Gjør det heller selv

Vi brukte åtte produkter fra Clas Ohlson og gjorde en møkkete bil klar på noen timer. Underveis lærte vi også viktige ting om bilvask.

<B>VI OVERRASKET OSS SELV:</B> Vi er langt i fra noen bilvaskekspert, men synes vi klarte å gjøre en noenlunde dyktig jobb med å få bilen i presentabel stand.
VI OVERRASKET OSS SELV: Vi er langt i fra noen bilvaskekspert, men synes vi klarte å gjøre en noenlunde dyktig jobb med å få bilen i presentabel stand. Vis mer

Vår bilvaskhistorikk har gått fra å være ung og ukritisk til å bli voksen og prisbevisst. I praksis betyr det at vi brukte dyr maskinvask på bensinstasjoner før vi gikk over til litt billigere vaskehaller med mer eller mindre ordnete arbeidsforhold.

De siste årene har vi gått over til poletter og selvvask på bensinstasjoner, hvor vi ofte tar interiøret hjemme, og da både støvsuging og interiørvask. Vi vil beskrive oss selv som høyst ordinære bilvaskere som følger rekkefølgen på selvvasken og er fornøyd med resultatet vi får etter å ha jobbet i rundt 20 minutter på bensinstasjonen.

Ingen eksperter, altså, men representanter for mannen i gata som liker å gjøre jobben selv.

Skikkelig vårrengjøring

Nå skulle vi derimot ta en skikkelig vårrengjøring av eksteriøret til en svært skitten Skoda Superb som nettopp hadde kommet seg hjem fra det rufsete påskefjellet. Vi prøvde Clas Ohlsons egne bilpleieprodukter. Her kan du finne disse, samt det andre utvalget de har i denne kategorien.

Slik så bilen vår ut før vask:

SKITTEN: Denne bilen hadde nettopp kommet hjem fra påskefjellet og bar sterkt preg av det utvendig.
SKITTEN: Denne bilen hadde nettopp kommet hjem fra påskefjellet og bar sterkt preg av det utvendig. Vis mer


Og her er Clas Ohlson-produktene vi brukte.

UTVALGET: De åtte produktene vi brukte hadde en samlet kostnad på 425 kroner.
UTVALGET: De åtte produktene vi brukte hadde en samlet kostnad på 425 kroner. Vis mer


Åtte produkter til 425 kroner

Vi hadde plukket med oss felgrengjøring, asfaltfjerner, avfetting, bilsjampo, lakkrens, bilvoks, bilsvamper og polérkluter.

Vi var både nysgjerrige på rekkefølgen og ikke minst hvordan vi skulle bruke disse bilpleieproduktene.

Smart løsning!

HER VAR DEN! Bruksanvisningen ligger inni etiketten på en del av bilvaskproduktene til Clas Ohlson. Smart!
HER VAR DEN! Bruksanvisningen ligger inni etiketten på en del av bilvaskproduktene til Clas Ohlson. Smart! Vis mer


I første omgang fant vi ikke bruksanvisninger på en del av produktene, men da vi kikket litt nøyere bak på etiketten, så vi at bruksanvisningene lå inni etikettene. Dét har vi aldri sett før, men det er uten tvil en smart løsning. Nå var vi i gang!

Vi gikk først i gang med felgrengjøring og asfaltfjerner.

Felgrengjøring er ikke noe videre hokuspokus. Her er det bare å spraye over hele felgene og vente fire, fem minutter før du spyler det vekk. Og så gjenta prosessen hvis det skulle være behov - dette griset sitter nemlig godt.

Vi burde ha gjort dette oftere!

