<B>VIL HA SLUTT PÅ TYVERIENE:</B> Amerikanske telekommunikasjons-myndigheter vil ha slutt på mobiltyveriene, blant annet gjennom storslått, internasjonalt samarbeid. Foto: Ill./Colourbox
VIL HA SLUTT PÅ TYVERIENE: Amerikanske telekommunikasjons-myndigheter vil ha slutt på mobiltyveriene, blant annet gjennom storslått, internasjonalt samarbeid. Foto: Ill./ColourboxVis mer

Amerikanerne vil ha mobilt supersamarbeid

Vil gjøre livet mye surere for mobiltyvene.

Smartmobiler har blitt en veldig lukrativ salgsvare for Apple, Samsung og andre produsenter, men samtidig har det dukket opp et betydelig gråsonemarked bestående av dyre, stjålne mobiltelefoner.

Du kan være helt sikkert på at mange av telefonene som hvert år stjeles i Norge, og ikke minst i hovedstaden, blir sendt videre til utlandet, men nå vil mektige, amerikanske FCC sørge for at så mange som mulig av disse mobilene blir ubrukelige.

Advarer reisende: Sidemannen din kan være en tyv

Ambisiøst prosjekt

FCC er et uavhengig, regjeringsoppnevnt organ som blant annet regulerer det amerikanske mobilmarkedet, i tillegg til å representere USAs interesser innen internasjonal telekommunikasjon.

De inviterer nå til et gigantisk, internasjonalt telesamarbeid for å gjøre stjålne mobiltelefoner ubrukelige, også når de blir tatt videre til utlandet. Det såkalte PROJECTS-prosjektet består av en trepunktsplan, som skal gjøre livet betydelig surere for lommetyver og andre som lever av å omsette stjålnet mobiler.

TVUNGEN KODE? Amerikanske FCC vil at passord skal aktivert i samme øyeblikk som du tar i bruk mobiltelefonen.
TVUNGEN KODE? Amerikanske FCC vil at passord skal aktivert i samme øyeblikk som du tar i bruk mobiltelefonen. Vis mer


Det første, og sannsynligvis vesentligste punktet innebærer opprettelsen av en gigantisk og mer eller mindre universell database, der amerikanske og internasjonale teleoperatører selv kan registrere stjålne mobiltelefoner. FCC har ifølge Mashable allerede sendt ut invitasjoner til "alle land i verden" om å benytte seg av databasen.

Les også: Slik sikrer du mobilen mot tyveri

Artikkelen fortsetter under annonsen

Apple og Samsung er med

Det andre punktet er en oppfordring til alle mobiltelefonprodusentene om å legge inn automatisk passordsikring av mobiltelefonen. I dag er det stort sett slik at kodefunksjonen aktiveres i etterkant av brukeren, men FCC mener at en obligatorisk kode vil tvinge mobilbrukerne til å bli mer bevisst på mobilsikkerhet.

Det tredje og siste punktet bygger videre på det andre, der bevisstgjøring rundt sikkerhet står i fokus. FCC skal sette i gang med utstrakt, offentlig opplæringsvirksomhet (i USA) rundt mobilsikkerhet, blant annet ved å informere om hvilke apper som tillater at brukeren kan låse mobilen og slette alle dataene på enheten i etterkant av at mobilen er stjålet.

Sjekk også tjenesten som tar bilde av tyven, og sender det til deg

Store navn som Apple, Samsung, Nokia og HTC skal allerede ha knyttet seg til FCCs plan, mens en rekke store amerikanske mobiloperatører har forpliktet seg til å gi prosjektet PROJECTS luft under vingene.