10 kjekke Snapchat-triks

Sprit opp bildene, forstå de kryptiske funksjonene og sjekk statusen din.

<B>SNAPP, SNAPP: </b>Bruker du den ikke selv, har du garantert sett noen andre gjøre det. Snapchat er en enkel og rask måte å sende bilder på, og med noen enkle triks kan du få langt mer ut av tjenesten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SNAPP, SNAPP: Bruker du den ikke selv, har du garantert sett noen andre gjøre det. Snapchat er en enkel og rask måte å sende bilder på, og med noen enkle triks kan du få langt mer ut av tjenesten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For halvannet år siden kalte jeg Snapchat «en dårlig spøk». Der argumenterte jeg for hvorfor «det er like dumt å tro på midlertidige bilder som å tro på spøkelser».

LES OGSÅ: Slik kan Snapchat-bildene du sender lagres av mottaker

Men er du inneforstått med at Snapchat på ingen måte er et fristed hvor du kan snappe hva det skulle være, fritt for bekymringer om at bildet lagres og deles videre, er det ingenting i veien for å hive seg på nordmenns nye besettelse.

Snapchat er en app som ikke holder deg i hånda; mange funksjoner er godt gjemt, andre nærmest umulig å forstå uten at noen forklarer dem. Denne lista vil derfor inneholde mye som er åpenbart for gamle ringrever, men som forhåpentligvis kan være nyttig for nybegynnere.

Her er ti ting du burde vite om Snapchat.

VIDEO-SNAPP: Ti sekunder med video, eller ti sekunder med foto, ditt valg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VIDEO-SNAPP: Ti sekunder med video, eller ti sekunder med foto, ditt valg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer1: Send video

For de som er helt nye på Snapchat: Når du tar et bilde, lar knappen øverst til venstre deg skru av og på blitz, mens knappen til høyre velger mellom front- eller bakkameraet. Altså selfie, eller ikke-selfie.

Den runde knappen nederst lar deg ta et bilde om du trykker raskt på den, men holder du den inne, tar du opp en video. En rød ring tegnes rundt knappen mens du filmer, og når ringen er fylt etter ti sekunder, er det stopp.

iPhone-brukere skal kunne ta opp lengre videoer ved å trykke på hjemknappen mens de filmer, filme videre i blinde og så åpne Snapchat igjen.

EFFEKTORAMA: Du trenger ikke gå på Instagram for å få bruntonede bilder. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
EFFEKTORAMA: Du trenger ikke gå på Instagram for å få bruntonede bilder. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer2: Legg til effekter

Når du har tatt et bilde, kan du legge på effekter for å sprite opp maten eller katta eller hva du nå enn har funnet snappeverdig.

Bare sveip fra høyre til venstre, eller omvendt, og det dukker blant annet opp fotofiltre, klokkeslett og geografisk eller tidsbestemt grafikk.

Ved å holde en finger på skjermen mens du sveiper med en annen, kan du legge til to effekter på samme bilde.

Har ikke nabolaget ditt blitt velsignet med et eget «geofilter», kan du lage et selv, om du er over middels interessert.

LES OGSÅ: Snapchat lanserer Snapcash – overfører penger til venner direkte via Snapchat

TYPOGRAFI: Fordi alt blir kulere i turkis.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TYPOGRAFI: Fordi alt blir kulere i turkis. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer3: Pimp opp teksten

Ved å trykke på bildet ditt kan du legge inn tekst. Men den blir ganske kjedelig med mindre du tar noen grep.

Etter du har skrevet teksten, kan du trykke på T-en øverst til høyre. Da blir teksten større. Trykk igjen, så blir den midtstilt. Under T-en vil det nå ha dukket opp noen farger, og ved å dra fingeren over dem kan du velge farge på teksten.

Trykk på enter når du er fornøyd. Nå kan du dra teksten rundt som du vil med fingeren din. Bruker du to fingre, kan du rotere og skalere den som du vil.

iPhone-brukere kan også jukse seg til flere linjer med tekst: Lag et notat, skriv inn noen linjeskift, kopier den tomme teksten og lim den inn i Snapchat.

KLISTREMERKER: Ironiske kattefjes, for eksempel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KLISTREMERKER: Ironiske kattefjes, for eksempel. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer4: Lag klistremerker

Du kan selvfølgelig bruke smilefjes etter hjertens lyst i teksten. Men da du kan skalere den som du vil, kan du også bruke tekstverktøyet for å legge «klistremerker» over bildene dine.

Trykk på bildet for å skrive tekst, skriv inn et smilefjes, trykk på T-en for å gjøre teksten stor og trykk på enter. Så tar du én finger på smilefjeset for så å dra litt på den, før du finner fram en finger til og skalerer og roterer den.

Og pennen øverst til høyre lar deg tegne oppe på bildet, bare så det er sagt.

