10 ting å glede seg til i iOS 9

Høydepunktene i Apples store oppdatering.

OPPDATERES I HØST: I september kommer en ny versjon av operativsystemet til iPhone og iPad. Men hva er nytt? Foto: KIRSTI ØSTVANG
OPPDATERES I HØST: I september kommer en ny versjon av operativsystemet til iPhone og iPad. Men hva er nytt? Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig lettet Apple på sløret for iOS 9. Den kommende oppdateringen av operativsystemet til iPhone og iPad kommer som vanlig med en rekke nyheter.

Denne gangen har Apple lagt mye vekt på optimalisering og stabilitet, slik at det skal fungere så bra som mulig uten for mange feil og problemer. Men det er selvfølgelig også det vanlige lasset med nye funksjoner.

Her er ti ting å glede seg til i iOS 9, pluss litt til.

LES OGSÅ: Slik blir den neste Android-versjonen

#1) Krever mindre plass

Som sagt er en del av nyhetene i iOS 9 av den usynlige sorten. Apple har gjort en del justeringer «under panseret», som forbedret ytelse i apper. Til glede for mange vil oppdateringen kreve mindre ledig plass for installasjon enn før, bare 1,3GB, mot 4,6GB i iOS 8.

Forhåpentligvis vil ikke like mange få problemer med å oppdatere, slik tilfellet var fjor.

En annen ny funksjon kalt «app thinning» kan også hjelpe på lagringsproblemer, særlig for dem som bare har 8 eller 16GB lagringsplass. Den sørger for at en app ikke tar opp mer plass enn den må.

Frem til nå har en app inneholdt komponenter for å fungerer på alle iOS-enheter, noe som betyr at man har lagret masse data man ikke trenger.

Nå blir det imidlertid slik at en app bare henter det den trenger for å kjøre, noe som potensielt vil redusere størrelsen betraktelig.

#2) Bedre batteritid

LITE STRØM: Når du har aktivert strømsparingsmodusen, blir batteriindikatoren gul, som på skjermbildet her. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LITE STRØM: Når du har aktivert strømsparingsmodusen, blir batteriindikatoren gul, som på skjermbildet her. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


En kanskje enda bedre «under panseret»-nyhet er imidlertid lenger batteritid.

Med det nye operativsystemet installert, skal en iPhone faktisk holde en time ekstra enn i dag. En av årsakene skal være at iPhone-skjermen ikke lenger lyser opp når den ligger med ansiktet ned på et bord.

I tillegg introduseres noe flere Android-telefoner har hatt en stund, nemlig en strømsparingsmodus.

Skrur du på «Lite strøm» når du har, vel, lite strøm, deaktiveres henting av epost, bakgrunnsoppdatering av apper, bevegelseseffekter og animerte bakgrunner, slik at du kan forlenge batteritiden med ytterligere tre timer, hevder Apple.

#3) Slutt på capslock-krøll

SE, SMÅ BOKSTAVER: Aldri mer forvirring om du har trykket på shift-tasten eller ikke. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SE, SMÅ BOKSTAVER: Aldri mer forvirring om du har trykket på shift-tasten eller ikke. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Apple har også endelig fikset opp i «capslock»-marerittet; forvirringen rundt om hvorvidt man har trykket inne shift-tasten eller ikke.

Nå viser nemlig tastaturet enten små bokstaver når shift-tasten ikke er aktivert, eller store bokstaver når den er aktivert, slik at det ikke lenger er noen tvil. Også dette har vært vanlig på Android-tastaturer en stund.

Så da slipper du å trykke på shift-tasten fem-seks ganger før du finner ut av det.

#4) Bedre iPad-tastatur

iPad-tastaturet får også noen nye funksjoner som skal gjøre det mulig å skrive mer effektivt, blant annet en ny verktøylinje med snarveier til klipp, kopier og lim, tekstformatering, vedlegg og så videre.

Plasserer du to fingre på tastaturet, forvandler du det til en styreflate hvor du lettere kan merke tekst, flytte markøren og den slags.

VIL DET GÅ KJAPPERE NÅ? Tastaturet på iOS får sin egen verktøylinje. Foto: KIRSTI ØSTVANG
VIL DET GÅ KJAPPERE NÅ? Tastaturet på iOS får sin egen verktøylinje. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


iOS 9 støtter også populære hurtigtaster, slik at du kan koble til et eksternt tastatur og bruke kommandoer som Command-Tab for å bytte mellom apper, Command-C for å kopiere tekst og så videre.

LES OGSÅ: Logitech Keys-to-Go - det beste iPad-tastaturet til nå?

