TROR IKKE PÅ DET: 1881-direktør Jan Erik Sørgaard kan ikke tro at Android-appen hans koster penger selv om man ikke har den på telefonen. Men slik er det.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/1881
TROR IKKE PÅ DET: 1881-direktør Jan Erik Sørgaard kan ikke tro at Android-appen hans koster penger selv om man ikke har den på telefonen. Men slik er det. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/1881Vis mer

1881 på Android tar betalt uansett

Du trenger ikke ha Android-appen på telefonen, 1881 tar pengene dine uansett.

Opplysningstjenesten 1881 har egne apper til både iPhone og Android-telefoner.

iPhone-versjonen er gratis, mens Android-appen koster penger. Man får først en gratis prøvetur på to uker, deretter koster det 39 kroner hver måned å bruke appen. Dette skjer automatisk.

Man kan dermed anta at man kan prøve appen i for eksempel en uke, for så å slette den om man ikke liker den. Og at man dermed slipper å betale noe som helst, for noe man ikke lenger har.

Men nei.

Se hvordan 1881 mobber 1888 på sitt eget nummersøk

"SCAM!"

- Jeg slettet appen, men ble likevel automatisk abonnent på tjenesten deres, forteller DinSide-leseren David Guldager.

Han ble med andre ord trukket 39 kroner på telefonregningen sin, til tross for at han ikke lenger hadde appen på telefonen. Dermed måtte Guldager kontakte 1881 for å stoppe tjenesten, en stund etter å ha avinstallere appen.

- Dette er det største lureri jeg har sett fra en app noen sinne, raser han.

KRITISKE: "Lureri" skriver en, "SCAM!" skriver en annen. Ikke alle har fått med seg hvordan 1881-appen på Android fungerer.  Foto: Market.Android.com
KRITISKE: "Lureri" skriver en, "SCAM!" skriver en annen. Ikke alle har fått med seg hvordan 1881-appen på Android fungerer. Foto: Market.Android.com Vis mer


Vår leser er ikke den eneste som reagerer på dette. I en brukeranmeldelse på Android Market kalt "SCAM!" skriver brukeren "Sjur":

"Dette er på ingen måte gratis. Og regning får du selv om du avinstallerer appen. STYR UNNA!"

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvitende direktør

Administrerende direktør i Opplysningen 1881, Jan Erik Sørgaard, sier til DinSide at de ikke tar betalt for tjenesten om man sletter appen fra telefonen.

- Men brukere forteller at de faktisk blir belastet?

- Det kan jeg ikke forstå. Det kan jeg aldri tenke meg. Det er i alle fall ikke meningen. Når man avinstallerer appen skal selvfølgelig belastningen stoppes, sier Sørgaard til DinSide.

Norske apper kan bryte loven - gir for få opplysninger

Han innrømmer samtidig at andre i 1881 med større teknisk innsikt bør svare på spørsmålet, og sender oss videre til leder for mobilapplikasjoner, Peter Hegglov. Han har et ganske annet svar.

- Abonnementet fortsetter å løpe selv om du har avinstallert appen, bekrefter Hegglov overfor DinSide.

Forstår problemet

Grunnen til dette er at man ved å kjøre 1881-appen første gang tegner et abonnement som er knyttet til mobilnummeret ditt, ikke appen selv. Dermed vet ikke 1881 hvorvidt du har appen installert eller ikke. De vet kun at du har tegnet et abonnement på tjenesten deres.

Hva synes du om at 1881 tar betalt for appen, selv om den ikke er på telefonen? (Avsluttet)
Det burde 1881 unngå(91%) 3593
Det burde brukerne forstå(9%) 348
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Appen sier fra, både med tekst i selve appen og via SMS, at man tegner dette abonnementet. De sier også hvordan man stanser det. De sier derimot ingenting om at abonnementet ikke blir avsluttet når du sletter appen. Dette står heller ikke i vilkårene deres.

- Det er litt uheldig. Vi kan forsåvidt se på om vi kan gjøre noen endringer i teksten, jeg kan forstå problemstillingen, innrømmer Hegglov.

1881 planlegger nå å gjøre det slik at selve appen styrer hvorvidt du skal betale for å bruke appen. De skylder på at Android Market ikke hadde støtte for betaling i Norge tidligere, og at de dermed måtte bruke betaling via telefonregningen for å få inn pengene.

Grunnen til at Android-versjonen koster penger i det hele tatt, skal være at den kan gjøre ting iPhone-versjonen ikke kan, som å vise deg hvem som ringer fra ukjente telefonnummer.

Slik gjør du

Mellom 10.000 og 50.000 har installert appen, ifølge Android Market. Mange installerer den også via 1881 sine nettsider, og ifølge Hegglov skal totalt omlag 150.000 nordmenn ha prøvd appen på sine Android-telefoner.

Om du har lastet den ned, men ikke ønsker den lenger, må du gjøre følgende:

  1. Avinstaller appen
  2. Send en SMS med "STOPP MOBILSØK" til 1881.
  3. Har du blitt fakturert etter å ha avinstallert appen, kan du be 1881 om refusjon, noe de lover til DinSide at de vil gi

Etter praten med DinSide skriver Hegglov i en epost at de har endret beskrivelsen på Android Market, for å opplyse om at abonnementet løper uavhengig av om du har appen installert.

Appen som gir deg gratis backup i skyen - helt gratis