LES OGSÅ: Slik får du kamerabildene direkte over på telefonen

LAGRE BILDET: For du har tross alt jobba hardt for snappen din. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LAGRE BILDET: For du har tross alt jobba hardt for snappen din. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer5: Lagre bildene

Fornøyd med mesterverket ditt? Synd, for den kommer bare til å leve i maks ti sekunder. Med mindre de som mottar den lagrer den, da, med skumle lagreapper eller skjermdumper. Og med mindre du selv lagrer den.

Når bildet er ferdig, men før du sender det, kan du nemlig trykke på ikonet ved siden av stoppeklokka for å lagre bildet til din egen telefon.

Husk forøvrig også å velge 10 sekunder på stoppeklokka før bildet sendes, så mottageren får se den lenge nok til å faktisk huske hva du hadde å melde. Og vil du legge bildet ut på din «Story», i stedet for å sende det til bestemte kontakter, trykker du på pluss-ikonet.

JUKSELAPP: Sånn, da kan du sjekke hva du betyr for Snapchat-vennene dine. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
JUKSELAPP: Sånn, da kan du sjekke hva du betyr for Snapchat-vennene dine. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer6: Lær deg venneikonene

Ved siden av kontaktene dine sitter det ofte rare ikoner, som flammer og smilefjes med solbriller.

Hva disse betyr er ikke spesielt innlysende, men du kan se fasiten over. Den er hentet fra Snapchats hjelpesider, som er en god kilde til kunnskap.

LES OGSÅ: Lei av mas fra apper som Snapchat? Slik slår du av varsler på Android og iPhone

SJEKK STATUS: Har du sendt flere enn du har fått? På tide å revurdere snappingen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJEKK STATUS: Har du sendt flere enn du har fått? På tide å revurdere snappingen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer7: Se hvor mange du har fått og sendt

«Poengsummen» du kan se for både deg selv om vennene dine viser totalen av hvor mange snapper du har mottatt og sendt.

På iPhone kan du se dette tallet delt i to: Ved å trykke på «Snapchat» øverst i loggvinduet du får ved å sveipe mot venstre, ser du antall snapper du har sendt til venstre, og antall mottatt til høyre.

VIDEOCHAT: Fordi det å holde en ordentlig samtale med snapper kan være et mareritt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VIDEOCHAT: Fordi det å holde en ordentlig samtale med snapper kan være et mareritt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer8: Direktesendt video-chat

I vinduet vi omtalte over, kan du også sende tekstmeldinger som slettes etter mottakeren har lest dem. Og du kan faktisk ha en direktesendt videosamtale.

Befinner den andre kontakten seg i samme vindu samtidig som deg, vil den gule knappen bli blå. Og holder du den inne, kan dere se hverandre live. Ikke at det fungerer hos oss akkurat nå, men det skal i alle fall fungere.

Det er derfor Snapchat varsler deg når noen skriver til deg. Da vet du at de befinner seg i dette vinduet, og kjapper du deg, kan du ha flaks og få til en video-chat.

LES OGSÅ: Slik fungerer chattefunksjonen i Snapchat

LEGG TIL MED BILDE: Fordi det er for tungvindt å skrive inn et helt brukernavn. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LEGG TIL MED BILDE: Fordi det er for tungvindt å skrive inn et helt brukernavn. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer9: Legg til venner med koder

Snapchat har nå et utall måter å legge til nye venner på. Dra ned fra vinduet hvor du tar bilder, trykk «Legg til venner» og se selv.

«Legg til med Snapcode» lar deg bruke den snodige figuren øverst på nedtrekksmenyen, som i virkeligheten er en slags QR-kode. Få vennen din til å vise deg figuren, åpne Snapchat-kameraet, pek det mot vennens figur, ta et bilde og voila.

Det skal også gå an å bruke «Legg til i nærheten» om dere begge er inne i funksjonen, men selv får vi ikke den til å fungere.

SENDE BILDER: Ironisk nok ikke så innlysende hvordan man gjør på Snapchat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SENDE BILDER: Ironisk nok ikke så innlysende hvordan man gjør på Snapchat. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer10: Send gamle bilder

Poenget med Snapchat er nettopp det: Å ta «snapshots» i en chatte-tråd som ikke er ment å vare. Derfor er det ikke spesielt lurt å dra fram Snapchat om du vil ta bilde av noe du har lyst å ha for evig og alltid.

Men har du noen slike bilder på telefonen din, som du også vil sende på Snapchat, kan du det.

Dra en kontakt mot høyre for å gå inn i chattemodus, trykk på den gule rundingen for å sende et bilde og trykk på firkanten nederst til høyre for å velge et bilde fra det vanlige fotogalleriet ditt. Husk at dette bildet blir liggende i chatten for evig og alltid.

Har du flere tips? Del gjerne med leserne under artikkelen!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!