#5) Multitasking på iPad

Den aller største nyheten for iPad-brukere i iOS 9 er støtte for ordentlig fleroppgavekjøring, der apper kan kjøres side om side. Kritikere har ment mangelen på dette har forhindret iPad-en i å fungere som et ordentlig arbeidsverktøy (samtidig ryktes det nå at den større iPad Pro er på vei).

Apples tilnærming minner ganske mye om multitasking i Windows 8.

Du drar fingeren inn fra høyre side på skjermen for å hente opp en ny appvelger, hvor du kan åpne en ekstra app utover den du allerede har oppe. Den andre appen legger seg som en smalere stolpe på høyre side, som du kan bruke som vanlig.

70/30: Du kan velge om du vil åpne en enda en app i en smal visning. Foto: KIRSTI ØSTVANG
70/30: Du kan velge om du vil åpne en enda en app i en smal visning. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Kjekt om du for eksempel holder på å lese en artikkel i nettleseren, men skulle ha svart på en tekstmelding eller skrible noe ned i et notat. Når du er ferdig, drar du bare appen ut av skjermen igjen.

Ønsker du å jobbe med to apper side om side, drar du i stedet appen motsatt vei, altså mot venstre, slik at de blir sidestilte. Merk at dette kun vil fungere dersom du har iPad Air 2.

50/50: Eller så kan du ha appene side om side. Det skal for øvrig være mulig å dra og slippe innhold fra en app til en annen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
50/50: Eller så kan du ha appene side om side. Det skal for øvrig være mulig å dra og slippe innhold fra en app til en annen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Til slutt finnes skal det også være mulig å ha en liten videospiller på toppen av en hvilken som helst annen app.

(Brukerkontoer som vi har etterlyst i noen år nå, glimrer fortsatt med sitt fravær ...)

#6) Kart får kollektivinformasjon

Apples karttjeneste fikk den verst tenkelige starten da den ble lansert for noen år tilbake, først og fremst fordi karttdataene viste seg å være alt annet enn pålitelige. Den manglet også en del andre funksjoner sammenlignet med hovedkonkurrenten Google Maps.

Apple Maps har bedret seg med tiden, men noe som fortsatt har manglet har vært kollektiv-informasjon i veibeskrivelser. Skal du finne ut hvordan du kommer deg fra et sted til et annet med buss eller tog, har du blitt omdirigert til en annen app.

I iOS 9 blir det endelig slutt på det, og kollektiv-informasjon vil komme innebygd i Apple Maps. Til å begynne med er det imidlertid begrenset til noen byer i USA og Kina.

LES OGSÅ: iPhone-brukere foretrekker Apple Maps

#7) Smartere Siri

GLEMMER DU LETT? I iOS 9 kan du få Siri til å hjelpe deg å huske på ting i ulike sammenhenger.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
GLEMMER DU LETT? I iOS 9 kan du få Siri til å hjelpe deg å huske på ting i ulike sammenhenger. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


I tillegg til at Siri kommer i norsk utgave i iOS 9, får taleassistenten også mer funksjonalitet.

Blant annet kan du be henne om å hente opp bilder eller bilder og videoer basert på dato, sted og albumtittel.

Du kan også be henne om å sette påminnelser når du ser på spesifikke meldinger, nettsider, kartplasseringer og så videre, bare ved å si «Minn meg på dette når jeg kommer hjem».

#8) Proaktiv assistent

Siri kommer også til å bli proaktiv i iOS 9, hvilket betyr at hun kan forutsi hva du trenger før du engang spør, akkurat som Google Now eller Microsoft Cortana kan.

SOM HENTET FRA KONKURRENTENE: Apple er ikke de første til å minne på brukerne når de bør dra for å rekke neste avtale. Foto: APPLE
SOM HENTET FRA KONKURRENTENE: Apple er ikke de første til å minne på brukerne når de bør dra for å rekke neste avtale. Foto: APPLE Vis mer


Apple kaller funksjonen for «Proactive Assistant», og gjør at iOS-enheten kan lære seg dine bruksmønstre og komme med anbefalinger basert på hvor du befinner deg, hvilken tid på døgnet det er og hva du gjør og så videre.

Hvis du for eksempel har et møte klokka 10, vil du i forkant av møtet få en påminnelse om når du bør dra og den beste måten å komme seg dit basert på nåværende trafikkforhold. Pleier du å ta en joggetur på morgenen med musikk til, vil musikkappen automatisk starte når du plugger i hodetelefoner på morgenen.

