<b>KAN DU ALLE KNEPENE?</b> Instagram er lett å bruke, men det er likevel ganske mange triks du bør lære deg. Foto: KIRSTI ØSTVANG
KAN DU ALLE KNEPENE? Instagram er lett å bruke, men det er likevel ganske mange triks du bør lære deg. Foto: KIRSTI ØSTVANGVis mer

10 kjekke Instagram-triks

Tipsene som gjør deg til en super-Instagrammer.

1,5 millioner nordmenn bruker Instagram, ifølge tall fra Ipsos, noe som gjør det til det nest største sosiale mediet her til lands, bare slått av Facebook, med over 3 millioner norske brukere.

I begynnelsen var Instagram den fremste appen for å legge filtre på mobilbildene sine, men har siden vokst til å bli den fremste fotodelingsappen også.

Det at det er så enkelt å dele bilder med Instagram, er også årsaken til at det har blitt så populært.

LES OGSÅ: Facebook kjøper Instagram

Mashable har samlet sammen de beste tipsene for å bli en enda mer dreven Instagram-bruker.

LES OGSÅ: 10 kjekke Snapchat-triks

#1: Sveip mellom kameraer

Når du skal legge ut et bilde eller en video på Instagram, må du ikke trykke på knappene for å velge mellom bildebiblioteket, stillbilde eller video.

Bruk i stedet en sveipebevegelse; når du trykker på kameraknappen på nederste menylinje, er det bare å sveipe fingeren til venstre eller høyre for å bytte mellom de ulike modusene.

10 kjekke Instagram-triks


#2: Tilpass filtre

Puristene på Instagram sverger til #nofilter, men et fotofilter kan sprite opp et ellers grått og kjedelig bilde.

Nå finnes det hele 40 filtre å velge mellom på Instagram, og når du laster opp et bilde, kan du bla deg gjennom dem. Synes du lista med filtre er for lang eller ønsker du å omorganisere rekkefølgen på filtrene dine, kan du fikse det.

Bla deg til slutten av filtrene dine og trykk på knappen Administrer. Velg så hvilke filtre du ønsker å ha tilgjengelig. For å endre rekkefølgen på filtrene, ta tak i de tre linjene til venstre for filternavnet, og dra det enten opp eller ned på lista. Trykk på x-tegnet øverst til høyre når du er ferdig.

10 kjekke Instagram-triks


#3: Juster bildene

Har du et bilde som er skeivt eller tatt i feil retning? Null problem. Når du laster opp et bilde, er det en enkel sak å rette opp, justere perspektiv og rotere det.

Ifølge Mashable er bildet nødt til å være kvadratisk (1:1) for at du skal få lov til å justere det. Finn bildet du ønsker å fikse, trykk på verktøy-ikonet og velg Juster (du får ikke denne valgmuligheten dersom du laster opp et bilde som ikke er kvadratisk).

LES OGSÅ: Slik bytter du bildeformat på Instagram

10 kjekke Instagram-triks


Ønsker du å rette opp et bilde, er det bare å dra skyvebryteren til venstre eller høyre. Du gjør det samme om du vil justere vertikalt eller horisontalt perspektiv. For å rotere hele bildet, trykker du bare på roteringsknappen øverst til høyre.

#4: Bruk andre Instagram-apper

Instagram er veldig rett frem når det kommer til bildene og videoene du kan legge ut. Det finnes ikke mye avanserte foto- og redigeringsmuligheter. Til det formålet kan du imidlertid bruke en av Instagrams tre andre apper:

 • HYPERLAPSE: En utrolig enkel app for å lage såkalte timelapse-videoer, altså hurtigfilmer.
 • LAYOUT: Appen for å lage bildekollasjer. Har du både Instagram og Layout installert, får du en egen knapp i hovedappen for å lage bilder med kollasje-appen.
 • BOOMERANG: Med denne kan du lage animerte GIF-er som går i evig løkke på 1-2-3.
 • LES OGSÅ: Instagram på iPad? Her er appen du trenger!

  #5: Rediger bildeteksten

  Har du lagt ut et bilde på Instagram, men skrevet feil i bildeteksten?
  Frem til i fjor høst var det faktisk ikke mulig å redigere bildetekst på Instagram, så oppdaget man en skriveleif, måtte man slette bildet og laste det opp på nytt. Nå slipper man heldigvis det.

  For å redigere en bildetekst, trykk på de tre prikkene på høyre side under et bilde, og trykk på Rediger.

  10 kjekke Instagram-triks


  Deretter er det bare å skrive inn en ny tekst. Du kan også legge til et sted og tagge personer om du ønsker det.

  #6: Del bilder privat med venner

  Instagram har en egen meldingsfunksjon kalt Instagram Direct som lar deg dele bilder og videoer privat med andre. Du finner innboksen din ved å gå til bildestrømmen og trykke på postkasse-ikonet øverst til høyre.

  I tillegg til at du kan sende dine egne bilder via denne funksjonen, kan du også dele bilder andre har lagt ut på Instagram. Bare trykk på pil-ikonet under bildet, så vil du få opp en send til-meny hvor du kan enten søke opp brukere eller velge mellom nylige kontakter.

  10 kjekke Instagram-triks


  #7: Del bilder på Facebook

  Instagram er jo en bildedelingstjeneste i seg selv, men du kan også dele Instagram-bildene dine videre til andre sosiale medier som Facebook og Twitter.

  Du kobler opp kontoene dine ved å gå på din profil, trykke på verktøy-ikonet, og under Innstillinger velge Sammenkoblede brukerkontoer. Trykk deretter på ønsket tjeneste for å legge til din konto.

  Du kan videredele et bilde både i opplastingsøyeblikket og i etterkant. For å dele et allerede opplastet bilde til for eksempel Facebook, gå til bildet, trykk på de tre prikkene til venstre under bildet og velg Del.

  10 kjekke Instagram-triks


  #8: Bytt forhåndsvisningsbilde på videoen din

  I tillegg til å dele bilder på Instagram, kan du dele videoer. Når du laster opp en video, er det automatisk det første bildet i videoen som blir forhåndsvisningsbildet i bildestrømmen til deg og andre.

  Du kan imidlertid velge forhåndsvisningsbilde manuelt; kanskje er det noe senere i videosnutten din som egner seg bedre?

  Når du laster opp videoen din, trykk på det firkantede ikonet, og dra deretter fingeren på skyvebryteren nederst for å velge et nytt bilde.

  10 kjekke Instagram-triks


  #9: Se innleggene du har likt

  Som Mashable skriver, handler Instagram om å like folk sine bilder og videoer. Har du lyst til å se hvilke innlegg du selv har likt? Kanskje fordi du vil avlike de igjen?

  Du kan faktisk se dine 300 siste «likes» ved å gå til din profil, trykke på verktøy-ikonet, og under Konto trykke på Innlegg du liker.

  10 kjekke Instagram-triks


  #10: Se bildene du er tagget i

  Laster du opp et bilde av noen, kan du tagge personene dersom de også er på Instagram. Andre kan gjøre det samme på deg.

  For å se alle bilder på Instagram du selv er tagget i, går du til din profil og trykker på person-tagge-ikonet til venstre over bildene dine. Dine egne bilder hvor du har tagget deg selv vil også dukke opp her.

  10 kjekke Instagram-triks


  Du kan lese enda et par tips til hos Mashable.

  LES OGSÅ: 10 kjekke tips for å bli en bedre mobilfotograf