10 snodige ting du kan gjøre med iPhone

... i tillegg til å ringe, selvsagt.

Med Ocarnia kan du bruke iPhone som fløyte.
Med Ocarnia kan du bruke iPhone som fløyte.Vis mer

En stor del av sukessen til iPhone må krediteres Apples App store - en nettbutikk for spill og programmer til telefonen (og til iPod Touch) der det allerede er tusenvis av programmer tilgjengelige for nedlasting.

"Alle" kan i utgangspunktet lage programvare, selv om prosessen med å bli godkjent som utvikler er lang. Det kan du lese mer om hos vårt søstermagasin digi.no, som gjorde et intervju med KLiKK-programleder Martin Sivertsen, som har laget applikasjonen Newsdesk.

Selv om Martin valgte å gi ut sin applikasjon gratis, kan man også ta betalt om man ønsker det, og prisen setter man selv. Apple tar selvsagt sin del av kaka.

Og det finnes nesten ingen grenser for hva som er å finne i App Store - her er ti programmer som gjør telefonen enda mer imponerende:

10 snodige ting du kan gjøre med iPhone


10. Lag grimaser med Face Melter

Photo Booth er ett av de mest populære programmene som følger med OS X, og det nærmeste du kommer på iPhone er foreløpig Face melter. Dette programmet fungerer litt på samme måte, selv om det minner mer om Kai's Power Goo, som vi skrev om for ikke mindre enn ni år siden. Du laster inn et bilde (eller tar et med mobilkameraet), og deretter kan du dra, strekke, knipe sammen osv, og resultatet blir ofte gankse festlig. Bildet kan du selvsagt lagre til slutt. Bare Apple implementerer MMS-støtte, så ...

iTunes: lenke (11,-)

9. Logg joggeturen med Path Tracker

Putt telefonen i lomma (pass på å slå av autolåsen først) og jogg i vei, så logger Path Tracker hvor du har jogget, viser på kart og kalkulerer fart og den slags. Vi har skrevet om Path Tracker i denne artikkelen.

iTunes: lenke (6,-)

Du kan lagre turene dine på nettet, for deling, dokumentasjon eller ganske enkelt fremtidig referanse.
Du kan lagre turene dine på nettet, for deling, dokumentasjon eller ganske enkelt fremtidig referanse. Vis mer


8. Lag lommelykt med Flashlight

En av de aller enkleste applikasjonene, men Gud, hvor kjekk den er å ha en gang i blant. Alt den gjør er å vise et helt hvitt bilde (eller andre farger - du kan velge), men med lysstyrken på full guffe blir telefonen en briljant lommelykt du alltid har i lomma.

iTunes: lenke (gratis)

7. Finn sangen du hører på med Shazam

Dette er en variant av Sony Ericssons TrackID. Du starter shazam, trykker på en knapp og lar telefonen "høre" på musikken som spilles, enten det er fra radio, på en café eller lignende. Etter noen sekunder vibrerer telefonen, og snart får du servert hvilken sang du hører på, med svært god presisjon.

iTunes: lenke (gratis)

6. Spill golf med iFun Golf

Det finnes selvsagt et hav av spill til iPhone og iPod Touch, men ikke mange utnytter potensialet slik iFun Golf gjør. Her bruker du nemlig telefonen som en håndkontroller (på samme måte som Wii), mens selve spillet ligger på PCen din. Dermed kan du se på PC-skjermen (eller på en projektor) mens du bruker iPhonen som golfkølle. Pass bare på å holde den godt fast.

Her får du en videodemonstrasjon:

URL: http://ifun.sgn.com/igolf/login (gratis)

5. Følg Oslotrikken i sanntid

Dette tipset fungerer ikke bare til iPhone, men kan også brukes i en hvilken som helst mobil nettleser. Tast inn http://st.d6.no, velg holdeplass og se - i sanntid - når trikk/buss/t-bane ankommer i nær fremtid. Dette er akkurat den samme infoen du ser på lystavlene på holdeplassen, og du kan lagre favorittstoppet ditt som et bokmerke slik at det blir tilgjengelig via ett knapp fra telefonens hovedmeny. Perfekt når du går fra jobb og må ta en potensiell langspurt (been there, done that).

4. Spill fløyte med Ocarina

Ocarina har vært det mest solgte programmet de siste dagene, og det er ikke uten grunn - skal du ha ett program å imponere med på vorspiel er det dette. Du blåser i mikrofonen mens du trykker på knapper for å velge toner, og du kan dessuten høre hva andre rundt omkring i verden spiller akkurat nå.

iTunes: lenke (6,-)

10 snodige ting du kan gjøre med iPhone


10 snodige ting du kan gjøre med iPhone


3. Overfør filer med AirSharing

Dette programmet er det dyreste i denne samlingen (39,-) og gjør telefonen din til en trådløs harddisk som du kan overføre filer til og fra. I tillegg kan du vise flere formater rett på telefonen; det være seg PDF, Office-filer, kildekode (med syntaksfarging) og flere. Fungerer både mot OSX, Windows og Linux.

iTunes: lenke (39,-)

2. Styr PC-en med Mocha VNC Lite

Dette programmet har vi omtalt i denne artikkelen, og med tilhørende programvare kjørende på PC-en, kan du styre den via iPhonen, enten du sitter hjemme i lokalnettet eller over det store Internettet. Det finnes også en versjon som ikke er gratis, som har ekstra funksjonalitet (høyreklikk, makroer, ctrl+alt+del ...).

iTunes: lenke (gratis)

10 snodige ting du kan gjøre med iPhone


1. Stream musikk med Simplify Media

Hvis du synes 8GB/16GB er for lite lagringsplass for all musikken din, er Simplify Media kjærkommen. Den lar deg nemlig streame musikk rett fra musikkbiblioteket på PCen din, slik at du kan høre på musikken din overalt - uten å måtte overføre den til telefonen/iPoden først.

iTunes: lenke (21,-)

Har du tips til fiffige programmer til iPhone? La gjerne høre fra deg i debatten under.