<div xmlns:cc="http://creativecommons.org/ns#" about="http://www.flickr.com/photos/pittaya/4288225886/"><a rel="cc:attributionURL" href="http://www.flickr.com/photos/pittaya/">http://www.flickr.com/photos/pittaya/</a> / <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a></div>
cc="http://creativecommons.org/ns#" about="http://www.flickr.com/photos/pittaya/4288225886/">http://www.flickr.com/photos/pittaya/ / CC BY 2.0
Vis mer

15 Android-programmer du bør laste ned

Skaffet deg Android eller bare nysgjerrig? Vi har funnet noen umiddelbare favoritter.

Android Market, Googles svar på Apples App Store, begynner for alvor å skyte fart, og i skrivende stund er det 30.000 applikasjoner tilgjengelig. Det er riktignok ikke like mange som Apples drøye 150.000 applikasjoner, men i følge Wikipedia er dette på nivå med utvalget Apple hadde pr 1. april 2009.

Selv har jeg lånt en Nexus One et par uker og er overbevist om at Android vil bli en konkurransedyktig mobilplattform i årene som kommer. I kommentaren Frelst av Android belyste jeg noen av Androids sterke sider sammenlignet med iPhone.

En av fordelene er at utviklere på Android har langt friere tøyler enn på iPhone. Det muliggjør for eksempel applikasjoner som kan ligge og kjøre i bakgrunnen, eller som erstatter den innebygde SMS-funksjonaliteten, endrer på sentrale deler av operativsystemet etc.

Her er 15 applikasjoner du bør sjekke ut hvis du har en Android-telefon. Siden den betalte delen av Android Market fortsatt ikke er tilgjengelig i Norge, er alle applikasjonene gratis.

PS! Det finnes sikkert haugevis av godbiter som ikke blir berørt i denne artikkelen, så tips gjerne andre DinSide-lesere om dine favoritter ved å bruke debattfeltet under artikkelen.

Les også:
10 snodige ting du kan gjøre med iPhone
10 anbefalte iPhone-spill

Barcode scanner
Det første programmet du bør laste ned er Barcode scanner. Resten av programmene i denne listen inneholder nemlig en 2-dimensjonal strekkode (populært kalt QR-koder) som du kan skanne med Barcode scanner for så å gå rett til applikasjonen i Android Market.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Programmet kan dessuten brukes for å gjøre produktoppslag basert på vanlige strekkoder, og kontaktinformasjon kan utveksles med andre ved at telefon A tar bilde av en strekkode på skjermen til telefon B.

Android market: Barcode scanner (ikke noe vits å trykke hvis ikke du leser denne artikkelen på en Android-telefon)

15 Android-programmer du bør laste ned


Advanced Task Killer Free
Selv om Android støtter multitasking der flere programmer kan kjøre på likt, er det ikke alle programmer som er like flinke til å avslutte når du ber dem om det. Med dette programmet kan du drepe alle kjørende prosesser med ett trykk, og også "frede" enkelte applikasjoner fra den digitale giljotinen.

Android market: Advanced task killer free

15 Android-programmer du bør laste ned


Google Sky Map
En av de morsomste applikasjonene å imponere bestemor med er Google Sky Map, som utnytter kompasset og gyroskopet i telefonen slik at du kan peke den opp mot stjernehimmelen og se på skjermen hvor de ulike stjernetegnene befinner seg.

Android market: Google Sky Map

15 Android-programmer du bør laste ned


Handcent SMS
Selv om den medfølgende SMS-programvaren er helt grei, har Handscent SMS en god porsjon ekstra funksjonalitet og tok raskt over jobben på undertegnedes telefon.

Eksempelvis støtter programmet popupvindu når du mottar SMS der du kan svare på direkten, søk etter tekst, gode muligheter for å bytte utseende, inkl fonter, farger og bakgrunner, hurtigtekst, konvertering av tale til tekst (fungerer ikke så bra på norsk, dog)...listen over innstillinger er lang.

Android market: Handcent SMS

15 Android-programmer du bør laste ned


Zedge
Denne norskutviklede applikasjonen byr på over 3.000 bakgrunnsbilder og over 360.000 ringetoner (alt er gratis), så her bør det være noe for en hver smak. Det kjekke er at du kan finne frem til ønsket element, forhåndsvise og deretter sette det som bakgrunnsbilde, SMS-lyd, ringetone (også på en spesiell kontakt) eller alarm direkte fra programmet.

