iPhone 12: Dette sier ryktene

Alt vi «vet» om iPhone 12

Nytt design, lynkjapp skjerm, 3D-kamera og 5G-støtte kan bli noen av nyhetene.

BLIR DE SLIK? iPhone 12-ryktene har allerede begynt å svirre, og Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo mener at designet nå vil bli tuftet på iPhone 4-designet . Foto: Ben Geskin
BLIR DE SLIK? iPhone 12-ryktene har allerede begynt å svirre, og Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo mener at designet nå vil bli tuftet på iPhone 4-designet . Foto: Ben Geskin Vis mer

Fjorårets iPhone 11 var såvidt rukket å komme i salg før ryktene om oppfølgeren begynte å dukke opp. Tradisjonelt bruker Apple å lansere nye mobiler i september, så det er fremdeles flere måneder til vi får se hva de har å by på med årets flaggskip-modeller.

Så hva kan vi forvente oss av Apples neste iPhone? Dette sier ryktebørsen så langt.

Artikkelen vil bli oppdatert med nye rykter fortløpende, så lagre den som bokmerke om du er Apple-fan!

Får 120 Hz-skjerm (oppdatert 11.05.20)

Det siste året har flere Android-mobilprodusenter lansert telefoner med skjermoppdateringsfrekvens på både 90Hz og 120Hz. Det betyr at skjermbildet tegnes opp henholdsvis 90 eller 120 ganger i sekundet, kontra 60 som er vanlig på de aller fleste telefoner, og gjør at animasjoner og skrolling går mye glattere. Både Galaxy S20 Ultra og OnePlus 8 kommer med 120Hz-skjerm.

I en video hos Youtuberen EverythingApplePro hevder Apple-kjenner Max Weinbach, som er kjent for å lekke informasjon om kommende produkter, at Apple kommer til å utstyre de to iPhone 12 Pro-modellene med 120Hz-skjerm, skriver 9to5Mac.

SUPERSKJERM: Skal vi tro ryktene, kommer iPhone 12 Pro til å få superkjapp 120Hz-skjerm. Skjermbilde: EverythingApplePro/YouTube
SUPERSKJERM: Skal vi tro ryktene, kommer iPhone 12 Pro til å få superkjapp 120Hz-skjerm. Skjermbilde: EverythingApplePro/YouTube Vis mer

Mens man på for eksempel S20 Ultra er nødt til å skru på 120Hz manuelt, vil iPhone 12 Pro automatisk bytte mellom 60Hz og 120Hz ved behov for å spare batteriet. Det er slik det fungerer i dag med ProMotion-systemet i iPad Pro, som også har 120Hz-skjerm.

For å kunne håndtere raskere oppfriskningsfrekvens, kommer Apple også til å øke størrelsen på batteriene til Pro-telefonene, hevder Max Weinbach. Den største iPhone 12 Pro Max-modellen med 6,7 tommer skjerm vil ha et 4400mAh-batteri. En vesentlig oppgradering fra 3969 mAh på 11 Pro Max.

Ifølge Apple-kjenneren kommer også FaceID-systemet til å bli forbedret på iPhone 12. Selve sensoren blir mindre (busslomma også!), men får bredere innsynsvinkel, slik at den blir bedre på å gjenkjenne ansiktet ditt fra flere vinkler.

De nye telefonene vil også by på bedre fotografering i svakere belysning med raskere autofokus, bedre bildestabilisering og nestegenerasjon Smart HDR som reduserer støy i mørke omgivelser. Ifølge Weinbach kommer Apple til å introdusere lidar-skanner som på nyeste iPad Pro, som vil blant annet gi enda bedre portretter. Telefoto-kameraet på Pro-modellene vil dessuten få 3x optisk zoom, opp fra 2x.

FRA GRØNT TIL BLÅTT: Ifølge ryktene vil iPhone 12 Pro komme i en blå utgave. Nytt iPad Pro-lignende design er også ventet, så slik kan den komme til å se ut. Skjermbilde: EverythingApplePro/YouTube
FRA GRØNT TIL BLÅTT: Ifølge ryktene vil iPhone 12 Pro komme i en blå utgave. Nytt iPad Pro-lignende design er også ventet, så slik kan den komme til å se ut. Skjermbilde: EverythingApplePro/YouTube Vis mer

Varsler store design-endringer (oppdatert 14.04.20)

Coronapandemien påvirker årets teknologilanseringer, og selv om oppfølgeren til iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max ikke var ventet før til høsten, kan det bli forsinkelser.

