<strong><strong>SEKS KAMERAER:</strong></strong> Amazons første mobiltelefon har flere unike finesser. Foto: AMAZON
SEKS KAMERAER: Amazons første mobiltelefon har flere unike finesser. Foto: AMAZON Vis mer

Amazon lanserer Fire Phone

Selsksapets første mobiltelefon går rett inn i Amazon-økosystemet.

Publisert
Sist oppdatert

I går kveld norsk tid lanserte Amazon sin første telefon, og ryktene i forkant viste seg å stemme godt.

Kanskje mest oppsiktsvekkende er de fire infrarøde kameraene på forsiden av telefonen som sørger for å registrere hvordan hodet ditt er plassert i forhold til skjermen til en hver tid.

Dette åpner for en helt ny måte å tenke grensesnitt på, der det å bikke telefonen (eller hodet) kan gjøre at skjermbildet endres; for eksempel ved å hente frem en meny, kartinformasjon eller la deg titte rundt hushjørnet når du spiller et spill. Amazon kaller det «dynamic perspective».

Ubegrenset lagringsplass

Kjøpere av Fire Phone får også ubegrenset gratis lagringsplass i Amazons nettsky til bildene de tar – i full oppløsning, som Amazon så vidt vi vet er alene om (Google tilbyr ubegrenset lagringsplass, men med lavere oppløsning på bildene).

Kameraoppløsningen bak er 13 megapiksler og kameraet har største blenderåpning på f/2,0, som er på linje med de markedsledende telefonene på dette punktet. Fire Phone har også en egen kameraknapp.

Skjermen er 4,7 tommer over diagonalen med oppløsning på 1280x720; altså ikke full HD slik flere av dagens toppmodeller har (LG G3 har til og med enda større oppløsning – test kommer over helga). Dog skal den være svært lyssterk med oppgitte 590 nits lysstyrke, som bør bety at den presterer godt i sterkt sollys.

Gjenkjenner 100 millioner ting

Telefonen får også bakt inn Amazons Firefly-funksjon. Denne aktiveres med en egen knapp, og fanger så opp det du ser eller hører. Eksempelvis kan den gjenkjenne sanger (på samme måte som Shazam), et DVD-cover (slik at du kan sjekke prisen og eventuelt kjøpe på Amazon direkte) eller gjenkjenne at du ser på «Breaking Bad» og dermed gi deg muligheten til å kjøpe flere episoder.

Les også: Breaking Bad har aldri sett bedre ut

<strong><strong>X-RAY:</strong></strong> Amazons X-ray-funksjon gjør mobiltelefonen til en infoskjerm når du ser film.
X-RAY: Amazons X-ray-funksjon gjør mobiltelefonen til en infoskjerm når du ser film. Vis mer


I tillegg kommer en rekke andre tjenester. Fire-nettbrettene har lenge hatt den såkalte X-ray-funksjonen som gjør at du får opp informasjon om for eksempel skuespillere når du ser på en film.

Skjerm nummer to

Leier du en film, kan du sende den direkte via Fire TV-boksen og bruke telefonen som skjerm nummer to med ekstra informasjon. Dette er selvsagt koblet opp mot Imdb.com; internetts «Mekka» hva gjelder film. Nettstedet eies av Amazon.

Amazon har nå også både video- og musikkstrømmetjeneste som kan brukes på Amazon-enhetene. Kjøpere av telefonen får ett gratis år med Amazon Prime, der både filmstrømming, musikkstrømming, gratis lån av over 500.000 bøker og gratis frakt på varer man bestiller et inkludert. Dette koster til vanlig 99 dollar i året.

Les også: Amazon lar deg scanne strekkoden og få ny vare på døra

Døgnåpen video-kundeservice

<strong><strong>DØGNÅPENT:</strong></strong> Via «Mayday»-funksjonen kan du videoprate med kundeservice og få hjelp direkte på telefonen. Tjenesten er tilgjengelig hele døgnet året rundt.
DØGNÅPENT: Via «Mayday»-funksjonen kan du videoprate med kundeservice og få hjelp direkte på telefonen. Tjenesten er tilgjengelig hele døgnet året rundt. Vis mer


«Mayday» er Amazons kundeserviceprogram der du kan spørre om det du måtte lure på med telefonen, og Amazon-sjef Jeff Bezos har som mål at alle skal få svar i løpet av 15 sekunder. Dette skjer med levende video og er tilgjengelig døgnet rundt. De som hjelper deg har også mulighet til å fjernstyre telefonen din og tegne på skjermen for å hjelpe deg.

Amazon har brukt Googles Android-operativsystem som utgangspunkt i sitt Fire OS (som også kjøres på Kindle Fire-nettbrettene), men skrelt ut alt som har med Google å gjøre, der også app-butikken er Amazons egen.

I USA er prisen 199 dollar for 16GB-versjonen (cirka 1200 kroner) med to års kontrakt med AT&T. Telefonen kan også kjøpes uten kontrakt; da til en pris på 649 dollar for 32GB-versjonen (cirka 4000 kroner). Dette er samme pris som Apple tar for sin 16GB-versjon av iPhone 5s.

Før Amazon eventuelt åpner sine tjenester for det norske publikum er det imidlertid lite hensiktsmessig for nordmenn å bestille Amazon-telefonen, så har vi presisert det. Du kan lese mer om telefonen hos Amazon.

Her finner du Dinsides mobiltester

Under ser du en video fra The Verge, som har tatt en titt på hvordan telefonen fungerer:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer