Årets råeste bio

Hvordan ble en lubben og keitete gutt uten draget Norges mest omtalte forretningsmann?

<b>PETTER OM SEG SELV:</b> «Mangler jeg bakkekontakt? Jeg tror det er overhengende sannsynlig, ja. Jeg tror alle milliardærer mangler bakkekontakt.»
PETTER OM SEG SELV: «Mangler jeg bakkekontakt? Jeg tror det er overhengende sannsynlig, ja. Jeg tror alle milliardærer mangler bakkekontakt.» Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg var lav, tjukk og hadde pottesveis. Ikke hadde jeg draget. Ikke var jeg spesielt flink på skolen. Jeg mestret ingen av de tingene man burde mestre som barn. Det har aldri vært en tanke at jeg skulle skrive en bok.»

Slik omtaler Petter Stordalen sin egen biografi «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet». Og der ligger kanskje grunnen til at Petter Stordalen har skrevet denne boken. For enten vi kaller ham for «Petter'n» eller «Han Stordalen», så er vi nordmenn endeløst fascinert av den PR-kåte - og stolt av det! - mannen som gikk fra å være en jordbærselger i Porsgrunn til å opparbeide seg en av Norges største formuer.

Som han selv skriver i boken: «I skrivende stund, sommeren 2015, har jeg åtte milliarder i gjeld. Noen vil kanskje påpeke at det er et høyt tall. Men mister jeg nattesøvn over det? Nei. For jeg har to milliarder i cash.»

Hvem passer boken for?

PERSONLIG: «Her er det alt. Dette er livet mitt, på godt og vondt. Det er min historie fortalt av meg, og jeg håper boka blir både lærerik og underholdende,» har Stordalen uttalt.
PERSONLIG: «Her er det alt. Dette er livet mitt, på godt og vondt. Det er min historie fortalt av meg, og jeg håper boka blir både lærerik og underholdende,» har Stordalen uttalt. Vis mer


Selv kaller Stordalen den for en «selvhjelpsbiografi». Og i motsetning til mer generelle selvhjelpsbøker, gir Petter helt konkrete råd og teknikker for å lykkes - enten det dreier seg om hvordan du skal gjøre suksess som gründer og om forhandlingstaktikk og maktkamp med noen av Norges råeste forretningsmenn: Stein Erik Hagen, Christen Sveaas og Christian Ringnes.

Men den tar også opp Petters familiære utfordringer, og da spesielt forholdet til faren og ikke minst til kona Gunhilds og hennes mye omtalte sykdom. Her skrevet så personlig og sårt at hun mente Petter burde skrive det om før boken ble publisert. Det skjedde ikke.

Å lære av sine egne feil

Hvis du tror boken er eneste stor hyllest til Petters suksess som forretningsmann, tar du feil. Stordalen har sagt at boken er «... livet mitt, på godt og vondt.» Det handler om ofrene underveis, om brutte vennskap, om en krevende rolle som far og ektemann som endte opp med å eie et av verdens største hotellkonsern. Det handler om raidforsøk, om dobbeltmoral og om hvor viktig det er å gutse - bare for å tryne skikkelig. Og så reise seg igjen ...

OM Å TØRRE Å SATSE: «Og kanskje er det sånn, at det er idiotene som tør å satse. Som ikke tenker ordentlig igjennom konsekvenser før man hopper utfor stupet.» Foto: Magne Risnes
OM Å TØRRE Å SATSE: «Og kanskje er det sånn, at det er idiotene som tør å satse. Som ikke tenker ordentlig igjennom konsekvenser før man hopper utfor stupet.» Foto: Magne Risnes Vis mer


«Jeg gir helt konkrete råd og teknikker folk kan bruke i sitt eget liv», har Petter Stordalen sagt om «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet». Han røper flere hemmeligheter om hvordan du forhandler frem en god deal, men også om hvordan du kan ende opp med en mindre god deal.

Og at noen ting er viktigere enn andre:

«Jeg har aldri jobbet spesielt mye. Jeg vet i hvert fall om mange som jobber mer enn meg. Derimot er jeg disiplinert. Og strukturert.»

Boken er skrevet sammen med Jonas Forsang og er også tilgjengelig som e-bok.

Dette er annonsørinnhold, og gjort tilgjengelig i samarbeid med Dagbladets kommersielle avdeling. Se våre annonsørretningslinjer eller kontakt oss på [email protected] for å få vite mer.