Det er muligens en del snacks du ikke har oppdaget ennå hvis du har kjøpt ny Android-telefon. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/pittaya/4287484915/">Nexus One</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/pittaya/">Pittaya Sroilong</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Creative Commons</a>)
Det er muligens en del snacks du ikke har oppdaget ennå hvis du har kjøpt ny Android-telefon. (Foto: Nexus One av Pittaya Sroilong, Creative Commons)Vis mer

10 kjekke Android-triks

Nettopp fått deg ny Android-telefon? Her er ti tips.

Stadig flere skaffer seg en Android-basert telefon; Googles åpne operativsystem for mobiltelefoner.

Blant annet har både HTC, Sony Ericsson, Motorola og Samsung telefoner som baserer seg på nevnte operativsystem.

Er du blant de som har skaffet deg telefon (eller bare nysgjerrig), har vi samlet ti tips til hvordan du får mer ut av telefonen din:

1. Tilpass hjemmeskjermen

Avhengig av hvilken telefonmodell du har, består hjemmeskjermen av x ulike skjermbilder som du kan bla mellom. For eksempel har HTC Desire 7 av dem. Du kan legge programmer på hjemmeskjermen ved å ta frem menyen med alle applikasjonene du har installert og holde fingeren nede på en av dem for deretter å dra ikonet til ønsket plass.

Holder du fingeren nede på bakgrunnen kan du også opprette en katalog der du kan samle relaterte applikasjoner, legge til widgets eller snarveier til kontakter du omgås ofte med. Det siste gjør du ved å velge snarvei=>ring eller snarvei=>send tekstmelding og deretter velge navnet på personen du ønsker å lage en slik snarvei til.

QR-kode til skandinavisk tastatur
QR-kode til skandinavisk tastatur Vis mer
QR-kode til norsk ordliste
QR-kode til norsk ordliste Vis mer


2. Installér norsk tastatur

Også her varierer det litt fra telefon til telefon, men flere Android-telefoner som selges i Norge har ikke æ, ø og å plassert på tastaturet - bokstavene er tilgjengelige ved å holde henholdsvis a, o og a nede.

Det finnes et norsk tastatur i Android market som du kan laste ned (søk på Scandinavian keyboard), med tilhørende ordliste (søk på norwegian dictionary). Når du har lastet det ned må du aktivere det via språk-menyen under innstillinger (bare huk av krysset), og for å bruke det, holder du knappen nede i tekstfeltet der du skriver f.eks. en tekstmelding, trykker på inndatametode og velger deretter skandinavisk tastatur.

Har du lastet ned applikasjonen Barcode scanner kan du bruke denne for å scanne strekkodene til høyre.

Les også: 15 Android-programmer du bør laste ned

Når du kobler telefonen til PC-en, kan du velge hvordan den skal operere.
Når du kobler telefonen til PC-en, kan du velge hvordan den skal operere. Vis mer


3. Kopiér filer til og fra telefonen

Når du plugger telefonen inn i PC-en via en USB-kabel får du en notis om det. Dra ned rullegardinen på toppen, trykk på notisen om at USB-kabel er koblet til og velg monter som diskstasjon. Da dukker enheten opp som en ekstern harddisk i operativsystemet slik at du lett kan kopiere filer frem og tilbake, slette filer etc.

4. Surf på mobilnettet med PC-en

Som forrige punkt, men i stedet for å montere som diskstasjon velger du Internett-deling. Da brukes telefonen som trådløst modem slik at du kan surfe på mobilnettet. Vær dog klar over at det kan bety mye datatrafikk, så sørg for å ha et abonnement som står i stil med tenkt bruk.

Finn riktig mobilabonnement med DinSides mobilkalkulator

Netcounter hjelper deg å passe på at du ikke bruker for mye datatrafikk i forhold til mobilabonnementet ditt.
Netcounter hjelper deg å passe på at du ikke bruker for mye datatrafikk i forhold til mobilabonnementet ditt. Vis mer


5. Følg med på datatrafikken

Med mindre du har et mobilabonnement med ubegrenset nettbruk, kan det være greit å holde et øye med hvor mye mobiltrafikk du har brukt innenværende måned. Det finnes flere applikasjoner som gjør dette - vi er godt fornøyde med Netcounter (søk i Android market), som viser hvor mye trafikk du har lastet ned og opp både via mobilnettet og trådløst nettverk.

6. Se hva som bruker batteri

Misfornøyd med batterilevetiden? Via innstillinger=>om telefonen=>batteri kan du se hvilke komponenter som bruker batteri, splittet opp i enkeltprogrammer, skjerm, bluetooth, WiFi etc. Dernest kan du gjøre de nødvendige endringene.

7. Overfør film til telefonen

Selv om Android kan spise en rekke filformater, er det ikke alle filmer som kan vises direkte på telefonen. Bruker du DoubleTwist for å kopiere over filmer, konverteres de automagisk før de lagres på telefonen. Programmet støtter også overføring av musikk.

8. Bruk søk- og menyknapp

I mange programmer ligger søkefunksjonen skjult fordi enhetene har en dedikert søkeknapp som du kan bruke mange steder. Vær også oppmerksom på at menyknappen ofte skjuler flere valg enn det du ser på skjermen; også innstillinger for den aktive applikasjonen. Back-knappen fungerer dessuten på tvers av programmer.

Eksempelvis må du bruke meny-knappen for å endre innstillingene i Gmail dersom du ikke vil at telefonen skal pipe hver gang du får ny e-post.

Et ekstratips er også at du kan holde nede hjem-knappen for å vise de sist aktive applikasjonene.

Ringdroid kan lage ringetone av en hvilken som helst sang.
Ringdroid kan lage ringetone av en hvilken som helst sang. Vis mer


9. Lag egne ringetoner

Med applikasjonen Ringdroid kan du klippe en vilkårlig musikkfil for å plukke akkurat den delen du ønsker som ringetone. Når du er fornøyd kan du sette ringetonen via det samme programmet. Husk at det også er mulig å velge ulike ringetoner for ulike kontakter, noe du gjør via kontaktsidene.

Samlesite:

Android

10. Klipp og lim

Hold fingeren nede i et tekstfelt for å merke tekst, kopiere, lime inn etc. Å holde fingeren nede på et element er for øvrig noe som fungerer i mange applikasjoner for å interagere med elementet på flere måter enn bare å velge det.

Hva er ditt beste Android-triks? Del med andre Android-brukere i kommentarfeltet under.