Infomasjonsdirektør i Nextra, Ole Magnus Grønli
Infomasjonsdirektør i Nextra, Ole Magnus GrønliVis mer

Alt du lurer på om ADSL!

Etter Telenors lansering av ”Internett med ADSL” mottok vi en rekke spørsmål fra dere lesere. Disse har vi, som lovet, ekspedert videre til Telenor.

For to uker siden omtalte vi Telenors ADSL-tilbud i artikkelen Kan du få ADSL?. Der ba vi også om lesernes spørsmål rundt de tekniske betingelsene for lanseringen. De er nå lagtpå pulten til Ole Magnus Grønli, Informasjonsdirektør i Telenor Nextra.

Hastigheter og distanse

Først en del konkrete klargjøringer: Det er for øyeblikket ikke mulig å få andre hastigheter enn de som er oppgitt. Abonnementet tilbys i tre varianter, og skreddersydde pakker tilbys foreløpig ikke.

Når det gjelder tillatte avstand mellom boligen og nærmeste ADSL oppkoblingssentral (DSLAM), må denne være mindre enn 3 kilometer for å få 1024 Kbps hastighet. Den maksimale avstanden er 3,2 kilometer for det laveste abonnementet (384 Kbps). Det vil si at dersom du bor lengre enn 3,2 kilometer fra en oppkoblingssentral (NB: Ikke det samme som vanlig telefonsentral), er det ingen garanti for at du kan få noen som helst form for ADSL.

Dette innebærer også at du ikke kan koble deg opp mot en annen sentral enn den som er nærmest deg. Dette virker kanskje fristende for mange, dersom nærmeste sentral ikke er klargjort for ADSL. Dette skyldes ikke bare de fysiske kravene til nærhet, men også det faktum at det er begrensninger i kapasiteteten på de ulike tilkoblingssentralene. Hver sentral er med andre ord beregnet på et visst antall brukere i et avgrenset område.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan du drifte din egen server?

Dette er sprøsmålet flest har stilt. Ja, du kan få fast IP og du kan drifte din egen server eller kjøre nettverk, men det koster. For å få tillatelse til dette må du nemlig kjøpe et bedriftsabonnement, noe som innebærer helt andre priser. Bedriftsabonnementene skal snart relanseres, og mye tyder på at disse prisene også da vil endres etter hvert.

- Grunnen til at folk må betale ekstra for dette er at et prisen på hvert abonnement tilsvarer en brukerkapasitet. Flere brukere innebærer mer trafikk over den samme linjen, og vil derfor bli priset høyere, forteller Grønli.

Du kan helt fint bruke ADSL på flere PCer, men ikke samtidig. Grønli sammenlikner dette med salg av månedskort på trikken.

- Dersom du kjøper et månedskort, vil det være naturlig å kopiere opp dette til flere i familien så dere alle kan kjøre trikk samtidig på den samme billetten?

Sikkerhet over nettet

Inkludert i Internett med ADSL- abonnementet er en sikkerhetspakke som blant annet består av en programvare-basert brannmur og et Norton antivirusprogram. Dette gjelder i midlertid kun i introduksjonsfasen, og kan bli prissatt etter hvert. Tilbudet om sikkerhetspakker vil imidlertid alltid eksistere, gratis eller ikke.

Linux og BeOS

Det stilles i utgangspunktet ingen krav til operativsystem, men dersom du vil bruke installasjonsveiviseren som følger med installasjons-CDen, må du ha Windows 3.11 eller nyere.

Det er imidlertid ikke noe problem å benytte et annet OS såfremt du klarer konfigureringen selv. Når det gjelder Mac, er det ingen formelle krav, men Telenor garanterer ikke at systemet vil fungere på Mac'er som er mer enn rundt tre år gamle.

Derfor må du betale mer med analogt telefonabonnement

Dersom du ikke har installert ISDN, men fortsatt har et analogt (PSTN)-abonnement, må du betale 70 kroner mer i måneden for ADSL tilknytningen. Ifølge Grønli har dette tre årsaker.

- De som har ISDN i dag har allerede betalt for å klargjøre linjene for digital dataoverføring, og for fysisk testing og kontroll av linjene.
- Det er dyrere å vedlikeholde analoge enn digitale linjer.
- ISDN-kundene betaler i dag en høyere abonnementspris, og bidrar derfor til finansieringen av det digitale nettet i Norge. De nye brukerne som vil ta del i det digitale Norge må nå også være med å betale.

Dersom man ser de samlede utgiftene under ett, blir kostnadene for bruk av telefon og ADSL tilnærmet lik uansett om man har PSTN eller ISDN. Samlet kommer de faste kostnadene nemlig på 669 kroner. Dette er i følge Telenor prisen man bør betale for å få benytte seg av det digitale tilbudet.

- Det ligger i kortene at både produktet ADSL og prisene vil være i kontinuerlig utvikling. Dersom vi sammeligner ISDN-tilbudet ved lansering med det som finnes i dag, vil man se at det også her naturlig nok har vært en del endringer. Slik vil det også være med ADSL, forteller Grønli.

- Vil Nextra starte leveringen 1. desember, som lovet?

- Ja, vi er i rute. Men det er samtidig viktig å si at vi ønsker å foreta en kontrollert utrulling over tid. Dette er en nødvendighet for å kunne sikre kvaliteten og opprettholde leveransekjeden. Vi ønsker ikke å gi noen urealistiske forhåpninger.

Mer i vente/DSH1>
Dersom du fortsatt har spørsmål vedrørende ADSL, kan du se på Telenors egne sider www.telenor.no/adsl og
www.online.no/adsl.

I løpet av neste uke vil vi komme tilbake med en live-test av ADSL der vi blant annet selv vi måle ulike hastigheter og gi deg en pekepinn på hva du i realiteten kan forvente.

Se for øvrig vår komplette bredbåndsoversikt