Vanligvis velinformerte Bloomberg skriver nå at noen av høstens nye mobiler kan bli lansert «flere uker senere enn vanlig».

Bloombergs rapport underbygger tidligere påstander fra den anerkjente Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo (se lenger ned) om at det blir lansert fire nye iPhone-er til høsten og at minst to av dem, trolig Pro-modellene, vil få store endringer i designet. De vil blant annet ha rettere kanter som minner om designet på iPad Pro.

Ifølge The Verge har riktignok Kuo sagt skjermen på disse vil være noe kurvet ned mot sidene, mens Bloomberg hevder den vil være helt rett.

Ifølge Bloomberg vil de to Pro-modellene fortsatt ha tre kameraer på baksiden, men de vil også komme med Apples nye Lidar-system, som er en type sensor som bruker lasere til å skanne omgivelsene og måle avstanden til ulike objekter. De nye iPad Pro-modellene lansert for noen uker siden var de første til å ta i bruk dette Lidar-systemet.

Hva gjelder størrelser, vil de største av de to Pro-modellene vil ha en litt større skjerm enn dagens iPhone 11 Pro Max på 6,5 tommer, ifølge avisen. I fjor hevdet Ming-Chi Kuo at Pro-modellene ville komme i størrelser på 5,4 og 6,7 tommer.

Synes du den mye omtalte busslomma, altså det svarte feltet hvor frontkameraet og FaceID-ansiktssensorene sitter, er stort på dagens modeller, vil du kanskje glede deg over at Apple tar sikte på å krympe denne i de kommende modellene.

Lanseringsdato

Apple pleier å lansere nye mobiler i den andre uka i september, og vi har ingen grunn til å tro at samme ikke vil skje i 2020.

I 2019 ble iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max lansert 10. september. Mobilene kom i salg den 20. september.

8. eller 15. september ser ut til å være de heteste forslagene på lanseringsdato, med salgsstart ti dager senere.

Navn

Man kan aldri vite sikkert før lanseringen finner sted, men det virker å være en bred oppfatning om at det er iPhone 12 som gjelder.

Hvis det blir tre modeller i år som i fjor, vil vi da få:

  • iPhone 12
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max

Det ryktes dog at det kan komme en fjerde modell, slik at det blir to vanlige iPhone 12-modeller samt to Pro-modeller.

Pris

iPhone 11 koster fra 8490 kroner, mens iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max koster henholdsvis fra 11.990 og 12.990 kroner.

Det er naturlig å anta at oppfølgerne vil legge seg på samme prisnivå, men så spørs det hvordan de norske prisene blir med kronekurs og slikt tatt i betraktning.

Design

Ifølge ryktene kommer iPhone 12-modellene til å komme med et helt nytt design. Apple-analytiker Ming-Chi Kuo mener det vil bli tuftet på iPhone 4-designet, altså der rammen på sidene er rette og ikke avrundet som i dag.

RETTE KANTER: Dersom Apple velger å basere seg på iPhone 4-designet, kan det tenkes at rammen vil bli noe a la konseptskissen over. Foto: Ben Geskin
RETTE KANTER: Dersom Apple velger å basere seg på iPhone 4-designet, kan det tenkes at rammen vil bli noe a la konseptskissen over. Foto: Ben Geskin Vis mer

Konseptdesigner Ben Geskin har allerede laget noen designmodeller basert på de foreløpige ryktene. Kanskje mest oppsiktsvekkende med bildene er at telefonene ikke lenger har busslomma på toppen, som ble introdusert med iPhone X.

Ifølge Geskin skal innholdet i busslomma, med Truedepth-kameraet og den slags, bli flyttet til selve rammen:

Her er det imidlertig mange som stiller seg tvilende – nettstedet OnLeaks, som er kjent for å ha postet mang et lekkasjebilde de siste årene, kaller Geskins bilde for et «patetisk forsøk på å få litt oppmerksomhet».

