Fristet til å installere Flappy Bird fra uoffisielle kanaler? Da bør du lese denne saken først.
Fristet til å installere Flappy Bird fra uoffisielle kanaler? Da bør du lese denne saken først.Vis mer

Advarer mot infisert Flappy Bird

Inneholder skadelig kode, ifølge sikkerhetsekspert.

Du har sannsynligvis fått med deg nyheten om det svært avhengighetsskapende mobilspillet Flappy Bird, som brått og uventet ble fjernet fra App Store og Google Play.

Spillet lå lenge på topplisten, men på grunn av at utvikleren fikk mye uønsket oppmerksomhet, valgte han altså å fjerne det fra Apple og Googles app-butikker.

Les saken: Flappy Bird - verdens mest irriterende spill?

Falske Flappys

I det siste har det dukket opp flere Flappy Bird-kloner, enkelte av dem er tilsynelatende identiske med originalen - men det er de slett ikke, skriver sikkerhetsselskapet Sophos i bloggen Naked Security.

Problemet er at disse klonene gjerne installerer litt ekstra, av den sorten du neppe ønsker å ha på mobilen din.

Les også: App avslører hvor mobilavhengig du er

Android-problem, først og fremst

Apple-brukere er relativt trygge, siden all distribusjon av apper går gjennom Apples egen App Store. For Android-brukere er situasjonen annerledes, siden man i praksis kan installere app-er fra hvilken som helst nettside.

Og det er her problemet oppstår, hever Andreas Mendik, som representerer SophosLabs.

For Flappy Bird-klonene er tilsynelatende gratis, men enkelte av dem ber om tillatelse til å utføre handlinger på mobilen din som langt overgår standardavtalen.

Eksempler på dette kan være tillatelse til å slette innhold på minnekort, skrive over apper, lese og sende tekstmeldinger, installere snarveier og mye mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I ett tilfelle blir man for eksempel etter en viss tid bedt om å sende en SMS for å reaktivere spillet, og denne koster mange penger. Og selv om du ikke sender SMS-en, vil spillet fortsatt kjøre i bakgrunnen og samle inn- og potensielt sende fra seg data om deg og mobilbruken din.

Les også: Her er de beste musikkstreaming-appene

Enkelt å unngå

Det beste rådet blir å ikke installere Flappy Bird i det hele tatt. Spillet er ikke offisielt tilgjengelig lenger, og finner du det andre steder enn i Google Play bør alarmbjellene ringe.

Og som med alle apper bør du lese gjennom listen over tillatelser appen ber om, før du sier ja til å fortsette installasjonen.

Et siste godt råd blir å alltid holde seg til Google Play og App Store når du installerer apper. Der er kontrollen med hva som slipper gjennom bedre enn i de fleste uoffisielle kanaler.

Samleside: Apper