DERFOR BØR DU TA EN GRUNDIG VÅRVASK HVERT ÅR: Da unngår du at disse rustflekkene dukker opp.
DERFOR BØR DU TA EN GRUNDIG VÅRVASK HVERT ÅR: Da unngår du at disse rustflekkene dukker opp. Vis mer


Litt verre var det med de lysebrune flekkene rundt hjulbuene. Vi trodde dette først var bremsestøv og asfaltrester etter en lang vinter, men det er nok mer sannsynlig at dette er rust som kunne vært unngått hadde vi vært flinkere til å vaske bilen under vinteren og ikke minst ta en grundig vårvask etter hver sesong.

Så gikk vi over til å spyle ned hele bilen for det verste laget av skitt. Her brukte vi hageslange, men det ideelle ville selvsagt vært å bruke høytrykksspyler. Bruker du hageslange får du litt mer jobb å gjøre.

Unngå direkte sollys

VASK NÅR DET ER OVERSKYET: Det lønner seg ikke å vaske en bil i sterkt sollys da materialene tørker fortere inn og blir vanskeligere å få vekk.
VASK NÅR DET ER OVERSKYET: Det lønner seg ikke å vaske en bil i sterkt sollys da materialene tørker fortere inn og blir vanskeligere å få vekk. Vis mer


Så sprayet vi på avfetting og - etter å ha skylt det vekk - bilsjampo.

Det står klare beskjeder bak på alle Clas Ohlson-bilvaskproduktene at disse ikke bør påføres i sterkt sollys eller på en varm bil. Grunnen? Jo, produktene tørker fortere inn, og dermed blir de også vanskeligere å få av. Det beste er å vaske bilen på en overskyet dag.

Og nå begynte bilen å skinne. Men vi var ikke helt i mål!

Dette hadde vi ikke gjort før

Deretter parkerte vi bilen under noen trær og gikk i gang med noe vi aldri har gjort før: lakkrens og bilvoks. Etter å ha brukt hver sin bilsvamp på henholdsvis bilens skitneste deler og under selve vasken med bilsjampo, gikk vi nå over til å bruke en polérklut av mikrofiber til å påføre lakkrens og bilvoks.

Vær tålmodig!

Lakkrens, også kjent som «pre-wax», krever en tålmodig mann, og helst bør du ikke påføre for mye før du gnir det inn. Det finnes både mennesker og maskiner som gjør dette bedre enn oss, men vi fikk det til slutt på plass uten at det så for skjoldete ut.

Mye lettere var det da vi snudde mikrofiberkluten og gikk over til den rosafargede bilvoksen som også luktet friskt. Vi påførte tynne striper og gned det så godt vi kunne i sirkelbevegelser over hele bilen. Selve voksen var mye lettere å jobbe med enn lakkrensen.

Husk dette!

Gå over bilen flere ganger for det er lett overse skjoldete partier. Og husk: Ikke påfør for mye voks og jobb tålmodig på små områder med kluten. Med andre ord: Bruk god tid og ikke slurv.

FOR MYE, FOR LITE? Vi hadde aldri brukt bilvoks før, men skjønte raskt at "less is more". Og at du trenger tålmodighet.
FOR MYE, FOR LITE? Vi hadde aldri brukt bilvoks før, men skjønte raskt at "less is more". Og at du trenger tålmodighet. Vis mer


Konklusjon


Vel, vi hadde svettet i noen timer nå, men aldri hadde vi klart å gjøre en griseskitten bil så skinnende ren. Neste gang - for dette ga mersmak - skal vi gå til investering av en høytrykkspyler og vaske bilen et sted hvor det er mer skygge.

Det er også meget mulig vi går til anskaffelse av en polérmaskin. Det vil gjøre påføringen av bilvoks mye morsommere, skulle vi tro.

Vi brukte åtte produkter fra Clas Ohlson som alle gjorde det de skulle. Bilvaskproduktene har gode bruksanvisninger, og ikke minst er de billige: kun 425 kroner.

SKINNENDE REN:  For 425 kroner og noen timers jobbing får du en ren og skinnende bil.
SKINNENDE REN: For 425 kroner og noen timers jobbing får du en ren og skinnende bil. Vis mer


Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på annonse@dagbladet.no for å få vite mer.