15 tips for Samsung Galaxy S5

Ny telefon, nye triks. Men kan du alle?

<b>TOUCH ME:</b> Ta pulsen på Galaxy S5. Din puls, altså. Du bare holder fingeren ved blitsen - som på bildet her. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TOUCH ME: Ta pulsen på Galaxy S5. Din puls, altså. Du bare holder fingeren ved blitsen - som på bildet her. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Akkurat kjøpt deg Samsungs nye toppmodell, Galaxy S5? Eller har du kanskje planer om å gjøre det? Da er sannsynligheten stor for at du ønsker å utnytte telefonen på best mulig måte.

Galaxy S5 er en av årets beste telefoner, fullstappet av funksjoner og muligheter, noen mer åpenbare enn andre.

Vi har derfor samlet sammen 15 tips som kan hjelpe deg å bli en mer dreven bruker.

(PS: Ikke alle er unike for Galaxy S5. Noen fungerer også med andre Samsung- og/eller Android-enheter.)

Les vår test av Samsung Galaxy S5

Bytt Innstillinger-meny

Samsung har gitt sitt TouchWiz-grensesnitt en overhaling med Galaxy S5. Ting er penere og mer moderne enn før, med runde ikoner mer delikat grensesnitt rundt om.

Endringene er spesielt godt synlig i Innstillinger-menyen, som vises som en matrise med runde ikoner som standard. Hvis du av en eller annen grunn synes denne er mer uoversiktlig enn før, kan du bytte visningstype.

Åpne Innstillinger, og trykk på Mer-knappen, det vil si knappen med de tre prikkene. Her kan du velge både listevisning og fanevisning, i tillegg til rutenettvisning (som er standard).

15 tips for Samsung Galaxy S5


Tilpass hurtiginnstillingene

Innstillinger er det mye av på Galaxy S5. Varslingsmenyen som du henter opp ved å dra fingeren ned fra skjermen viser deg også et sett med hurtiginnstillinger helt øverst.

Om du opplever at du ofte bruker de som ikke vises som standard, kan du imidlertid enkelt flytte de dit. Trykk på ikonet øverst til høyre i varslingsmenyen, deretter trykk på blyant-ikonet i det samme området.

Dra deretter dine favoritter til feltet for "Aktive knapper" for å ha dem raskest mulig tilgjengelig.

15 tips for Samsung Galaxy S5


Finn innhold på telefonen med S Finder

Under hurtiginnstillingene i varslingsmenyen er det nå to nye knapper, og en av dem er «S Finder».

Dette er en universell søkeapp som kan finne alt av innhold på telefonen din, det være seg apper, epostmeldinger, kalenderavtaler, bokmerker, kontakter, meldinger, innstillinger og så videre.

Trenger du å finne noe kjapt, kan dette være løsningen.

Verktøykasse

En fiffig, men skjult funksjon på Samsungs nye toppmodell.

«Verktøykasse» er en flytende appskuff som gir rask tilgang til dine fem favorittapper. Med flytende mener vi at de kan kjøre «på toppen» av andre apper. Den kan være spesielt kjekk å ha når du bruker telefonen med én hånd.

Verktøykasse-ikonet er en liten sirkel som utvider seg til en liste når du trykker på den. Du velger selv hvilke apper som skal være der. Den blir delvis gjennomsiktig når du ikke har brukt den på en stund.

Gå til Innstillinger > Verktøykasse for å tilpasse menyen. Du kan skru den av og på fra varslingsmenyen.

15 tips for Samsung Galaxy S5


Énhåndsstyring

Galaxy S5 har en skjerm på 5,1 tommer. Det er ganske stort, men Samsung har laget en funksjon kalt «Énhåndsstyring», som skal gjøre det enklere å styre telefonen med én hånd.

Hvis du aktiverer denne funksjonen og flikker fingeren fra siden av skjermen og ut igjen, skaleres hele bildet ned slik at de fleste vil rekke over hele bildet med tommelen.

15 tips for Samsung Galaxy S5


Ultra strømsparingsmodus

15 tips for Samsung Galaxy S5


Stadig flere smarttelefoner kommer med en eller annen form for strømsparingsfunksjon. Og godt er det, for dårlig batteritid er noe de fleste av oss «sliter» med i hverdagen.

Samsung har utstyrt Galaxy S5 med noe de kaller for «Ultra strømsparingsmodus».

Aktiverer du denne, blir alt på skjermen sort/hvitt, og kun en håndfull apper blir tilgjengelige – ringefunksjon, SMS, nettleser, Facebook, Alarm og et par til.

WiFi, Bluetooth og andre strømtyver slås av. Dermed hevder Samsung at ti prosent gjenstående batteri kan holde til to dagers stand-by.

Funksjonen tar sin tid å aktivere og deaktivere (muligens foregår det en slags reboot i bakgrunnen), men kan være verdt det om du er på telttur og vil ha batteri gjennom hele helgen.

Dessverre virker ikke kameraet i denne modusen.

«Mitt Tidsskrift» kan deaktiveres

Der HTC har utviklet sin egen funksjon, Blinkfeed, har Samsung alliert seg med Flipboard for å bringe nyheter om temaer du interesserer deg for og fra diverse sosiale nettverk du er medlem i – bortsett fra Facebook, av en eller annen grunn.

