100(0) ganger batterilevetiden?

Forskere på universitetet i Illinois har kanskje løsningen på ladeproblemet.

I fremtiden trenger vi kanskje ikke en gang å lade telefonen. Foto: Flavio Takemoto
I fremtiden trenger vi kanskje ikke en gang å lade telefonen. Foto: Flavio Takemoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøper du en ny smarttelefon i dag og bruker den flittig, må du belage deg på å lade den hver kveld.

Akkurat dette vil forskere fra universitetet i Illinois gjøre noe med. De har utviklet en minneteknologi som baserer seg på karbonnanorør, der komponentene er langt mindre enn det som finnes i dagens flashminneløsninger, som består av metalledninger.

I følge forskerne er det strømforbruket til flashminnet som er den største tyven hva gjelder strømforbruk på dagens smarttelefoner, siden dette aksesseres hver gang telefonen skal gjøre noe, og strømforbruket er proporsjonalt med volumet på minneenheten. Jo større minnebrikke, jo mer strøm kreves for å lese og skrive data til den.

Nanorørene som er brukt av forskerne er 10.000 ganger tynnere enn et hårstrå (diameter), og dermed vesentlig mindre enn komponentene som brukes i dag.

Resultatet er at en brikke med samme kapasitet kan bruke 100 ganger så lite strøm, hvilket vil si at telefonen din kan holde i måneder før du trenger å lade den opp igjen.

Ja, kanskje du ikke en gang trenger å lade den mer.

Kan gå bare på sollys?

Professor Eric Pop hevder nemlig at denne minneteknologien bruker lite strøm, at det kan tenkes at man en dag i fremtiden vil ha telefoner som kun trenger energi i form av sollys, varme eller bevegelse (altså at den lades av å ligge i lomma mens du går, for eksempel).

Teamet på universitetet i Illinois har riktignok bare testet teknologien på veldig små datamengder (noen hundre bits) og jobber videre med å skalere teknologien. Men Pop påpeker at de ennå ikke har sett hva teknologien fysisk er kapabel til.

– Jeg tror vi kan senke strømforbruket med ytterligere tigangeren, sier han til universitetets nyhetsavis.

Det blir med andre ord tusen ganger så lang batterilevetid som i dagens utstyr.