Villeder om sukker

Påstår at varen inneholder mindre sukker, men gjør den virkelig det?

Mattilsynet er skuffet over at de fant mange eksempler på  villedende merking av produkter som inneholder sukker. (Illustrasjonsfoto) Foto: Colourbox
Mattilsynet er skuffet over at de fant mange eksempler på villedende merking av produkter som inneholder sukker. (Illustrasjonsfoto) Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra april til november i år har Mattilsynet kontrollert merkingen av sukker på en rekke produkter.

Kampanjen er et samarbeid mellom de nordiske landene og skal sjekke om merking av produkter som inneholder sukker kan være villedende og/eller i strid med regelverket.
Det melder matportalen.no.

Mye feil

Totalt ble 177 produkter fra 48 produsenter kontrollert.
– Kontrollene viste mye feil, men vi ser allerede nå at de fleste aktører tar dette på alvor og har begynt å rette opp merkingen av produktene som var uklar eller feilmerket, sier prosjektleder Geir Smolan til nettstedet.

Les også: Sju slag til jul uten sukker

Mattilsynet kontrollerte blant annet påstander om at produktene inneholder lite sukker eller at de er uten tilsatt sukker.

- Det er klare krav i regelverket for at produsentene skal kunne bruke slike påstander, sier Smolan.

I tillegg ble merking av næringsdeklarasjon og søtstoffer kontrollert med tanke på om dette var oppgitt og merket riktig. Kontrollen innebærer også lesbarheten av merkingen. Produktene er kontrollert i forhold til både eksisterende regelverk og nytt EU-regelverk som snart blir gjeldende i Norge.

Skuffende resultat

Det er funnet 25 eksempler på villedende bruk av påstandene om redusert sukkerinnhold, 55 næringsdeklarasjoner med feil og 50 feil i forbindelse med bruk og merking av kunstige søtstoffer.

Les også: Mer avhengig av sukker enn kokain

Ifølge Mattilsynet har også mange virksomheter for dårlige systemer for å sikre at merkingen blir korrekt. Årsaken kan være mangel på rutiner eller at rutinene ikke fungerer.

- Dette er i utgangspunktet et noe skuffende resultat, men vi registrerer med tilfredshet at de fleste aktørene tar utfordringen på alvor. Det ser vi som gledelig og tror også at vil være i bransjens egen interesse, sier Smolan og legger til;

- I en tid hvor mange forbrukere er opptatt av å velge produkter som inneholder mindre sukker er det viktig at merkingen gir lettfattelig og tydelig informasjon om hva produktet inneholder.