50% billigere SMS fra mars

Praten har lenge gått om hvorvidt man kan få billig sms dersom man sender den over GPRS. Dette ser dessverre ut til å falle i grus, men teleselskapet Teletopia vil la deg sende SMS til 50 øre stykket fra og med mars. Ren utopi, eller er det faktisk mulig?

Det norske sms-markedet har en verdi på rundt 2 mrd. kroner i året. Det aller meste av dette går rett i NetCom og Telenors store lommer i form av ren gevinst. Må det være så dyrt?
Det norske sms-markedet har en verdi på rundt 2 mrd. kroner i året. Det aller meste av dette går rett i NetCom og Telenors store lommer i form av ren gevinst. Må det være så dyrt? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn sender rundt 2 milliarder tekstmeldinger, eller SMS, i året. Meldingene er for mange ungdommer den viktigste kontaktflaten mot sine venner. Det koster i dag ca 1 krone per melding du sender, og av dette får mobilopperatørene rundt 80-90% i ren fortjeneste. Kanskje ikke så rart at vi stadig får henvendelser fra lesere som lurer på hvordan de kan få dette billigere?

Mange av spørsmålene som kommer inn til oss i DinSide Data, går på hvorvidt man kan sende SMS-meldinger over GPRS. Med prisingen på GPRS slik den er i dag, betaler du kun for den datamengden du sender, og det sier seg selv at en liten SMS ikke inneholder så mye data. I motsetningen til dagens stykkpris på SMS, ville dette kunne gi mye rimeligere meldinger for kundene.

En SMS er, og vil alltid være, en SMS

Dessverre viser det seg at dette ikke er så enkelt. SMS og dataoverføring er nemlig to veldig forskjellige ting. Kort fortalt bruker SMS-meldinger en særegen protokoll, og et eget system. Meldingen lages, og fraktes, på en spesiell måte. Dette kan blant annet ses fordi det finnes mange funksjoner i SMS som ikke virker i vanlig dataoverføring. Med vanlig dataoverføring fra mobiltelefonen menes for eksempel internett-surfing og det å sende og motta e-post.

Likevel; det er fullt mulig å sende tekstmeldinger over GPRS, men det vil neppe gjøre noe med prisen.

- Det er ikke gitt at man vil bruke en GPRS-prisstruktur på SMS over GPRS, sier Rune Pedersen, Produktsjef for mobile datatjenester i NetCom.

Det samme ser ut til å være tilfellet hos Telenor.

- SMSen skal frem, og vil være en SMS uansett hvordan den fraktes, sier Esben Tuman Johnsen, assisterende informasjonssjef i Telenor Mobil.

- Du som kunde, vil ikke merke noen forskjell, verken i pris eller teknologisk, dersom vi åpner for å sende SMS over GPRS, fortsetter Tuman Johnsen.

Verken Telenor eller NetCom er imidlertid negative til å diskutere prisingen av SMS.

Synes du at prisen på 1 krone per melding er fornuftig?

- I utgangspunktet er prisen en krone, men dersom kundene benytter seg av bonusprogrammene vil prisen stort sett komme ned i rundt 80 øre per melding. Om dette er fornuftig? Det vil alltid være markedskreftene som styrer, og så lenge vi sender så mange tekstmeldinger som vi gjør, ser det ikke ut til at kundene er veldig misfornøyde med prisen, svarer Tuman Johnsen.

Kundene kan takke NetCom

Selv om prisen på tekstmeldinger kan synes høy i forhold til kostnadsnivået hos mobilopperatørene, er ikke de norske prisene på mobiltelefoni spesielt høye i internasjonal sammenheng.

- Mobilprisene i Norge er blant de laveste i verden. Vi har hatt en sterk konkurrent som har skapt god konkurranse og gjort at vi har blant verdens laveste priser og verdens beste tjenester, sier Tuman Johnsen om forholdet mellom Telenor og NetCom.

Konkurranse kommer så å si alltid kundene til gode, og nå kommer snart et nytt firma på banen med billige SMS-meldinger.

Teletopia tvinger prisene ned

Det lille firmaet Teletopia har arbeidet siden februar 1998 med å få lov til å parallelltilby SMS til kundene via Telenors nett. Nå har de endelig fått gjennomslag i Samferdselsdepartementet, og fått tillatelsen til å koble seg på Telenors mobilnett. Telenor er nå forpliktet til å komme med et tilbud til Teletopia innen 1. mars.

- Vår tålmodighet er nå slutt, og vi kommer til å godta tilbudet uansett hva de skriver, sier Robert Hercz, Administrerende Direktør i Teletopia.

Teletopia venter bare på startsignal til å koble sine kabler på Telenors anlegg, før de begynne å selge rimelige SMS til Norges mobilbrukere.

- Vi vet at det tilbudet Telenor kommer med bare vil inneholde tull, og vi kommer til å klage det inn til Post og Teletilsynet med en gang for å få en fornuftig pris.

Hercz vil ikke si noe konkret om hvilke priser de vil kunne holde på SMS, men han har regnet ut et overslag utifra estimerte kostnader og lignende scenarioer i andre land.

- Vi vet jo enda ikke hvilke priser Telenor skal ha for å transportere meldingene, men vi regner med å kunne tilby SMS til halvparten av dagens kostnad, rundt 50 øre per melding.