Samtidig dukket det opp et patent på tampen av fjoråret som viser en helt rammeløs iPhone uten busslomme.

UTEN BUSSLOMME: Apple skal ha sendt inn en patentsøknad i Japan for en iPhone uten den karakteristiske busslomma som huser TrueDepth-kameraet som brukes for FaceID.
UTEN BUSSLOMME: Apple skal ha sendt inn en patentsøknad i Japan for en iPhone uten den karakteristiske busslomma som huser TrueDepth-kameraet som brukes for FaceID. Vis mer

Nettstedet LetsGoDigital skriver at Apple kommer til å droppe FaceID-ansiktsopplåsning til fordel for en Touch ID-fingersensor innebygd i skjermen - men kanskje mer oppsiktsvekkende, at frontkameraet plasseres under skjermen.


Både Bloomberg og analytiker Ming Chi-Kuo har imidlertid hevdet at Apple vil lansere en iPhone med både FaceID og TouchID, og at det kan skje så tidlig som i år - men mer sannsynlig i 2021.

Skjerm

Apple-analytiker Ming-Chi Kuo hevder at iPhone 12-modellene vil komme i andre størrelser enn de nåværende. Det kan også virke som det blir en liten omgjøring i hvilke størrelser som hører til de ulike seriene.

Stemmer påstandene til analytikeren, kan vi vente oss følgende lineup:

  • 5.4-tommer iPhone 12
  • 6.1-tommer iPhone 12
  • 6.1-tommer iPhone 12 Pro
  • 6.7-tommer iPhone 12 Pro Max

I dag har vi iPhone 11 på 6,1", iPhone 11 Pro på 5,8" og 11 Pro Max på 6,5".

Ryktene vil ha det til at alle iPhone 12-modellene vil få OLED-skjerm. I dag har den vanlige iPhone 11-modellen LCD-skjerm, mens Pro-modellene har OLED.

Det hevdes også at en eller flere modeller vil også få en skjerm med oppfriskningsfrekvens på 120Hz, opp fra 60 Hz. Dette vil gjøre at alt flyter litt glattere, spesielt når du blar rundt i menyer. Apple bruker allerede dette (kalt ProMotion-teknologi) i iPad Pro.

Kameraer

Apple gjorde store endringer hva gjelder kameraet i iPhone 11-serien, med blant annet et nytt trippelkamera i Pro-modellene.

Ifølge ryktene kommer selskapet til å introdusere et såkalt TOF-kamera med 3D-sensor til de dyrere Pro-modellene. Dette bruker laser for å kalkulere dybdeinformasjon for objekter i rommet, noe som skal være fordelaktig for både fotografering (bedre portretter) og AR-funksjonalitet.

Det ser ut til at de vanlige iPhone 12-modellene vil ha dobbeltkamera, mens Pro-modellene vil ha trippelkamera - akkurat slik det er med fjorårets modeller.

Nettverk og tilkoblinger

2020 skal også være året hvor Apple introduserer 5G-støtte for iPhone. Det ser ut til at de vil støtte både Sub6 GHz- og mmWave-frekvensene for 5G ved hjelp av Qualcomms 5G-modem, X55.

Prosessor

Ellers under panseret forventer man at iPhone 12 vil komme med en ny og kraftigere prosessor, antagelig kalt A14.

Apple lager sine egne prosessorer sammen med et selskap kalt Taiwan Semiconductor (TSMC).

... en siste ting

I tillegg til de fire iPhone 12-modellene, ryktes det også at vi kan få se en femte iPhone i år. Det dreier seg om en oppfølger til den mindre og billigere iPhone SE.

Denne skal angivelig dukke opp allerede i første halvdel av 2020, og ifølge analytiker Minh-Chi Kuo vil den være en kombinasjon av formfaktoren til iPhone 8 (med 4,7 tommer skjerm og hjemknapp) med innmaten til iPhone 11.

Man har antatt at navnet blir iPhone SE 2, men nettstedet Macotakara hevdet nylig at Apple kommer til å kalle den for iPhone 9.

image: Alt vi «vet» om iPhone 12

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!