ADSL ut - VDSL ny superrask Internett-tilknytning?

Telenor vil ikke tape kunder til Bredbåndsfabrikken, NextGenTel og andre bredbåndsleverandører. Allerede før ADSL er tilgjengelig for deg og meg, begynner uttestingen av VDSL. Er du blant Telenors utvalgte, kan du se frem til eventyrlige muligheter over dine eksisterende telefonlinjer, allerede i neste måned!

VDSL (Very high-speed Digital Subscriber Line) er storebroren i DSL-familien. Den muliggjør overføringshastigheter på inntil 25 Mbit/s i første omgang. Dette tilsvarer digital overføring av 5 TV-kanaler samtidig, i tillegg til lynrask Internett-surfing med en rekke interaktive tjenester.

TV, Internett og telefoni fra en liten boks

Du tror kanskje dette er fjern fremtid? Faktum er at allerede denne høsten begynner Telenor uttesting av teknologien, som første aktør i Europa. Potensielle innholdsleverandører må med andre ord komme raskt på banen, og Telenor er allerede i dialog med NRK om leveranse av forskjellige innholdstilbud.

I første omgang er det snakk om 1000 husstander i Sandnes og Stavanger (senere også Oslo, Beito og Svolvær), som skal få prøve teknologien gratis i en begrenset periode. Disse vil bli utstyrt med en tilkoblingsboks for inntil tre TV-apparater, ISDN og analoge telefoner, samt Internett-tilknytning for PCer på 2 Mbit/s begge veier.

Ved hjelp av en boks som kan minne om en satelittmottaker, kobler du til de forskjellige enhetene. Foto: BEL
Ved hjelp av en boks som kan minne om en satelittmottaker, kobler du til de forskjellige enhetene. Foto: BEL Vis mer

I den første prøveperioden vil husstandene kunne velge mellom 30 digitale TV-kanaler fra Canal Digital. Dersom du har flere TV-apparater, er det ikke noe problem å se på forskjellige kanaler på de forskjellige apparatene. Den raske overføringshastigheten muliggjør i utgangspunktet tre TV-kanaler samtidig, i god DVD-kvalitet.

Kjøres over dine eksisterende telefonlinjer

VDSL kjøres over dine eksisterende telefonlinjer, uten noen som helst modifikasjoner, på samme måte som ADSL. Du trenger ikke en gang ha ISDN fra før. Det eneste som kreves er at du har kortere avstand til nærmeste fiberpunkt i nettet enn 1 km. Gjennomsnittet i Norge i dag er 2 km, i grisgrendte strøk er det gjerne betydelig lengre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor er allerede i gang med utbedringer, og fra neste høst vil det settes i gang en mer omfattende uttesting flere steder i landet.

Telenor sier at hvis prosjektet blir vellykket, vil det bli en betydelig satsning på utbygging i årene som kommer.

Hva med ADSL?

Du har god grunn til å spørre hva som skjer med ADSL oppe i det hele. Telenor har ennå ikke gått ut med lanseringsdatoer for denne teknologien. Berit Svendsen, nyansatt konserndirektør (CTO) i Telenor, mener uansett at ADSL vil kunne leve side ved side med VDSL, og være et rimeligere tilbud for dem som kun er opptatt av raskere Internett-tilknytning.

Det er derimot mange ting som skal klaffe for at VDSL skal bli en umiddelbar suksess. Først og fremst må det være etterspørsel i markedet. Etterspørselen vil nok komme dersom det blir et godt utvalg av innhold, for eksempel TV-kanaler, videoutleie, spillsentraler osv. Deretter må prisene være konkurransedyktige i forhold til konkurrentene, noe Telenor hevder at de vil være. Telenor har et mål om at flertallet i befolkningen skal ha et tilbud om VDSL i 2005.

Telenor vil ikke si noe om hvor mye det vil koste for å benytte VDSL. Sannsynligvis vil det være en inngangspris, og at du deretter må betale for innholdet, omtrent som med kabel-TV i dag. Stor etterspørsel vil bety lavere priser, i følge Svendsen.

Vil du vite mer om ADSL og andre tilknytningsmuligheter til Internett, sjekk følgende lenker:
ADSL - lynrask forbindelse
Video i tilnærmet DVD-kvalitet med ADSL
Bredbåndsfabrikken lover 10 Mbps
Rask Internett-tilknytning via strømnettet
TEMA: Internett-teknologi