Android market: Zedge

15 Android-programmer du bør laste ned


Seesmic
Har du Twitter-konto, er Seesmic den beste klienten av de jeg har prøvd, og det har blitt et par, for å si det sånn. Seesmic er kjapp og intuitiv, støtter flere konti og blant annet URL-forkorting via bit.ly og opplasting av video til YouTube. Du får selvsagt også notifications og en rekke snarveier, som for eksempel å holde fingeren nede over en tweet for å legge til som favoritt, svare etc.

Android market: Seesmic

15 Android-programmer du bør laste ned


Soccer livescores
Interessert i fotball? I så fall er Soccer livescores en må ha. Her får du løpende resultatservice fra ligaene du ønsker å følge med på, og er du ekstra interessert i en kamp, holder du fingeren på den et halvt sekund for å få en notification når det blir mål.

Android market: Soccer livescores

15 Android-programmer du bør laste ned


TV Guide
TV Guide er laget av min tidligere studievenninne Aina Småvik og er en kjekk applikasjon som viser hva som går på TV. Du velger hvilke kanaler som skal listes, og utvalget er selvsagt tilpasset norske forhold.

Visningen gjør at du kjapt ser hva som går på TV på alle kanalene akkurat nå (med fremdriftsindikatorer), og du kan også velge å se programmet for én og én kanal. Kjekt er det også at du kan bli varslet med notification før programmet begynner, og at du også kan sette opp dette til å gjentas hver dag, hver uke, eller hver gang dette programmet sendes. Det er også mulig å søke.

Android market: TV Guide

15 Android-programmer du bør laste ned


Trafikanten
Ferdes du ofte med kollektivtilbudet i Oslo, er det greit å ha Trafikanten tilgjengelig. Her får du sanntidsdata fra buss- og trikkestopp, slik at du raskt kan se at bussen til Kjelsås går om 4 minutter. Det er også mulig å angi start- og stoppsted og dermed få kalkulert raskeste rute, akkurat slik det fungerer på trafikanten.no.

Android market: Trafikanten

15 Android-programmer du bør laste ned


My tracks
Rakk du ikke bussen? Da kan du i det minste slå på My tracks og logge joggeturen i stedet. My tracks fanger opp hastighet, retning, høyde og koordinater, slik at du kan se jogge- eller sykkelturen på kart etterpå. Etterpå kan du dele turen med andre og laste opp data direkte til Google Spreadsheets.

Androd market: My tracks

15 Android-programmer du bør laste ned


Spotify
Er du bitt av musikkbuffet-basillen, finnes Spotify også for Android. Selv om selve applikasjonen er gratis, krever det at du betaler for tjenesten (99 kroner pr måned).

PS! Wimp ble lansert på fredag, men rulles ut litt forsiktig der man kan få invitasjonskoder gjennom bokklubber m.fl. Vi finner dog ikke Wimp på Android Market, så dette er noe som sannsynligvis kommer snart. Wimp-klienten er tilgjengelig hvis du går inn på Wimp.no med Android-nettleseren.

Hvilken av dem du skal velge? Les testen: Wimp vs Spotify på Android

Android market: Spotify

15 Android-programmer du bør laste ned


Evernote
Evernote er en kombinert nettjeneste der du oppbevarer notater, bilder, lydopptak, video etc. på ett sted, og der dette synkroniseres på tvers av alle enhetene du har koblet til kontoen din. Derfor kan du for eksempel ta et bilde av etiketten på den gode vinen du drikker i kveld og deretter se bildet på PC-en i morgen, eller lage en handleliste fra PC-en og hente den opp på mobilen når du er i butikken. En slags altomfattende scrapbook, altså.

Evernote finnes både for PC, Mac, iPhone og Android. Krever konto hos Evernote.

Android Market: Evernote

15 Android-programmer du bør laste ned


Astro File Manager
Lar deg navigere i filsystemet på telefonen og minnekortet. Du kan åpne zipfiler, vise bilder, ta backup av appliksjoner, sende filer som vedlegg og mer til.

Android market: Astro File Manager

15 Android-programmer du bør laste ned


Bluetooth File Transfer
Med denne applikasjonen kan du sende og motta filer med andre Bluetooth-enheter, eller bare utforske filene fra telefonen din dersom den andre enheten støtter FTP/OPP (File Transfer Profile/Object push profile).

Android market: Bluetooth file transfer

15 Android-programmer du bør laste ned


Bambuser
En applikasjon for å filme og streame filmen live på nett. Du kan velge om filmen skal være privat eller offentlig, og du kan motta kommentarer fra seerne direkte i applikasjonen. Krever at du har konto hos Bambuser.

Android market: Bambuser

Har du noen anbefalinger? Del dem veldig gjerne i debattfeltet under artikkelen.