15 tips for Samsung Galaxy S5


Funksjonen er i praksis en helsides Flipboard-widget som alltid er tilgjengelig helt til venstre blant hjemskjermene. Det høres kjekt ut, men i praksis fungerer den ikke så bra, særlig siden utvalget av artikler er ganske få (5-6).

Heldigvis er det mulig å skru den av. Trykk og hold fingeren på et tomt område på hjemskjermen, og trykk på Startskjerm-innstillinger. Fjern markeringen ved Mitt tidsskrift.

Skikkelig raske nedlastinger

Går det treigt å laste ned en litt større app når du er koblet til det trådløse nettverket på jobben? Da kan kanskje «Download Booster» hjelpe deg. Det er en ny funksjon som lar deg utnytte både mobilnettet og WiFi-nettet når du laster ned større filer, slik at det går enda raskere.

Merk at det slår først inn på filer over 30MB, og fungerer kun med noen apper, for eksempel Google Play og nettleseren. Dropbox ser ikke ut til å kunne brukes.

Husk også at dette vil koste deg datatrafikk.

15 tips for Samsung Galaxy S5


Få gratis abonnement på apper

Samsung har gått sammen med en rekke partnere om å tilby S5-brukere gratis abonnementer på ulike nettjenester.

Totalt får S5-kjøpere med seg ulike abonnementer til en verdi av over 500 dollar, men de fleste er tidsbegrenset slik at man på sikt må betale for å fortsette abonnementet.

Du finner de ved å gå til «Galaxy Gifts»-widgeten som ligger på hjemskjermen.

Her kan du blant annet få et 6-månedersabonnement på Wall Street Journal, en 3 måneders premiumkonto hos LinkedIn, seks måneder med 50GB lagringsplass hos Box eller 12 måneder med «elite»-abonnement hos Runkeeper og Endomondo.

Du må bruke en Samsung-konto for å benytte deg av tilbudene siden de kommer i form av Samsung-apper.

15 tips for Samsung Galaxy S5


Ta pulsen

En av nyvinningene i Galaxy S5 er den innebygde pulsmåleren. Denne bruker du via den medfølgende S Health-appen og fungerer ved at du plasserer fingeren over et felt ved siden av blitsen på baksiden av telefonen, som da lyser rødt og måler pulsen din.

Prøv nye kamerafunksjoner

Det nye 16-megapiksler kameraet til S5 kommer med flere nye funksjoner. Blant annet kan du ta et bilde og justere fokus i ettertid. Dette kalles for «Selektiv fokus». Du kan velge om du vil enten forgrunnen eller bakgrunnen uskarp. Klikk på ikonet med to hoder i kamera-appen for å aktivere funksjonen.

15 tips for Samsung Galaxy S5


Så kan du også ta opp video i 4K-oppløsning (Ultra HD). Gå til kamera-innstillingene og velg videostørrelse derfra. Siden dette tar opp mye lagringsplass, er du riktignok begrenset til 5-minuttersklipp.

Barnemodus

15 tips for Samsung Galaxy S5


Dette er en app du kan laste ned om du vil. Den lar deg låne bort telefonen til barna der du selv kan definere hvor mye de skal få holde på hver dag og hvilke apper de skal ha tilgang til.

I tillegg til appene du definerer, finnes en barnevennlig kameraapp-, tegneapp, lydopptak og så videre.

Få varsel når babyen gråter

Det stemmer, Galaxy S5 skal kunne varsle deg når en baby gråter. Dette er en såkalt tilgjengelighetsfunksjon myntet på hørselshemmede.

Med innstillingen aktivert begynner telefonen å vibrere.

Gå til Innstillinger > Tilgjengelighet > Hørsel > Barnegråtdetektor for å aktivere den.

Vi kan dog ikke love at den fungerer, da vi ikke klarte å lage barnegråt-lyder i redaksjonen. Men som vi skrev i testomtalen, «du skal vite at vi prøvde».

Enkelt brukergrensesnitt

En smarttelefon som Galaxy S5 kommer med utrolig mange funksjoner. For drevne brukere er dette naturligvis ikke noe problem, men for nybegynnere kan det være vanskelig å forstå seg på alt i starten.

Samsung tilbyr imidlertid noe som kalles for «Enkel modus», som er en svært forenklet hjemskjerm-opplevelse med enda større app-ikoner enn vanlig. Kjekt for mor, far eller besteforeldre som ikke helt «forstår seg på teknologi og sånt»?

For å bytte til enkel modus, gå til Innstillinger > Enkel modus. Velg Enkel modus nok en gang, og så trykk på Utfør.

Søl vann på den

Galaxy S5 har en såkalt IP67-sertifisering, hvilket betyr at den er både støv- og vanntett, skal tåle 1 meter under vann i 30 minutter.

Det betyr at den trolig vil overleve om du mister den i do, men kanskje aller viktigst: du kan bruke den i all slags vær.

Det kommer godt med i et land som Norge.

 Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Har du fortsatt Samsung Galaxy S4? Her er 15 tips til fjorårets toppmodell!

Har vi glemt noen viktige Galaxy S5-funksjoner? Tips oss gjerne i kommentarfeltet nedenfor, da vel!

Les flere mobilsaker på DinSide