Dersom du får et innkommende anrop fra et ukjent nummer, vil det gjøres et søk i epostmeldingene dine for å prøve å identifisere det. De proaktive funksjonene er spredd rundt omkring i operativsystemet.

#9) Smartere søk

I den anledning har også den innebygde søkefunksjonen Spotlight blitt smartere.

NY SØKESKJERM: Men foreløpig er den ikke spesielt innholdsrik. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NY SØKESKJERM: Men foreløpig er den ikke spesielt innholdsrik. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Blant annet skal du kunne få opp informasjon om været, sportsresultater eller aksjekurser samt gjøre utregninger og konvertere valuta. Søkefunksjonen har også fått et API, som gjør at app-utviklere kan gjøre innholdet i appen kompatibelt med Spotlight – dermed vil du også kunne få søkeresultater fra Netflix i det samme Spotlight-søket.

I tillegg til at du som før henter opp søket ved å dra fingeren ned fra en hvilken som helst hjemskjerm, har Apple laget en egen søkeside til venstre for hovedskjermskjermen.

Denne viser også en del annen informasjon, som nylig og mest brukte kontakter, forslag til apper basert på ditt bruksmønster, tips til spise- og handlesteder i nærheten og lokale nyheter som trender akkurat nå.

#10) Tegne notater

IKKE BARE FOR TEKST: Apples notat-app får tegnemuligheter.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
IKKE BARE FOR TEKST: Apples notat-app får tegnemuligheter. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Apples notatapp har fått seg en solid overhaling i iOS 9. Brukergrensesnittet er det samme som før, men det har fått flere tekstformateringsmuligheter og avkryssbare huskelister.

Bilder kan legges til direkte fra et notat, og det skal også være mulig å legge inn URL-er og kart som blir til en pen, liten miniatyrvisning.

Til slutt er det kommet et nytt tegneverktøy som lar deg legge til skisser i notatene, omtrent som i Microsofts OneNote. Du har en håndfull tegneverktøy å benytte deg av, inkludert en linjal for å få helt rette streker.

Pluss litt til

NY APP-SVITSJER: Men du drar fortsatt appen opp av skjermen for å avslutte den. Foto: KIRSTI ØSTVANG
NY APP-SVITSJER: Men du drar fortsatt appen opp av skjermen for å avslutte den. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det finnes også mange andre nyheter, mindre eller større alt etter som, i iOS 9.

Utseendemessig er det ikke skjedd så mye nytt. Apple har byttet ut systemfonten med en ny kalt San Francisco. Det er samme font vi finner i nye OS X El Capitan og på Apple Watch, og ifølge selskapet skal den være lett å lese.

App-svitsjeren du får opp ved å dobbelttrykke på hjemknappen har blitt redesignet, og i stedet for at åpne apper ligger side om side, ligger de nå over hverandre, og du må bla til høyre i stedet for venstre. Litt som på Android, bare at de går sideveis.

I Varslingssenteret sorteres varsler endelig etter tid og dato, så du får de endelig listet opp i kronologisk rekkefølge med nyeste varsel øverst. Frem til nå har de vært gruppert etter apper, noe som ikke alle synes har vært like oversiktlig.

Lyst til å finne en innstilling kjapt? I iOS 9 kan du søke i innstillinger; bare dra fingeren ned i innstillingene for å få opp søkefeltet.

Trykker du på et varsel eller en lenke i en app og den åpner en ny app, kan du enkelt gå tilbake til forrige app med en ny tilbakeknapp (foreløpig bare kalt «Go Back»).

HVOR VAR DEN INNSTILLINGEN IGJEN? Med den nye søkefunksjonen slipper du å grave i menyene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
HVOR VAR DEN INNSTILLINGEN IGJEN? Med den nye søkefunksjonen slipper du å grave i menyene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Av andre app-relaterte nyheter kan vi nevne at Passbook-appen har blitt omdøpt til Wallet og at iCloud Drive nå har fått sin egen app, så du faktisk kan se filene du har lagret i Apples skytjeneste.

Hva gjelder sikkerhetsforbedringer introduserer Apple sekssifret låsekode samt innebygget støtte for totrinns-autentisering for sikrere innlogginger.

Det er sikkert flere andre ting vi ikke har nevnt.

Når kan du få iOS 9?

Som vanlig har Apple sluppet en lukket betaversjon av det nye operativsystemet, men den er kun for registrerte utviklere.

Tidligere har resten av oss måttet vente til høsten for å kunne laste ned den ferdige versjonen, men for første gang kommer Apple til å slippe en åpen betaversjon i forkant, nærmere bestemt juli.

LES OGSÅ: I Windows 10 kan mobilen gjøres om til PC

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer