-skjerm og HTC Titan sin S-LCD-skjerm med tanke på sortnivå, selv om vi skrøt av Titans svarthet i vår test.

SUPER AMOLED-EKSEMPEL: Test av Samsung Galaxy Note

SUPER AMOLED PLUS-EKSEMPEL: Test av Samsung Galaxy SII

S-LCD-EKSEMPEL: Test av HTC Desire HD

Wikipedia gir en kort oversikt over Super AMOLED-konseptene her, mens blant annet OLED-Info.com går dypere inn i materien.

<strong>HAR 720P HD:</strong> Samsung Galaxy Nexus.  Foto: Pål Joakim Olsen
HAR 720P HD: Samsung Galaxy Nexus. Foto: Pål Joakim Olsen Vis mer


QHD/HD/WVGA

HD står for "high definition", altså høy oppløsning. Jo høyere oppløsning, jo flere piksler har skjermen, og jo mer detaljerte blir bildene. Dette blir spesielt synlig på nettsider som ikke er laget for små skjermer, der liten skrift krever mange piksler for å bli leslig. Nøyaktig hvor mange piksler HD er, varierer fra hva slags type HD man snakker om.

Noen modeller, som Motorola Atrix, leveres med QHD. Dette betyr 960 ganger 540 piksler.

Den første Android 4.0-modellen, Samsung Galaxy Nexus, har HD. Dette er 1280 ganger 720 piksler, som også kalles 720p.

Man har også VGA-betegnelser, som WVGA ("wide video graphics array"). Dette betyr 480 piksler ganger diverse andre. For eksempel har HTC Titan en WVGA-oppløsning som tilsvarer 800 ganger 480 piksler.

Men hvor mange piksler skjermen består av sier ikke alt om hvor høy oppløsningen faktisk oppleves. For det er hvor mange piksler per tomme som bestemmer hvor detaljert bildet blir. En stor skjerm må derfor ha flere piksler for å se like bra ut som en mindre skjerm. En liten skjerm med QHD kan med andre ord se like bra ut som en stor skjerm med HD. Målet på dette kalles PPI, som står for "pixels per inch", eller piksler per tomme. For eksempel har Apples Retina-skjermer på iPhone 4 en PPI på 326.

HD-betegnelsene brukes også om filming. Om mobilen din kan ta video i full HD, eller 1080p, betyr dette altså filmer som består av 1920 ganger 1080 piksler.

QHD-EKSEMPEL: Test av Motorola Atrix

HD-EKSEMPEL: Test av Samsung Galaxy Nexus

WVGA-EKSEMPEL: Test av HTC Titan

Mer om havet av forskjellige oppløsninger finner du på Wikipedia.

<strong>HAR CLEARBLACK:</strong> Nokia Lumia 800.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
HAR CLEARBLACK: Nokia Lumia 800. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


ClearBlack

Mange av Nokias modeller har noe som kalles ClearBlack. Deres nye flaggskip Lumia 800, for eksempel, som har en ClearBlack AMOLED-skjerm.

Hemmeligheten skal ligge i hvordan Nokia filtrerer lyset i sine skjermer. En mobilskjerm består nemlig av mange lag, blant annet filtre, berøringssensor og selve skjermen.

Ved hjelp av flere polariseringsfiltre, som bruker samme prinsipper som solbrillene dine, klarer de å unngå at sollyset blir reflektert tilbake til deg fra berøringssensoren. Samtidig som lyset fra selve AMOLED-delen faktisk blir det, da dette lyset ikke går gjennom alle de samme filtrene. Noen av filtrene ligger nemlig mellom selve skjermen og berøringssensoren, altså bak det som skaper lyset du egentlig vil se.

Og at refleksjoner fra berøringssensoren er et reelt problem, så vi blant annet på Samsung Galaxy Nexus.

CLEARBLACK-EKSEMPEL: Test av Nokia Lumia 800

En mer inngående forklaring finner du på Nokias blogg.

Hvor viktig er skjermen når du skal kjøpe ny mobil? (Avsluttet)
Svært viktig(65%) 536
Ganske viktig(29%) 240
Lite viktig(6%) 52
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Spiller det noen rolle?

Mobilprodusenter må skille seg fra mengden. De må ha noe ingen andre har. Dermed holder det ikke å ha AMOLED-skjerm. De må ha Super AMOLED Plus. De må ha ClearBlack. De må ha Retina Display.

Men må du?

Nei. Det viktigste er hovedteknologiene, i dette tilfelle AMOLED versus LCD, og hvilken oppløsning skjermen kjører. AMOLED-skjermene ser i de fleste tilfeller bedre ut enn LCD. Og jo høyere oppløsning jo bedre vil alt se ut.

Samtidig er ikke dette alt. Noen skjermer har for eksempel problemer med refleksjoner fra berøringssensoren, noe påpekte i vår test av Samsung Galaxy Nexus. Og mye av forskjellen ser du ikke før du sammenlikner skjermene side om side. Og da er det kanskje ikke så farlig når alt kommer til alt.

Så om du befinner deg i mobilbutikken og klør deg i hodet: Stol på øynene dine. Snu på skjermen, sjekk innsynsvinkelen, utsett skjermen for sterkt lys, last opp nettsider med liten skrift. Det du synes er best, er best for deg.

Verre er det egentlig ikke.

Alle våre mobiltester finner du her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer